Primarul Daniel Băluță, despre realizările, proiectele în curs și planurile pentru dezvoltarea comunei Vaideeni
Primarul Vaideeni, Daniel Băluță: „În viziunea mea, fiecare campanie este un examen, iar în acești patru ani mi-am făcut treaba”
La Vaideeni, este liniște; încă nu se simte atmosfera de început a campaniei electorale. Aici, primarul Daniel Băluță își desfășoară activitățile în stilul obișnuit. Spune că este familiarizat cu dinamica unei campanii, însă, ca de fiecare dată, și de data aceasta se va axa pe investițiile finalizate și pe noile proiecte aflate în diverse etape de realizare:
„În viziunea mea, fiecare campanie este un examen, iar în acești patru ani mi-am făcut treaba. Au fost mandate dificile, și când spun asta, trebuie să subliniez că în anul 2014 această localitate era pe cale să fie ștearsă de pe hartă din cauza ploilor. Apoi, în 2018, am fost loviți din nou de calamități, însă cu ajutorul întregii comunități am reușit să o scoatem din mocirla pe care apele ne-au adus-o de pe dealuri, inundând zeci de gospodării. Toate aceste provocări nu ne-au înfrânt, ci ne-au întărit, ne-au învățat,” a declarat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.
S-a dat ordinul de începere pentru asfaltarea a 12 drumuri comunale
Primarul din Vaideeni, având în spate experiența a trei mandate, are suficiente povești pentru o carte, dat fiind că localitatea a fost grav afectată de inundații în 2014 și 2018. Cu ajutorul comunității unite și a politicienilor implicați, a reușit să reconstruiască majoritatea pagubelor provocate de ape, chiar într-un mod superior stadiului inițial: ” În prezent, suntem în procesul de implementare a două proiecte majore de refacere a zonelor afectate de calamități. Unul dintre acestea, gestionat prin Compania Națională de Investiții (CNI), vizează reabilitarea a 12 drumuri comunale și care primit ordinul de începere a lucrărilor la 26 februarie 2024, marcând un pas important în reconstrucția infrastructurii locale”, a declarat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.
La Vaideeni, pe data de 11 martie 2024, se va da ordinul de începere a lucrărilor de regularizare a torenților
Pentru stoparea inundațiilor, primarul Daniel Băluță va da startul lucrărilor de regularizare a tuturor torenților din zonă, mai ales a celor care au creat probleme localității. Proiectul, realizat în comun cu localitatea Horezu, este finanțat de Ministerul Agriculturii, iar valoarea lucrărilor este de 8,5 milioane de euro:
”Proiectul de reabilitare a torenților, realizat în colaborare cu Horezu, pentru care am depus documentația încă din anul 2018 la Ministerul Agriculturii și care va fi executat prin ANIF, se va concretiza în sfârșit pe data de 11 martie 2024, când se va da ordinul de începere a lucrărilor. Regularizarea torenților reprezintă un proiect de mare complexitate: s-au efectuat măsurători și cadastrări ale tuturor torenților din zonă, iar pentru accesul în zonele afectate s-a obținut acordul tuturor proprietarilor din apropierea torenților, atât de pe partea dreaptă, cât și de pe partea stângă. Există cel puțin trei torenți care prezintă un risc continuu de afectare a gospodăriilor și locuințelor oamenilor: torentul Boșita, torentul Valea lui Miercurea – situat chiar în spatele primăriei și responsabil pentru devastările din centrul localității în anul 2018. În total, proiectul include 45 de torenți, dintre care 20 în zona Vaideeni și 25 în zona Horezu. Valoarea estimată inițială a proiectului, înainte de licitație, este de 8,5 milioane de euro. Este prima lucrare de îmbunătățiri funciare de după Revoluție care are loc în județul nostru”, ne-a declarat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.
Daniel Băluță subliniază importanța regularizării torenților din zonă și atrage atenția asupra riscului ca ploile să provoace din nou probleme în localitatea Vaideeni după fiecare perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Prin urmare, acest proiect, care include amenajarea torenților conform normelor, este extrem de binevenit pentru rezolvarea acestor probleme.
Localitatea Vaideeni va fi un șantier începând din această primăvară
În aceeași perioadă se va da ordinul de începere a lucrărilor și la proiectul de asfaltare inclus în finanțarea prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”:
„Urmează să eliberăm autorizația de construcție, iar DC 137 și drumul Băluțarilor au trecut de perioada de contestații. Așteptăm devizul general în urma licitației pentru a-l aproba prin Consiliul Local și vom semna contractul, cu o marjă de două sau trei săptămâni până când vom primi proiectul tehnic. Între timp, foarte probabil vom finaliza extinderea sistemului de canalizare pe DC137 cu fonduri din bugetul local. Facem această extindere de canalizare deoarece drumul nu ne permite lățimea necesară pentru a efectua lucrări ulterioare, așa că am ales să suportăm această cheltuială din bugetul local pentru a îndeplini condițiile”, a declarat primarul localității Vaideeni, Daniel Băluță.
