Costești: O nouă titulatură, multiple beneficii și bogății naturale de descoperit

Guvernul României a adoptat o hotărâre de guvern care confirmă aprobarea statutului de stațiune turistică de interes local pentru 13 localități din țară, printre care și comuna Costești, a 10-a din judeţul Vâlcea în momentul de faţă. Demersurile nu au fost deloc ușoare, întreaga procedură a durat aproximativ 8 luni, iar meritul îi revine primarului Toma Peștereanu, care a făcut toate diligentele necesare pentru ca localitatea Costești să obțină noua titulatură.

Noul statut vine cu mari beneficii pentru locuitorii comunei Costești. Unul dintre acestea, și poate cel mai important, este dat de faptul că atunci când se vor depune dosare pentru accesarea de fonduri europene, punctajul pe care o stațiune turistică de interes local îl poate obține este mai mare față de cel obținut de o localitate obișnuită. Avantajele obținerii acestei titulaturi se vor observa și în domenii conexe turismului, cum ar fi comerțul și transporturile.

Primarul localității Costești, Toma Peștereanu, subliniază faptul că această titulatură va favoriza atât cetățenii și administrația locală, cât și persoanele juridice în promovarea zonei, astfel încât tot mai mulți turiști vor vizita comuna.”

„Ne aflăm pe calea cea bună, un traseu ce trebuie să ne conducă către dezvoltarea localității. Suntem conștienți că mai este mult de muncă până să atingem acest obiectiv, dar acum avem dovezi solide și vizibile care să confirme că, pas cu pas, localitatea noastră începe să se contureze în direcția pe care am trast-o. În consecință, localitatea Costești a îndeplinit toate criteriile și a acumulat punctajul necesar pentru a obține statutul de stațiune de interes local. Scopul principal al acestor eforturi este de a facilita accesul la fondurile europene pentru îmbunătățirea infrastructurii noastre turistice, având în vedere resursele pe care le avem de oferit vizitatorilor. În prezent, la Costești există peste 100 de locuri de cazare autorizate,  și sunt convins că în viitorul apropiat vor fi construite cel puțin câteva zeci de altele, mai ales având în vedere creșterea semnificativă a numărului de turiști în ultimul an”, a declarat primarul localității Costești, Toma Peștereanu.

Comuna Costești, amplasată în nord-vestul județului Vâlcea, la baza Munților Căpățânii, se distinge printr-o densitate impresionantă de lăcașuri de cult și prin prezența unor rezervații naturale excepționale

Cu nu mai puțin de 9 biserici-monument, satele din această regiune găzduiesc frumoase case oltenești, menținând tradiții și obiceiuri autentice. Muzeul valoros de artă modernă adaugă o notă de distincție, iar natura se desfășoară în toată splendoarea sa în cadrul parcului național, unde peșterile, cheile, pădurile seculare, stâncile de calcar și pajiștile alpine sunt integrate într-un peisaj fascinant. Rezervația naturală a trovanților adaugă o altă dimensiune unică acestei regiuni.

Localitatea nu doar pune în valoare istoria, legendele și poveștile sale, ci oferă și numeroase obiective turistice demne de explorat. Cu o istorie care se întinde din Neolitic, zona este binecuvântată de natură cu păduri, munți, peșteri și văi care au furnizat adăpost și resurse oamenilor de-a lungul timpului. Cultura Ferigile, numită astfel după importantele descoperiri arheologice este renumită în regiune, alături de cele două mănăstiri, Bistrița și Arnota.

Comuna Costeşti găzduiește Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, Muzeul Trovanţilor cu peste 300 de formaţiuni calcarice, Cheile Bistriţei – cele mai înguste chei calcarice din România, și Peştera Liliecilor, o rezervaţie pentru 17 specii de lilieci protejați prin lege. De asemenea, aici se află Mănăstirea Bistriţa din 1494, refăcută în secolul XIX, Mănăstirea Arnota, ctitorie a lui Matei Basarab, Schitul „44 de izvoare”, vizitat de Alexandru Ioan Cuza și Regele Carol I, și Biserica Sfântul Grigore Decapolitul din 1712, atrăgând pelerini din întreaga lume.

Comuna CosteștiComuna CosteștiComuna Costești

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *