Primarul Ion Vasile speră ca în următorii patru ani să racordeze localitatea și la gaze naturale

Comuna Pesceana a primit o alocare financiară consistentă de 7,5 milioane de lei pentru branșarea localității la sistemul de distribuție a gazelor naturale prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară din care fac parte localitățile Șirineasa, Pesceana, Glăvile și Scundu. În acest sens, se depun toate eforturile astfel încât această investiție de o mare însemnătate pentru locuitori să fie realizată. Primarul Ion Vasile ne spune că în prezent se fac demersurile pentru constituirea asociației, după care urmează proiectarea și, ulterior, semnarea contractului de finanțare:

” Noi sperăm că anul acesta vom semna contractul de finanțare. Branșarea localității la conducta de gaze se va face din rețeaua existentă în localitatea Șirineasa. Deși nu este o sumă considerabilă, aceasta va permite realizarea primilor pași importanți și decisivi în cadrul acestui proiect de conectare a celor patru localități la rețeaua de gaze”, a declarat primarul localității Pesceana, Ion Vasile.

Prețul în creștere al gazelor nu oprește cetățenii, iar numărul doritorilor crește în ciuda noilor tarife

Primarul ne informează că prețul semnificativ crescut al gazelor nu îi descurajează pe cetățeni; dimpotrivă, aceștia sunt încă interesați să-și conecteze locuințele la rețeaua de gaze. Faptul că rețeaua de gaze ar urma să fie disponibilă la porți în patru ani, maxim, reprezintă un motiv de bucurie. Edilul afirmă că numărul doritorilor a crescut în comparație cu acum doi ani, când au fost inițiate primele discuții cu cetățenii despre această investiție.

În această perioadă, la Pesceana, lucrările la dispensarul medical din localitate s-au finalizat, urmând amenajarea curții și a aleii pietonale. În centrul localității se construiește unul dintre cele mai impunătoare Cămine Culturale de pe Valea Pescenei. Pe nișa infrastructurii rutiere, primarul ne spune că identifică sursa de finanțare necesară pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 12 kilometri. Iar în așteptarea semnării contractului de finanțare, este amenajarea unui parc fotovoltaic.

Primarul ne spune că în această perioadă se va da startul lucrărilor de înfiinţare a sistemului de canalizare pe tronsonul drumului judeţean, proiect prins prin Anghel Saligny.

Primarul aşteaptă soluţiile Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea pentru proiectul de apă

Localitatea este prinsă în master-planul judeţului, unde s-a depus documentaţia, cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă

”Nu ştiu ce să mai cred cu acest mare proiect al judeţului; este de prea multă vreme şi nu s-a întâmplat nimic, de când era preşedinte Ion Cîlea. Norocul nostru este că am apucat să bag apă printr-un proiect guvernamental, pe o lungime de 17 kilometri, şi nu am renunţat la el”, a precizat primarul localităţii Pesceana, Ion Vasile.

Proiectul de extindere a sistemului de apă este prins în master-planul județului pe o lungime de 10 kilometri. Cea mai mare problemă este în zona Dealul Scundului și satul Negraia, unde oamenii nu au apă și așteaptă cu sufletul la gură demararea proiectului prins în acest POIM, care zace de peste 11 ani.

Se construiește de la zero un after-school

În localitatea noastră, există o școală modernă și o grădiniță care are program prelungit și unde vin peste 30 de copii mici.

Administrația locală din Pesceana se implică puternic în educația copiilor, investind bani în construirea unui centru de zi special pentru ei. Acest proiect face parte dintr-un program after-school care promite să ofere elevilor un loc atrăgător pentru activități educaționale după școală. Primarul localității, Ion Vasile, a spus că centrul va putea primi cam 40 de copii și că principalul obiectiv este să le ofere nu doar un spațiu modern, ci și resurse adecvate pentru ca fiecare copil să poată învăța într-un mod eficient și plăcut după terminarea orelor. Pentru noul centru, se va construi o clădire nou-nouță de la zero, în satul Negraia. Va fi pe locul vechii școli, care va fi demolată pentru a face loc noilor facilități și pentru a oferi noi oportunități educaționale. Acolo, copiii vor lua prânzul, se vor juca și vor face temele sub supravegherea atentă a dascălilor. Proiectul este acum în etapa de finanțare, iar administrația locală răspunde la ultimele întrebări, sperând să obțină banii necesari de la Ministerul Familiei.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *