Clădirea de 9 etaje începe să eclipseze zona centrală din Râmnicu Vâlcea | Curând se va construi una de 14 etaje
Blocurile se mută de pe bulevard în centrul orașului, alături de clădiri istorice
Un nou bloc de 14 etaje
Blocul de nouă etaje din zona zero a orașului Râmnicu Vâlcea este momentan în construcție și deja acaparează vizual împrejurimile. Așa cum se poate observa în fotografie, lucrarea nu este finalizată și este nevoie să se mai construiască încă două etaje.
La două aruncături de băț se află și clădirea Poștei, care are o vechime de peste 100 de ani, adică printre puținele clădiri istorice din Râmnicu Vâlcea. Alături de clădirea Consiliului Județean se află și Instituția Prefectului, iar la două minute de mers pe jos se ajunge imediat în centrul orașului Râmnicu Vâlcea.
Cu toate acestea, administrația orașului a aprobat o astfel de cerere din partea „rechinilor imobiliari”. Curând se va construi și o clădire de 14 etaje în aceeași zonă, aprobată tot de administrația orașului, mai exact de consilierii locali PSD+PER+USR, adică cei din subordinea lui Mircia Gutău.
Așa cum menționam mai devreme, clădirea încă mai are nevoie de două etaje, deci va fi și mai înaltă decât acum:
Curând se va construi o altă clădire, dar de 14 etaje | Vocea cetățenilor de acum un an, printr-o petiție online, nu a fost ascultată de administrația orașului
Acum un an de zile, pe rețelele de socializare, un locuitor al orașului Râmnicu Vâlcea a realizat o postare prin care aducea la cunoștință un proiect de PUZ care aproba construirea acestei clădiri de 14 etaje tot în zona centrală. Desigur, locuitorul încerca să aducă această problemă în atenția cetățenilor, dar mai ales a autorităților, anume administrația orașului.
Postarea acestuia a strâns multă atenție din partea locuitorilor și a stârnit numeroase semne de întrebare în legătură cu credibilitatea aprobării unui PUZ de către Consiliul Local.
Așa cum declara la acea vreme Radu Negoiță, problema nu este nouă deoarece există deja clădiri în zona centrală care, în mod normal, nu ar trebui să facă parte din arhitectura zonei.
Zona centrală riscă să devină un fel de bâlci. Pe amplasamentul unde stă acum Billa/ Carrefour trebuia să fie ceva cu funcțiune culturală (muzeu, grădină botanică acoperită, ceva care să ne placă, nu ceva care să ne plasă). S-a făcut PUZ (că legea e vagă și dă voie), iar acum e o cutie mare și roșie vis-a vis de vechile fortificații ale orașului. Adică te îmbraci la costum și asortezi la el o cravată cu baloane pe ea. Elegant, ce să zic.
Porțiunea care cuprinde Poșta Veche, Hotelul Alutus-Ramada, Consiliul Județean și, mai nou, Old City Garden nu este omogenă vizual. Sunt patru tipuri de expresie arhitecturală care merg împreună și nu prea. Poșta Veche are farmecul arhitecturii românești de final de secol XIX-început de secol XX, Prefectura e realism socialist cu accente ale școlii de arhitectură de la Iași (dar și cu intenția mimării unui turn de signorie florentină, care are farmecul său), iar hotelul a fost renovat de curând și are aspect contemporan măcar. – declara acum un an de zile locuitorul Radu Negoiță.
În detaliile petiției, acesta spune că de prea multe ori consultările care schimbă decorul orașelor sunt mai mult o formalitate decât o procedură luată în serios. Și cam așa a fost, petiția a fost ignorată total de administrație chiar dacă a strâns un total de 1.300 semnături.
(click – Aici se poate consulta petiția)
Clădirea de 9 etaje, construită cu „obligații” legale de judecată
În 2021, s-a pus în aprobare în Consiliul Local un PUZ care prevedea construirea acestei clădiri în centrul municipiului. Consilierii PNL, dar și USR, care erau împotriva primarului Mircia Gutău nu au votat pentru acest proiect.
Urmările au fost de temei legal deoarece consilierii liberali au fost dați în judecată de către Romeo Iliescu, dezvoltatorul proiectului. Abia după aceea, consilierii USR au decis să voteze în favoarea proiectului. Din acest motiv, dezvoltatorul imobiliar a dat în judecată consilierii locali care i-au respins iniţiativa, pe motiv că nu există temei legal. Şi a solicitat despăgubiri de 200.000 de euro/lună.
Din spusele unui consilier local liberal, Constantin Popa, acest obicei a devenit obișnuit, adică să se ajungă la procese legale dacă nu sunt aprobate.
Initial PUZul de P+9 nu a fost votat de consilierii PNL si USR. Ulterior dezvoltatorul a dat in judecata consilierii, pe persoana fizica, si proiectul a fost supus iar la vot. A doua oara consilierii USR au votat „Pentru”, eu si colegii liberali „impotriva” , dar proiectul a intrunit voturile necesare si a trecut.
Nu este prima data cand se intampla asta, adica sa nu se voteze un PUZ controversat, dezvoltatorul sa dea in judecata consilierii pe persoana fizica, iar mai apoi consilierii USR sa schimbe votul. Practic au validat un „modus operandi” pe care acum nu il mai pot opri:
Prima data a fost un cartier de blocuri intr-o zona de case la Troianu, PUZ trecut cu votul USR dupa ce am fost dati in judecata toti care ne-am opus, procesul e pe rol la Ilfov, inca se judeca. A doua oara a fost acest PUZ de P+9 in centru.
A 3a oara un bloc langa mall, care se va construi langa sensul giratoriu, dupa ce initial PNL si USR au votat împotriva, ne-a actionat in judecata si USR a schimbat votul. – a declarat acum un an de zile consilierul local liberal, Constantin Popa.
Desigur, dezvoltatorul imobiliar care a recurs la metodele „descurcărețe” este un cetățean de onoare, titlu acordat chiar de primarul Mircia Gutău.
Citește știrea de acum un an de zile – BLOC DE 14 ETAJE ÎN ZONA CENTRALĂ A RÂMNICULUI | UN LOCUITOR A INIȚIAT O PETIȚIE ÎMPOTRIVA PROIECTULUI ADMINISTRAȚIEI ORAȘUL