Primarul Nicolae Moraru anunță retragerea localității din proiectul de apă și canalizare al județului

Localitatea Pietrari este una dintre comunele care face parte din master-planul județului, unde zeci de localități din județ și-au depus documentația cu speranța obținerii mai rapide a unor fonduri europene destinate alimentării cu apă și canalizare, renunțând în schimb la investiții finanțate din programe guvernamentale sau europene. Primarul localității Pietrari, Nicolae Moraru, este dezamăgit, numărându-se printre cei 36 de primari din Vâlcea care au ajuns la capătul răbdării în ceea ce privește demararea lucrărilor pentru rețelele de apă și canalizare, prin POIM.  Faptul că proiectul bate pasul pe loc de peste 11 ani, iar promisiunile făcute în legătură cu semnarea contractului în 2022 au fost doar o amăgire, primarul anunță că se vor retrage din proiect și nu vor mai plăti cotizația, căutând deja alte surse de finanțare:

„Atâta tam-tam a fost, ni s-a spus că pentru acest proiect de apă și canalizare s-a semnat contactul în prezența președintelui Consiliului Județean în toamna anului 2022. În realitate, a fost o minciună, au rămas 36 de localități fără apă și canalizare. Ne vom retrage, nu vom mai plăti nici cotizația, vom ieși din acest master plan. Căutăm deja o linie de finanțare, am aștepta 11 ani, suficient. Sunt primari care pot pierde alegerile din cauza acestui proiect. Eu, ca primar al acestei comune, nu am ce să le mai spun cetățenilor. Le-am spus oamenilor să-l întrebe pe Constantin Rădulescu când vine în târg, când vor avea apă și canalizare. Cei care au fost scoși din acest proiect astăzi lucrează la proiectul de apă și canalizare, fiindcă au fost prinși în programe de finanțare. Ni s-a spus că nu se va pierde finanțarea, că se va reporta proiectul pentru următorul exercițiu financiar, dar asta înseamnă timp și bani cheltuiți aiurea pe hârtii, iar oamenii nu mai au răbdare și eu nu mai cred.  Sunt foarte supărat, nu se vrea să se facă nimic”, a precizat primarul localității Pietrari, Nicolae Moraru.

Localitatea Pietrari este prinsă în acest mare proiect al județului, cu 6 kilometri de rețea de canalizare și modernizarea întregului sistem existent: stațiile de pompare și repompare, sursa de apă, construirea unei stații de tratare a apei, un proiect în valoare de 4 milioane de euro.

„Este o investiție destul de amplă și extrem de necesară comunității, care este de mai bine de 11 ani prinsă în acest master plan și se va mai pierde un mandat fiindcă este greu de implementat proiectul,” a precizat primarul localității Pietrari, Nicolae Moraru.

Primarul spune că, dacă retrăgea comuna Pietrari din acest masterplan, obținea finanțare pe cont propriu pentru extinderea canalizării și modernizarea rețelei de apă.

Un proiect, care bate pasul pe loc de peste 11 ani, din neglijență sau incompetență

Cauza acestei situații constă în lipsa de interes din partea conducerii Societății Apavil S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Această entitate, în calitate de beneficiar al proiectului major finanțat prin POIM, a semnat un contract de finanțare la sfârșitul anului 2022, însă nu a reușit să gestioneze eficient acest proiect și, din neglijență sau incompetență, acesta bate pasul pe loc. Proiectul de implementare a rețelei de apă și canalizare prin intermediul Apavil reprezintă cea mai mare investiție din județul nostru, evaluată la aproximativ 250 de milioane de euro.

În toamna anului trecut, am fost informați că proiectul major s-a segmentat într-un proiect minor, menit să salveze suma de 6 milioane de euro deja cheltuită. Iar data de 15 noiembrie 2023 a reprezentat momentul rezilierii contractului POIM și semnarea unui nou contract pentru proiectul minor, care, se spunea la data respectivă, că permite recuperarea celor 6 milioane de euro.

Referitor la proiectul major, consultantul avea termen până la 31 decembrie 2023 pentru finalizarea documentației pentru avizul de mediu, care trebuie obținut până la 31 martie 2024. Trecerea proiectului pe Planul de Dezvoltare Durabilă (PDD) trebuie să fie finalizată până la 31 decembrie 2029.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *