Rectorul cu care s-a înțeles Gutău pentru filiala Politehnicii, istoric penal PSD și salariu de 9000 euro, abuz în dosarul „Cutezătorii”
Administrația orașului Râmnicu Vâlcea tocmai a aunțat că a bătut palma cu rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, pentru o deschide o filială în Râmnicu Vâlcea.
Conform comunicatului emis de primărie, primarul Mircia Gutău a fost prezent la București, unde a purtat o discuție aplicată cu rectorul pentru a pune bazele acestei filiale la Râmnicu Vâlcea.
Așa cum este subliniat în postare, există mai multe opțiuni privind viitorul sediu al filialei pe care Mihnea Costoiu vrea să o deschidă.
Această intenție ar urma să devină realitate în contextul existenței mai multor opțiuni privind viitorul sediu ale acestei filiale, dar în oricare din variantele luate în discuție nici un metru pătrat de teren nu va ieși din domeniul public!
Filiala locală a Politehnicii ar putea consta, într-o primă fază, din mai multe secții de IT, la care se pot adăuga și alte profile stabilite în urma consultării cu oamenii de afaceri.
În continuarea acestui demers, rectorul Mihnea Costoiu – care a câștigat la finele anului trecut cel de-al patrulea mandat de cinci ani ca rector al Politehnicii București – va fi prezent la finele lunii în Râmnicu Vâlcea, ocazie cu care va vizita obiectivele implicate și va susține și o conferință de presă. – a transmis Primăria orașului Râmnicu Vâlcea printr-un comunicat.
Rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, a fost ales pentru un nou mandat, al patrulea de rector, deși fusese condamnat la pușcărie în prima instanță | Salariu de 9000 euro pe lună
Mihnea Costoiu, rector al UPB și fost senator PSD, fusese condamnat de ICCJ la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro, legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către Dinu Pescariu. Sentința s-a dat în 2022.
Câteva luni mai târziu, Mihnea Costoiu a scăpat de proces pentru că faptele s-au prescris.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a repus pe rol judecarea apelului, pentru a se analiza dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
Pe 26 mai 2023, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.
Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Astfel, procesul lui Costoiu a încetat. Costoiu este plătit cu 9.000 euro pe lună. Newsweek (citește aici articolul complet) a scris că Mihnea Costoiu nu poate preda deoarece nu are titlul de doctor.
Gutău și Costoiu, amândoi cu istoric penal | „Înțelegerea” pentru o filială la Râmnicu Vâlcea, între cei doi politicieni cu salarii babane, înainte de alegerile locale
Rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu, nu este nici măcar profesor universitar în cadrul universității, întrucât nu are doctorat, ci doar cadru didactic asociat, care predă un curs de ingineria proiectelor industriale la un program de master al Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.
De asemenea, scria Newsweek că Mihnea Costoiu ar fi trebuit dat afară din poziția de rector, deoarece Carta UPB spune că rectorul trebuie să aibă o reputație impecabilă, conform codului etic.
Pe lângă acest lucru, a ajuns ca Universitatea Politehnica București, condusă de un fost ministru PSD, să finanțeze lansarea unei noi televiziuni de știri în România. Postul este controlat de un om de afaceri din cercul de interese al premierului maghiar Viktor Orban.
Pe cealaltă parte, îl avem pe Mircia Gutău, care a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, în acelaşi dosar primind o pedeapsă similară şi fostul viceprimar al oraşului.
Cei doi au fost denunţaţi la DNA de către un om de afaceri care a reclamat că edilul şi adjunctul său i-au cerut 50.000 de euro pentru a-i elibera un certificat de urbanism. Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011.
Iar în iunie 2014, Mircia Gutău a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru a doua oară într-un proces de corupție la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta a ramas în libertate.
Cu toate acestea, în noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce două instanţe inferioare hotărâseră achitarea lui.
Detalii despre dosarul cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.
Potrivit decizie instanţei de atunci, judecătorii au dispus suspendarea executării celor trei ani sub supraveghere, pe un termen de încercare de trei ani, perioadă în care Mihnea Costoiu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul ADP – Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureştilor.
De asemenea, la acea vreme, magistraţii au dispus confiscarea de la Mihnea Costoiu a sumei de 267.577 euro (echivalent a 1,2 milioane lei), fiind menţinut sechestru asigurator pe bunuri deţinute de acesta.
În martie 2018, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pe vremea mandatului Ecaterinei Andronescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.
Dosarul are ca obiect închirierea nelegală a bazei sportive „Cutezătorii” către o fundaţie a lui Dinu Pescariu.
În perioada martie – septembrie 2009, Mihnea Cosmin Costoiu, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia ‘Dinu Pescariu’ un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA – APPS). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. – a transmis Direcția Națională Anticorupție.
Felicitari domnului Primar Micia Gutau ca va pune pe harta Romaniei o universitate de stat in care vor veni multi tineri valceni si din jurul Valcii.
ati trecut pe ,,interzise”? (cunoastem ca ati avut inchiriat un spatiu catre cei ce vindeau etnobotanice). Nu va simtiti umilit ca trebuie sa sustineti toate balivernele acestor ipocriti? Pe Gutau il intereseaza spatiul de la Vladesti, il doare in basca de oras. Cu administratia actuala am ajuns la investitii si salarii pe penultimul loc. Sunteti o plaga greu de tratat, aveti numai interese proprii.