Daniel Băluță: de la vis la realitate – investiția vitală în gaze naturale se apropie
Primarul ne-a informat că există posibilitatea ca în acest an să demareze lucrările de branșare a localității la rețeaua de gaze naturale. De asemenea, a precizat că implementarea rețelei de distribuție a gazelor în localitate va avea loc simultan cu lucrările de construcție a magistralei pe care Transgaz intenționează să o dezvolte pe traseul Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea:
„Gazele reprezintă un proiect care, nu demult, părea un vis îndepărtat, dar iată că acum ne apropiem concret de această investiție vitală. Avem un bogat istoric, tradiții valoroase și o cultură vie, dar pentru a atrage investitori care să creeze locuri de muncă și să aducă confortul necesar unei dezvoltări corecte și sustenabile a localității, este esențial să dispunem de gaze naturale, apă, canalizare și drumuri asfaltate, deoarece fără acestea, localitatea noastră nu este atractivă pentru niciun investitor. Proiectul de branșare a localității la rețeaua de gaze naturale este crucial, deoarece ne propulsează într-o nouă etapă de dezvoltare a comunei, permițându-ne să ne gândim la industrializare și la dezvoltarea antreprenoriatului în zona noastră, precum și la crearea de noi locuri de muncă. Un antreprenor care decide să construiască o mică fabrică aici nu va trebui să se bazeze pe metode învechite, precum transportul de lemne. Prin urmare, numai după implementarea rețelei de gaze naturale vom putea să dezvoltăm la maximum tot potențialul comunității noastre”, a declarat Daniel Băluță, primarul localității Vaideeni.
Un nou proiect care urmează să fie demarat este construcția unui centru after school pentru copii, ce va fi amplasat în proximitatea dispensarului medical din localitate. Acest spațiu va oferi copiilor posibilitatea de a lua o masă și de a-și realiza temele după finalizarea programului școlar. Centrul va avea o capacitate de aproximativ 50 de locuri. În Vaideeni, toți copiii beneficiază de o masă caldă. De asemenea, centrul comunitar se află în faza finală de construcție, urmând ca în curând să fie efectuată recepția lucrărilor.
În Vaideeni se va construi cea mai mare Casă de Cultură din nord-vestul județului Vâlcea
La Vaideeni, proiectul Căminului Cultural se află în atenția Companiei Naționale de Investiții, după cum ne informează primarul. Recent, s-a rezolvat litigiul legat de terenul pe care se află actuala clădire, ceea ce permite acum construirea unui nou Cămin Cultural începând de la fundație. Clădirea existentă, datorită vechimii sale considerabile, nu mai poate fi reabilitată. În prezent, administrația locală poartă discuții pentru achiziționarea terenurilor învecinate, în scopul extinderii suprafeței disponibile pentru construcția noului cămin. Planurile primarului includ edificarea unei Case de Cultură moderne, care să simbolizeze în mod autentic comunitatea din Vaideeni, pe locul unde se află în momentul acesta căminul cultural.
Construirea unei săli de sport și reabilitarea Școlii ‘Luca Solomon’, la CNI
La Compania Națională de Investiții, primarul a depus proiectul pentru construirea unei săli de sport. Licitația pentru lucrările de construcție a fost finalizată, constructorul a fost desemnat, iar lucrările vor începe în cel mai scurt timp posibil. Primarul ne informează că există șanse să fie demarată și reabilitarea claselor V-VII ale Școlii Luca Solomon, documentația fiind în etapa de control tehnic, în care sunt verificate și evaluate aspecte tehnice ale proiectului. Finanțarea pentru acest proiect este asigurată, tot prin intermediul CNI.
Pe lista de așteptare pentru semnarea contractului de finanțare se află și proiectul de amenajare a unui parc fotovoltaic. Acest parc are scopul de a reduce consumul de energie electrică pentru instituțiile publice din localitate și pentru iluminatul stradal.
Vaideeni: transformare și tradiție între munți și legende
Comuna Vaideeni are titulatura de stațiune turistică de interes local, iar dezvoltarea acestei comune înseamnă proiecte europene, investitori și ajutor de la Guvern. De aceea, primarul are în vizor accesarea de fonduri externe în regim de urgență.
Poziționată la baza Masivului Parâng și în proximitatea orașului Horezu, este renumită pentru rădăcinile sale pastorale, încă vii de la ciobanii din Mărginimea Sibiului. Această comunitate păstrează legende precum „Tribunalul Haiducilor”, transmise din generație în generație, care acum sunt puncte cheie pe harta turistică pentru cei pasionați de aventuri montane.
Și tot aici, în inima văii Luncavăț se află „Tribunalul Haiducilor”, un sit într-o regiune abruptă unde Iancu Jianu și camarazii săi făceau justiție. Pe fundalul unui peisaj impunător, se află „Moara Dracilor” pe valea Cernei și „Piatra Spânzurată”, locuri unde natura și istoria se întâlnesc într-un mod dramatic, așa cum ne-a detaliat primarul.
În acest decor, proiectul Plaiul Nedeiului joacă un rol vital pentru comunitate, la fel și valorificarea zonei Coasta Lacurilor, unde natura a creat lacuri spectaculoase la altitudini impresionante. Aceste locuri, încărcate de istorie și tradiție, cum ar fi izvorul Cerna și vârful Nedeia, sunt în centrul planurilor de dezvoltare, având ca scop conectarea acestora cu stațiunea Ursu-Ursulețul printr-o rețea de pârtii de schi, pentru a evidenția potențialul turistic al zonei.
În vederea revitalizării turismului local, primarul Daniel Băluță a inițiat participarea la târguri turistice naționale și distribuția de materiale informative despre tradițiile, obiectivele turistice și traseele montane din Vaideeni, inclusiv Parcul Național Buila-Vânturarița.
Cu un plan ambițios de a transforma obiectivele locale în monumente istorice și de a accesa fonduri structurale pentru promovarea turismului, primarul aspiră să atragă anual peste 100.000 de vizitatori, punând astfel Vaideeni pe harta turistică prin valorificarea patrimoniului său cultural și natural unic.