Povestea de succes a primarului Alexandru Dediu din Păușești: 30 de ani de devotament și experiență
Lucrări de construcție a unui nou pod și regularizare a pârâului în Păușești Măglași pentru siguranța comunității
În Păușești Măglași, în prezent se desfășoară lucrări pentru construirea un nou pod care va traversa pârâul Valea de Brădet, conectând astfel drumul județean DJ 651 cu satul Ulmețel. Aceste lucrări includ instalarea de gabioane în amonte și în aval, pe o lungime de 30 de metri. Motivul pentru construirea acestui nou pod este vechimea considerabilă a celui existent, care nu mai răspunde nevoilor comunității locale: ”Podul actual era foarte îngust și prezenta riscuri, de aceea s-a optat pentru construcția unui pod nou, pentru a evita eventualele probleme. Finanțarea acestor lucrări provine din bugetul local”, ne-a declarat primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu.
Mai mult, pârâul Valea de Brădet a creat situații problematice în trecut, în special în cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum ploile abundente:
„Pârâul Valea de Brădet are un debit extrem de mare. Am întâmpinat probleme și anul trecut în timpul ploilor puternice, când pârâul a ieșit din albia sa și a inundat terenurile locuitorilor, provocând daune și afectând chiar și podul existent. O expertiză tehnică a fost efectuată, confirmând necesitatea reconstrucției acestui pod într-un mod solid și rezistent conform standardelor actuale. În plus, este esențial să se facă și regularizarea pârâului Valea de Brădet”, a declarat primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu.
În acest context, primarul Alexandru Dediu a adus problema la cunoștința Serviciului de Gospodărire a Apelor, și există posibilitatea ca în acest an să înceapă lucrările de regularizare a întregii văi. Pârâul pătrunde în localitate de la limita cu Stoenești și se varsă în râul Olănești la podul de pe drumul național, trecând prin localitate pe o distanță de 4 kilometri.
„Reprezentanții SGA au fost în teren, au evaluat situația și ne-au sprijinit cu utilajele atunci când debitul a crescut”, precizează primarul.
Foto
Infrastructură nouă în Păușești Măglași
Primarul Alexandru Dediu a anunțat asfaltarea străzii Industrie, cu scopul de a finaliza lucrările în maxim o lună. Această inițiativă are ca obiectiv crearea unei noi căi de acces pentru locuitorii care merg spre satul Ulmețel, în contextul în care podul existent va fi demolat. Demolarea podului face necesară asigurarea unei rute alternative mai scurte pentru cetățeni, pentru a le facilita accesul la locuințe:
”Se asfaltează strada Industrie și doresc ca lucrarea să fie finalizată în maxim o lună, pentru a crea o cale de acces pentru cetățenii care se îndreaptă către satul Ulmețel pe acest pod. Deoarece podul va fi demolat în întregime, este imperios necesar să le asigur cetățenilor o rută mai scurtă pentru a ajunge la locuințele lor. Asfaltarea acestui drum se va realiza cu fonduri din bugetul local” ,declară primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu.
foto
Startul lucrărilor de asfaltare prin Programul Național Anghel Saligny
Și tot în această perioadă în localitate s-a dat startul lucrărilor de asfaltare a drumurilor pe o lungime de 14 kilometri, cu finanțare prin PNL Anghel Saligny.
”Utilajele au venit și sunt deja în teren. Asfaltările vor începe cu drumurile din satul Valea Cheii, unde există patru ulițe importante pentru comunitatea din zonă, datorită densității de locuințe. Sper ca într-un an de zile să se finalizeze acest proiect privind asfaltarea celor 14 kilometri de drumuri. În acest proiect, toate satele sunt incluse cu străzi în vederea asfaltării,” declară primarul localității Păușești Măglași, Alexandru Dediu.
Cu fondurile acum asigurate, se începe lucrul la proiect, iar în viitorul apropiat, locuitorii din zonă vor putea beneficia de drumuri modernizate și mai bune. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 15 milioane de lei, și așa cum ne-a spus domnul primar, termenul de finalizare este stabilit până în vara anului 2024. Această realizare marchează o etapă importantă în dezvoltarea infrastructurii locale și promite să aducă beneficii semnificative comunității din Păușești Măglași:
”Acesta este un moment deosebit de așteptat pentru comunitatea noastră, deoarece înseamnă începutul unei noi etape în dezvoltarea infrastructurii locale. Cu acest proiect vom încheia în mare parte modernizarea drumurilor. Într-un interval de doi ani, sperăm că toți locuitorii din Păușești Măglași vor putea beneficia de toate aceste facilități”, a precizat primarul Alexandru Dediu.
Cei 14 kilometri de drumuri comunale care urmează să fie asfaltați în cadrul acestui proiect, împreună cu cei peste 30 de kilometri de drumuri deja modernizați, vor completa o extinsă rețea de drumuri asfaltate care deservesc o mare parte dintre locuințele din comună. Prin urmare, într-un interval de doi ani, primarul speră că toți locuitorii din Păușești Măglași vor putea beneficia de toate aceste facilități.
Avans semnificativ în extinderea rețelei de gaze la Păușești Măglași
Proiectul de extindere pe 24 de kilometri a sistemului de gaze va îmbunătăți semnificativ accesul la confort, afirmă Primarul Alexandru Dediu.
Potrivit unei declarații recente făcute de primarul Alexandru Dediu, săptămâna trecută administrația locală a primit avizele tehnice necesare de la Distrigaz, marcând începutul lucrărilor la proiectul de extindere a rețelei de gaze cu finanțare guvernamentală. Primarul Dediu a subliniat faptul că lucrările la proiectul tehnic sunt deja în desfășurare și se așteaptă ca acesta să fie depus până pe data de 15 aprilie, urmând să fie ulterior încărcat la Ministerul Dezvoltării pentru aprobare. În tot acest timp, cu finanțări externe, în localitate au fost realizate extinderi ale rețelei de gaze pe o lungime de 6 kilometri în diferite sate ale localității.
Extinderea accesului la gaze naturale este nu doar o necesitate, ci și un factor care va contribui la creșterea calității vieții și la atractivitatea generală a zonei. „Proiectul prevede extinderea sistemului de gaze pe o lungime de 24 de kilometri. Conectarea la rețeaua de gaze este mai mult decât necesară pentru confortul cetățenilor noștri și reprezintă o utilitate extrem de necesară pentru investitori,” a subliniat primarul Dediu. Această inițiativă este salutată de comunitate, mulți locuitori venind deja la primărie după autorizații de construire pentru a se racorda la noua infrastructură. Proiectul de extindere a rețelei de gaze este un pas important spre modernizarea infrastructurii, consolidând poziția localității ca o zonă ”rezidențială” de top.
Drumul spre o infrastructură modernă
Primarul Dediu exprimă dezamăgirea față de întârzierile în proiectele de canalizare
Primarul Alexandru Dediu din Vâlcea a vorbit despre obiectivele mandatului său următor, evidențiind prioritățile cheie pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Cu toate acestea, cu privire la proiectul de extindere a rețelei de canalizare, a subliniat nemulțumirile legate de întârzierile repetate și obstacolele întâmpinate.
În ciuda angajamentului constant al administrației locale și al partenerilor regionali, implementarea extinderii sistemului de canalizare a fost amânată de mai mulți ani. Dediu a subliniat eforturile depuse în cadrul Asociației de Dezvoltare ADI Apă Vâlcea pentru soluționarea acestei probleme persistente.
Recent, s-a trecut la un nou program de finanțare, însă condițiile impuse sunt considerate de către primar ca fiind drastice. Așteptările sunt ridicate pentru un răspuns din partea Ministerului Fondurilor Europene, care ar putea oferi o direcție clară în ceea ce privește realizarea proiectului de canalizare pentru 36 de localități.
”În localitate există un sistem de canalizare pe o lungime de 12 kilometri. Suntem în Asociația de Dezvoltare ADI Apă Vâlcea și ne chinuim de vreo 10 sau 11 ani să rezolvăm problema canalizării, pentru că avem apa concesionată către operatorul regional Apavil. Dar, după cum știe toată lumea, proiectul nu a fost pus în practică, sume de bani s-au pierdut, acum s-a trecut pe un alt proiect PDD, însă în acest nou program de finanțare sunt niște condiții, pot să spun, drastice”, a precizat primarul Alexandru Dediu.
Primarul a exprimat dezamăgirea sa față de întârzierile și problemele întâmpinate în acest proces vital de modernizare a infrastructurii. Locuitorii resimt în mod acut lipsa unei rețele de canalizare adecvate în secolul 21, când accesul la servicii igienice de bază ar trebui să fie garantat pentru toți:
”Așteptăm ca până la sfârșitul lunii martie, cel târziu 8 aprilie 2024, să primim răspuns de la Ministerul Fondurilor Europene dacă Apavil împreună cu Primăria Municipiului și cu Consiliul Județean, care sunt acționari majoritari, vor putea să pună în practică acest proiect pentru 36 de localități. Așteptăm, sunt și eu dezamăgit de ce s-a întâmplat, locuitorii au nevoie urgentă de canalizare, pentru că în acest mileniu lumea trebuie să beneficieze de baie și chiuvetă, mai ales că localitatea are rețea de apă în procent de 98%”, a precizat primarul Alexandru Dediu.
Cu toate acestea, Dediu a subliniat că, în ciuda dificultăților, menține angajamentul pentru a aduce schimbări concrete și a asigura accesul la infrastructură modernă pentru toți locuitorii din Vâlcea.
O viață dedicată comunității
Primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu are o experienţă de 30 de ani de activitate profesională în slujba comunităţii, iar acest lucru se observă. Timp de 14 ani a ocupat funcţia de secretar general al localităţii, la care adaugă patru mandate de primar de succes. Jurist de meserie, studiile l-au ajutat în administrația publică locală, unde s-a lovit de foarte multe situații, fiindcă în acest domeniu trebuie să stăpânești Legea administrației publice locale, modificată și completată foarte des, trebuie să cunoști legislația de contencios administrativ, trebuie să abordezi diferite situații privind fondul funciar, protecția socială, problemele care apar pe situațiile de urgență şi să cunoști foarte bine modificările legislative care au tangență cu administrația publică:
„Am venit în funcţia de primar cu o experiență destul de vastă, timp de 14 ani am fost secretarul general al localităţii, în vremuri destul de grele, când se puneau în posesie terenurile. Prin urmare, pentru mine administrația nu a fost o noutate când am ajuns în funcția de primar, atât din punct de vedere al problemelor care trebuiau rezolvate în localitate cât şi din cea a investiţiilor . Primul lucru pe care l-am făcut a fost întocmirea unei strategii a localităţii pe care am aprobat-o în Consiliul Local. De atunci urmărim această „carte”, şi continuăm investiţiile”, a precizat primarul liberal al localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.
Faptul că a lucrat ca secretar în administraţia publică locală încă din anul 1995 i-a asigurat o ascensiune constantă, reuşind să câştige încrederea populaţiei, dar şi a colegilor din primărie. În 2008, la sugestia cetăţenilor, Alexandru Dediu a candidat la funcţia de primar, câştigând alegerile de fiecare dată cu o majoritate covârşitoare, de peste 75% din voturile electoratului.
”Trecerea de la poziția de secretar la cea de primar nu a fost foarte dificilă pentru mine, deoarece aveam o cunoaștere profundă a problemelor locale. Știam exact ce trebuie făcut și fiecare mandat a adus cu sine satisfacții proprii, ceea ce a fost cel mai mare motiv de mulțumire pentru mine. Munca de primar nu este deloc ușoară, fiind una foarte responsabilă, iar cetățenii reprezintă prioritatea absolută. Proiectele pe care le gestionăm necesită experiență în administrație pentru a le putea finaliza cu succes. Într-un cuvânt, meseria de primar nu este la fel de simplă cum este percepută de cei din afară, în special când vine vorba de obținerea fondurilor. