În 5 ani, toate blocurile din Râmnic ar putea fi optimizate energetic. Virgil Pîrvulescu propune facturi mai mici pentru încălzire
Liberalii propun noi priorități pentru următorul mandat al Primăriei din Râmnicu Vâlcea.
Liderul liberalilor din Râmnicu Vâlcea, viceprimarul Virgil Pîrvulescu a propus în cadrul ultimei conferințe de presă noi priorități pe care le va ava în vedere, din postura de primar al municipiului. A vorbit despre sportul municipal, anveloparea blocurilor, cultură și educație ca priorități absolute.
Virgil Pîrvulescu a menționat faptul că primăria și-a investit în mare parte banii în echipa de handbal feminin și că administrația a ignorat celelalte sporturi.
„În ultimii 8 ani, Primăria Râmnicu Vâlcea a cheltuit în medie 3 milioane de euro/an pentru funcționarea clubului SCM Râmnicu Vâlcea! În total sunt aproximativ 25 de milioane de euro doar pentru funcționarea echipei de handbal feminin, celelalte sporturi fiind practic ignorate!
Beneficiarii acestor sume cheltuite, sunt un grup dg oameni din anturajul conducerii Primăriei, iar staful și componența echipei de handbal feminin îl reprezintă antrenori și sportivi aduși în marea lor majoritate din alte țări. Practic mișcarea sportivă vâlceană nu câștigă absolut nimic! Nu trebuie să neglijăm faptul că avem în orașul nostru aproximativ 2000 de suporteri ai echipei de handbal feminin, ceea ce înseamnă că această ramură sportivă trebuie menținută, dar reorientat modul de formare a unei pepiniere de jucătoare autohtone, cu spirit și mândrie locală, care luptă pentru culorile unui oraș, nu doar pentru venituri financiare!”, a menționat liderul politic Virgil Pîrvulescu.
Viceprimarul Râmnicului aduce aminte și despre echipa de fotbal a orașului, spunând că o cale asigurată pentru succes ar fi un management competent, fără să fie coordonat politic.
„Cetățenii orașului nostru, iubitori de sport și nu numai, își doresc cu ardoare dezvoltarea secției de fotbal în cadrul clubului SCM Râmnicu Vâlcea, accederea echipei de fotbal cel puțin în Liga a II-a, obiectiv permisiv pentru orașul nostru, completat de o dezvoltare economică a orașului, care garantează asigurarea resurselor financiare! Pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesara o reașezare a managementului clubului și implicarea unor persoane competente, care sa nu fie coordonate politic sau de alte interese, performanța fiind răsplătită!
Așa cum arătam la secțiunea handbal feminin, pepiniera jucătorilor locali trebuie îmbunătățită, iar promovarea jucătorilor să fie efectuată pe bază de talent și educație sportivă, nu prin prisma sumelor de bani primite de diverși coordonatori ai loturilor de juniori!
Se impune o implicare a unităților de învățământ de pe raza administrativă a orașului, activitate pe care o vom dezvolta la capitolul strategie!”, a mai adăugat liberalul.
Cultura ar trebui revitalizată
Virgil Pîrvulescu: „Doar un segment redus al populației este prezent la spectacolele și manifestările organizate”.
În prezent, orașul Râmnicu Vâlcea este subdezvoltat când vine vorba despre educație sau cultură. În acest sens, liberalul Virgil Pîrvulescu subliniază faptul că doar o parte a populației poate participa la spectacolele organizate de Teatrul Ariel sau Filarmonica „Ion Dumitrescu”.
„Ca o concluzie tristă asupra activităților educaționale și culturale derulate în orașul nostru, putem spune că totul este derulat ca o componentă neesențială, iar orașul poate fi etichetat ca un târg de provincie, subdezvoltat din toate punctele de vedere, fără capacitatea de a produce ceva pentru viitor! Deși la nivel de oraș sunt funcționale atât Teatrul Ariel, cât și Filarmonica Ion Dumitrescu, râmnicenii nu se pot bucura de actele de cultură generate de cele două instituții de cultură. Doar un segment redus al populației municipiului ia parte la spectacolele și manifestările organizate! Un oraș trebuie gândit pentru viitor, nu demarează doar lucrări de reparații sau dotări la instituțiile de învățământ sau acordarea de premii elevilor merituoși doar sporadic, cu ocazia unor rezultate excepționale.
Un oraș cu viitor încurajează copiii să facă sport, să devină concurențiali în toate domeniile, inteligență și aptitudinile dascălilor să fie evidențiate astfel încât unitățile școlare să devină principalul izvor de talente în toate domeniile.”, a mai subliniat Virgil Pîrvulescu.
Actualul viceprimar liberal vine cu câteva propuneri în acest sens, pentru a se asigura, după spusele acestuia, că programul de învățământ și sport să fie de succes:
- Fiecare unitate de învățământ de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea să își propună inițierea și coordonarea unui eveniment cu conținut sportiv, educațional și cultural, iar Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea asigurând toate resursele financiare, la care să participe toate unitățile de învățământ local, fiind premiate locurile I, II și III ocupate de către elevi, dar și de către dascălii coordonatori;
- Implicare instituțiilor de cultură locală în activitățile extrașcolare ale elevilor din unitățile de învățământ, atrăgând în acest fel copiii cu aptitudini și nu numai, către artă și cultură, participând astfel la procesul educațional al tinerilor generații;
- Primăria Râmnicu Vâlcea, tot în baza acestui spirit și a activităților propuse de către unitățile de învățământ, asigură echipamentul sportiv și necesarul pentru fiecare școală, iar prin însemnele și culorile echipamentului creează o identitate a unității școlare, dezvoltând o anumită stare de spirit a copiilor cu privire la apartenență;
- Vor fi premiați câștigătorii acestor competiții, acordându-se întâietate sporturilor ce se regăsesc ca ramuri organizate în cadrul clublui SCM Râmnicu Vâlcea;
- Practic asigurăm o pepinieră pentru SCM Râmnicu Vâlcea, banii fiind cheltuiți de oraș pentru oraș, cu destinația copiiilor orașului;
- Un aspect esențial al acestui mod de organizare educaționala, culturală și sportivă va conduce la implicarea copiilor orașului nostru în tot felul de activități, crescând gradul de școlarizare între copii, descoperirea de noi aptitudini, apariția unui spirit competițional și părinți mulțumiți!
Anveloparea blocurilor, un subiect sensibil pentru râmniceni
Politicianul liberal Pîrvulescu a mai spus că, pe raza administrativă a orașului există aproximativ 1600 de scări cu 32.000 de apartamente, primele blocuri fiind construite între anii 1950 și 1960.
Prezentarea numărului de blocuri construite pe perioade și zone:
Petrișor
1965-1975 — 10 blocuri – (galben)
SUD
1985-1990 – 34 blocuri (albastru)
Dacia
1958-1970 — 24 blocuri
Ostroveni
2000 = 13 blocuri (marcate) 12 (nemarcate)- Blocuri ANL
1982-1990 — 55 de blocuri
1978-1986 – 36 de blocuri (albastru deschis)
1970-1980 — 40 de blocuri ( verde)
1965-1970 — 14 de blocuri (galben)
NORD
1978-1986 – 22 blocuri (lângă râul Olănești)
1978-1986 — 13 blocuri (Calea lui Traian)
1970-1980 — 4 blocuri (Râul Olănești)
1970-1980 — 62 blocuri ( Nord)
1982 – 1990 — 56 (până în Tudor Vladimirescu)
1982 – 1990 — 100 (de la b-dul Tudor Vladimirescu spre nord)
1985-1990 — 57 blocuri
1950—1960 — 4 blocuri
Deși au apărut diferite axe de finanțare prin care blocurile de locuințe puteau fi reabilitate și, mai mult decât atât, Primăria Rm Vâlcea a contractat împrumuturi bancare pentru finanțarea anvelopării blocurilor de locuințe, în comparație cu alte localități, orașul Rm Vâlcea înregistrează restanțe masive, pentru că numai aproximativ 20% dintre blocuri au fost anvelopate!
Motivele enumerate de liberali, explicând problema anvelopării blocurilor din Râmnicu Vâlcea:
- Prețuri de execuție ridicate, competivitatea practic neexistând la nivelul orașului nostru. Deși desemnarea constructorilor a fost făcut prin intermediul licitațiilor publice, caietul de sarcini a întocmit criterii care nu încurajau competiția! Deși cei desemnați să execute anveloparea blocurilor ofertau lucrările cu prețuri extrem de mici, ulterior, șiau sau aveau informații că Primăria Râmnicu Vâlcea le oferea posibilitatea să facă reevaluări ale lucrărilor care conduceau la prețuri foarte mari!
- Anveloparea blocurilor la un nivel extrem de redus, induce ideea că numai cei care sunt apropiați conducerii administrative pot beneficia de aceste lucrări, lucru demonstrat prin anveloparea haotică, fără transparență și o predictibilitate. De altfel, de foarte multe ori, conducerea administrativă a orașului a afirmat că nu execută lucrări deoarece zona respectivă nu i-a votat!
- Conducerile executive ale asociațiilor de proprietari, neimplicându-se activ în procesele decizionale de verificare, recepție și decontare a lucrărilor au creat impresia că procentul de 20% suportat de către proprietarii de locuințe este foarte mic, chiar dacă acesta reprezintă o sumă exagerat de mare! De altfel, cetățenii nu erau informați de prețul în ansamblu al lucrărilor, care practic erau tot bani din bugetul orașului!
„Ca o concluzie, lipsa transparenței decizionale și opacitatea în furnizarea informațiilor au încurajat crearea unei stări de neputință și lipsa de reacție din partea cetățenilor! Plecând de la aceste aspecte, anveloparea și reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din orașul Rm Vâlcea trebuie să fie o prioritate astfel încât, în toate bugetele orașului, 30% din lista de investiții sa o constituie anveloparea blocurilor!”, opinează viceprimarul Pîrvulescu.
Liberalii mai spun că modalitatea de efectuare a acestor lucrări este necesar să fie prezentată sub forma unui program anual transparent, începând de la redefinirea esteticului clădirilor de pe principalele bulevarde și străzi din oraș, anul construcției imobilelor, amplasarea în municipiu, întocmindu-se o hartă interactivă, astfel încât fiecare asociație de proprietari să știe exact datele în care sunt prevăzute lucrări de anvelopare și reabilitare energetică!
De asemenea, Virgil Pîrvulescu mai spune că, pentru realizarea principiului transparenței asupra modului cum a fost desemnată firma constructoare, fiecare asociație de proprietari își va putea desemna un reprezentant (fie el și personal tehnic de specialitate), care să participe la procedurile de scoatere la licitație publică a lucrărilor!
„Recepția lucrărilor și valoarea acestora vor fi însușite de reprezentantul asociației de proprietari, urmând ca validarea să fie prezentată în cadrul unei adunări generale a asociației de proprietari beneficiare! Estimăm că, prin prețuri corecte, transparență în execuția lucrărilor și dirijarea resurselor bugetare către asemenea lucrări, completate de axe de finanțare prin intermediul fondurilor nerambursabile și credite, orașul Rm Vâlcea va avea într-o perioadă de 5 ani blocuri de locuințe colective care vor îndeplini standardele de confort și cu costuri de încălzire diminuate!”, a mai propus Virgil Pîrvulescu.