Administrația orașului Râmnicu Vâlcea investește 7 milioane de euro în Parcul Capela

Încă 31 milioane de lei pentru Parcul Capela

O altă hotărâre importantă din cadrul ședinței Consiliului Local din această săptămână este aprobarea unui studiu de fezabilitate privind obiectivul de investiții „Amenajare parcul Capela”.

În total, inclusiv consturile pentru construcție, montaj și studiu, se situează la valoarea de 31.163.859 lei, adică aproape 7 milioane de euro.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat doar de către consilierii locali care fac parte din PSD, PER și USR, fiind afiliați direct politic cu primarul Mircia Gutău. Liberalii s-au abținut.

Cum motivează administrația orașului investiția?

După spusele administrației locale din Râmnicu Vâlcea, care fac parte din declarațiile oficiale din proiectul de hotărâre, Dealul Capela reprezintă un potențial turistic deosebit, însă nu ar fi amenajat corespunzător și nu ar oferi suficiente alternative de petrecere a timpului liber.

Discrepanța între potențialul turistic însemnat și gradul de exploatare a capacității acestuia, determină necesitatea redefinirii ofertei turistice prin sporirea atractivității și complexității serviciilor furnizare, astfel încât să răspundă mai bine cerințelor pieței. – a mai adăugat administrația din Râmnic, în hotărârea proiectului.

Pe scurt, administrația orașului condusă de Mircia Gutău motivează această investiție conform unor standarde ridicate pe care le au în vedere, însă Dealul Capela încă nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Astfel, au decis să investească în acest Parc Capela pentru a dezvolta diferite obiective pe care le au în vedere.

Concret, așa cum apare în decizia Consiliului Local, următoarele domenii prioritare se vor realiza pe Dealul Capela odată cu investițiile realizate:

  • trasee promenada;
  • jogging;
  • biciclete;
  • puncte de belleview.

Cu toate acestea, în ciuda motivației redactate de administrația orașului, toate aceste domenii de activitate au loc deja pe Dealul Capela, care este cunoscut pentru traseele incluzive, oferind oportunitate pentru cei care vor să parcurgă zona în diferite metode, fie pe jos sau cu bicicleta.

Ca să „bifeze” și alte aspecte, primăria spune că prin acest proiect ar intensifica acțiunile de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi.

Una dintre motivațiile administrației locale din Râmnicu Vâlcea, în favoarea amenajării Parcului Capela.

„Masca” investiției ar fi protejarea naturii și a biodiversității

Acest scenariu de investiție pe care l-a încropat administrația ar reprezenta o intervenție de conservare a naturii oportune pentru amenajarea pădurii din Dealul Capela ca pădure-parc ce ar aduce îmbunătățirea calității și vieții pentru locuitorii municipiului, dar și pentru turiști și pentru intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, inclusiv reducerea poluării.

Concret, primăria va realiza lucrări de amenajare a pădurii parc prin trasee de promenadă, jogging, puncte de belleview.

Pe lângă acest lucru, primăria spune că va susține o activitate mai diversă în pădurea parc prin intervenții cu caracter provizoriu, specific reglementărilor silvice legate de pădurile-parc, a utiliza materiale ecologice și alte metode specifice.

Pentru proiect, administrația orașului a ales să se ocupe o firmă din Constanța, Aria Concept.

Milioanele de euro vor fi folosite astfel de primăria orașului pentru Parcul Capela:

Activități principale:

  • Activități de igienizare a terenului;
  • Colectare, sortare și transport la depozitele autorizate al deșeurilor rezultate;
  • Arături de plantare, scarificare, defrișări selective, înlăturarea anumitor plante;
  • Nivelarea și terasarea terenului;
  • Sistematizări pe verticalp, accesuri/alei/drenuri/rigole/canale de scurgere, ziduri de sprijin, drenaje, modelarea terenului;
  • Modernizarea pădurii parc, care include activități de înierbare și împădurire (aici sunt incluse plantările de pajiști și poieni);
  • Tunderi de modelare și întreținere, ancorări, palisări;
  • Drenaje, aport de material pământos;
  • Măsuri naturale de drenare.

Activități secundare:

  • Lucrări de modernizare a potecilor;
  • Amenajarea unor alei și circuite care să faciliteze activitățile sportive de ciclism;
  • Amenajarea de alei speciale pentru persoane cu dizabilități;
  • Amenajare turn belvedere;
  • Amenajare puncte de observație;
  • Montarea unor locuri de popas cu foișor;
  • Crearea de platforme pentru desfășurarea activităților sportive statice;
  • Amenajarea de puncte de relaxare tip leagăn.

Nu este prima oară când primăria amenajează Parcul Capela

Primăria a mai construit pe dealul Capela trei pavilioane-platforme pentru activități recreative, un amfiteatru în aer liber/platformă educativă, două foișoare și un punct de belvedere, 25 de bănci din lemn, precum și trei zone cu panouri informative.

A fost aprobat anul trecut studiul de fezabilitate, în valoare de 1.116.327 lei. De asemenea, tot printr-o decizie a Consiliului Local (din iulie 2023) s-a aprobat și costul de construire și amenajare a spațiului în valoare de 1.037.918 lei. 

În total, băncile și foișoarele au scos de la bugetul local la acea vreme 2.154.000 lei.

Mircia Gutău și deputatul PSD Eugen Neață, pe Dealul Capela, verificând ultimele lucrări.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *