Senatorul liberal Claudia Banu susține înființarea a 8 centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri

Senatorul liberal Claudia Banu a anunțat un vot favorabil în plenul Senatului pentru înființarea a 8 centre specializate de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri. Aceste centre sunt văzute ca instituții esențiale în strategia autorităților pentru combaterea consumului de droguri

Banu a subliniat importanța acestor centre în contextul unei creșteri semnificative a consumului de droguri în rândul populației, în special al tinerilor. Potrivit datelor prezentate, prevalența consumului de droguri este în creștere, cu 10% din elevii de 16 ani raportând consum.

Prin votul dat, Senatul a aprobat înființarea acestor centre care vor oferi tratament, îndrumare și sprijin pentru recuperare. Obiectivul acestor centre este recuperarea psiho-comportamentală a persoanelor cu dependență și reintegrarea lor în societate. Vor fi amplasate în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Claudia Banu a informat că pentru construcția și funcționarea acestor centre se vor aloca sume de investiții și funcționare în proporție egală, provenind atât din bugetul de stat prin Ministerul Sănătății, cât și din bugetele autorităților publice locale interesate sau din fonduri europene:

”Vot favorabil astăzi la plenul Senatului pentru înființarea a 8 centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, ca instituții specializate pentru recuperare. Alături de colegii senatori, am mai făcut un pas pentru a susține strategia autorităților în combaterea consumului de droguri. Conform datelor, ultimele studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce, în rândul segmentului  de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%, ceea ce relevă creşteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii societăți, cu precădere în rândul celei tinere. În cazul persoanelor care doresc să pună stop dependenţei, prin votul dat astăzi la Senat, instituţiile specializate nou înfiinţate vor oferi tratament, îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei sau metodei potrivite pentru startul unui program de recuperare. Aceste centre au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală a persoanelor cu dependenţă și  reintegrarea acestora în societate, și vor funcționa în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare a României. Pentru construcţia, înfiinţarea și funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerului Sănătății şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene”,  a informat senatorul liberal, Claudia Banu.

Senatorul liberal a încurajat consultarea proiectului pe linkul furnizat, menționând că votul final va fi dat la Camera Deputaților.

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25784

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *