Acces extins la servicii farmaceutice, inițiativă legislativă aprobată
Senatorul Claudia Banu a anunțat recent aprobarea unei noi legi care schimbă modul în care se deschid farmaciile în orașele mici. Această lege vine în sprijinul pacienților, asigurând că fiecare comunitate urbană va avea cel puțin două farmacii, indiferent de populația sa. Până acum, numărul de farmacii era limitat de densitatea populației, ceea ce în multe cazuri a dus la existența unei singure farmacii în orașe mici. Această situație a creat adesea probleme pentru locuitori, inclusiv prețuri exagerate pentru medicamente.
Inițiativa legislativă a fost motivată de plângerile venite din partea cetățenilor din Brezoi, unde populația de 6000 de locuitori era deservită de o singură farmacie. Noua lege propune o soluție la această problemă, îndepărtând restricțiile bazate pe numărul de locuitori și permițând astfel deschiderea unui număr suficient de farmacii pentru a satisface nevoile comunității.
Această schimbare nu doar că îmbunătățește accesul la medicamente, dar și stimulează competitivitatea, evitând formarea de monopoluri care pot influența negativ prețurile medicamentelor.
Inițiativa este acum așteptată să fie votată de deputați, după care va fi trimisă președintelui pentru promulgare.
Claudia Banu se arată încrezătoare că colegii săi vor recunoaște importanța și necesitatea acestei legi, care vine ca un răspuns direct la solicitările cetățenilor și la nevoile comunităților locale.
”O nouă veste bună vine astăzi de la Senat, unde colegii au aprobat inițiativa mea legislativă, care prioritizează interesele pacienților. Proiectul pe care vi-l prezint astăzi, l-am inițiat alături de senatoarele Nicoleta Pauliuc și Stela Firu, și vine ca răspuns la sesizarea mai multor cetățeni din orașul Brezoi, nemulțumiți de faptul că există o singură farmacie care poate asigura medicația tratamentelor. Este o situație care se regăsește în mai toate comunitățile urbane mici din țară. Conform legii, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de necesităţile comunităţii şi de numărul de locuitori, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale. În oraşele reşedinţă de judeţ este prevăzută o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe o farmacie la 4.000 de locuitori. Spre exemplu, orașul Brezoi are o populație de circa 6000 de locuitori, fapt ce nu permitea deschiderea unui al doilea punct farmaceutic. Modificarea de astăzi asigură minim două farmacii indiferent de numărul populaţiei. Până acum, existența unei singure farmacii care să asigure medicația pentru locuitorii unui oraș a produs situații dezavantajoase, în multe dintre cazuri pacienții sesizând chiar supraprețuri în comercializare. Propunerea legislativă are la bază statistici ale depopulării localităţilor mici urbane, precum și eforturile depuse la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se găsi soluţii de a exista farmacii în oraşe unde, ca urmare a scăderii demografice conform recensământului populaţiei din 2022 şi conform legii actuale, se desfiinţează sau îşi reduc activitatea. Modificările propuse nu afectează bugetul de stat, nu presupun anumite cheltuieli bugetare, ci asigură o reglementare adaptată situaţiei actuale. De asemenea, se creează competitivitate şi nu monopol al preţurilor practicate de o singură farmacie, în sensul protejării sănătăţii locuitorilor și facilitării accesului pacienților la medicamentele din tratament. Sunt convinsă că și colegii deputați, care vor da votul final, vor înțelege importanța și justificarea acestei modificări, astfel încât, proiectul care răspunde doleanțelor cetățenilor, să ajungă pe masa președintelui, spre promulgare”, a informat senatorul liberal, Claudia Banu.
Cei care sunt interesați de prevederile proiectului, le pot parcurge pe link-ul de mai jos:
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx