Caravana Literației, proiect Teach for Romania, a ajuns și în județul Vâlcea la Liceul „George Țărnea” Băbeni

Teach for Romania, program de leadership pentru oamenii cu viziune

Teach for Romania este o organizaţie non-guvernamentală, parte din reţeaua globală Teach for All, care caută și pregăteşte oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni educatori, învăţători sau profesori în învăţământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.

Scopul organizaţiei este să intervină pe termen lung în procesul de reducere a inechității educaţionale şi să dezvolte abilități de viață la elevi. Conform Teach For Romania, câteva dintre cele mai frecvent menționate probleme ale elevilor din clasele I-IV sunt: înțelegerea textului cu dificultate, formularea unor idei/opinii despre teme simple, lipsa coerenței în exprimare, greșeli mari de scriere. Printre cauzele identificate de profesori sunt: lipsa oricărei îndrumări în afara școlii, timpul insuficient petrecut la clasa împreună cu ei, diferențele majore între elevi în funcție de nivelul social al familiei, lipsa motivației și abilitățile socio-emoționale foarte puțin dezvoltate.

Caravana Literației„, un proiect marca Teach for Romania, a ajuns și în județul Vâlcea

În contextul preocupărilor privind nivelul de literație în România, Teach for Romania anunță lansarea proiectului „Caravana Literației”, o inițiativă menită să contribuie la creșterea competențelor de literație ale copiilor din școlile situate în comunitățile vulnerabile și susținută cu sprijinul PEPCO România.

La finele săptămânii trecute, Teach for Romania a juns la Liceul „George Țărnea” din orașul Băbeni. Conform Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, au fost prezente 40 de cadre didactice, 60 elevi de învățământ preșcolar și primar, inclusiv 60 de părinți.

Printr-un comunicat de presă, departamentul de comunicare subliniază faptul că literația este cu adevărat o poartă către opțiuni de viațăși încă reprezintă o provocare pentru o parte semnificativă din populația globală. În comunitățile defavorizate, aceste provocări se simt și mai acut. La începutul anului școlar 2022-2023, rezultatele evaluărilor Teach for Romania arătau că:

  • 5 din 10 elevi din clasele Teach for Romania au un nivel nefuncțional al alfabetizării;
  • în majoritatea claselor Teach for Romania, indiferent de anul de studiu, exista cel puțin un copil cu grave lipsuri de scris-citit, care are nevoie de intervenție remedială.

Aceste evaluări interne sunt confirmate de studiile internaționale – testele PISA arată ca aproximativ 5 din 10 copii de 15 ani din România suferă de analfabetism funcțional și ale altor parteneri de-ai noști. O testare realizată de partenerii de la Fundația Noi Orizonturi remarcă faptul că jumătate dintre copiii din mediul rural au provocări semnificative de scris-citit la terminarea școlii primare.

Ca urmare a acestor evaluări, oranizația Teach for Romania a implementat cea mai riguroasă intervenție de literație din istoria organizației și, din cercetările lor, din întregul sistem de învățământ public din România, concentrându-ne eforturile atât pe soluții remediale de adresare a nevoilor copiilor cu decalaje grave, cât și punerea unor baze sănătoase în primii ani de școală, și pregătirea cadrelor didactice de a lucra cu elevii lor la dezvoltarea literației, indiferent de clasa și materia pe care o predau.

Indicatorul la care ne raportăm este progresul elevului. La finalul anului școlar 2022-2023, 8 din 10 copii au reușit să treacă din zona de literație nefuncțională la alfabetizare funcțională. Modelul de intervenție pe care l-am testat în școli din întreaga țară este unul integrat – cu instrumente specifice de evaluare, formare pentru profesori, mentorat și exemple de bune practici, resurse adaptate. Modelul a fost testat alături de sute de profesori din programul Teach for Romania, iar acum ne propunem să îl testăm la nivel de școală și în afara comunității de profesori Teach for Romania. – transmite Teach for Romania, prin comunicatul de presă.

Principalele obiective ale proiectului includ:

  • Formarea cadrelor didactice pentru a evalua nivelul copiilor, a construi plan de intervenție pentru recuperarea decalajelor de citit-scris și monitorizarea lor.
  • Sprijin mentoral profesorilor din cele 10 școli pentru a aplica instrumentele și resursele oferite de Teach for Romania.
  • Furnizarea de materiale didactice și cărți adecvate vârstei, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei școli implicate.
  • Organizarea de ateliere interactive pentru profesorii și părinții din fiecare școală pentru a încuraja participarea activă și a transforma procesul de învățare într-o experiență captivantă.
  • Dotarea a cel puțin 7 școli cu un laborator de literație.
  • Continuarea activităților și în perioada vacanței școlare de vară prin organizarea unor școli de vară pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris în cele 9 școli partenere în Caravana literației.

Conform Teach, dezvoltarea abilităților de literație la vârste fragede este esențială pentru formarea unei societăți prospere și informate. Copiii care posedă competențe solide de scris-citit au șanse mai mari de a reuși în școală și în viață.

Prin intermediul proiectului „Caravana Literației”, Teach for Romania și PEPCO România se angajează să contribuie la schimbarea actualului peisaj al nivelului de literație în țara noastră și să ofere șansă fiecărui copil să își exploreze potențialul maxim.

Lansăm „Caravana Literației”, un proiect ambițios de literație, în care ne vom concentra eforturile pentru a susține copiii din 9 școli publice din comunități vulnerabile să facă progrese semnificative la scris și citit, una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de învățământ public. Scopul principal al proiectului este de a oferi copiilor acces la resurse educaționale de calitate, de a ne asigura că toți copiii din școală au o fundație solidă de literație și de a stimula pasiunea pentru lectură, construind astfel o bază solidă pentru dezvoltarea lor pe termen lung.

Pe lângă formarea profesorilor din cele 9 școli selectate din județele Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Galați, Prahova și Vâlcea, proiectul vizează investiții în infrastructura școlară și formarea părinților în cadrul unor ateliere dedicate prin care ne propunem să îi învățăm cum să vorbească cu copiii lor, ce să citească împreună, ce activități să facă pentru dezvoltarea literației. – a transmis Director Executiv de la Teach for Romania, Iuliana Pielmuș.

O profesoară vâlceancă finalistă la Gala Profesorului Anului din Mediul Rural 2024

Teach for Romania a organizat a treia ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2024. Pe 15 februarie, la ora 17.00, la Timișoara a avut loc evenimentul unde au fost anunțați câștigătorii din acest an.

Conform Teach for Romania, Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor minunați care lucrează în învățământul din mediul rural.

Prin această competiție ne dorim să aducem un plus de vizibilitate profesorilor, învățătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire și care schimbă fața sistemului de educație din România. – se arată în comunicatul de presă emis de Teach for Romania.

Ediția a 3-a a Galei Profesorului din Mediul Rural a venit cu două categorii noi de nominalizare dedicate cadrelor didactice din învățământul preșcolar și, respectiv, cadrelor didactice debutante.

La premiul din categoria „Dezvoltarea abilităților socio-emoționale”, a fost nominalizată și o profesoară vâlceancă din Bujoreni, Georgeta Safta – Învățător, Școala Gimnazială Gura Văii.

În total, cei 21 de profesori finaliști provin din școli rurale din 13 județe: Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dolj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Olt, Timiș și Vâlcea.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *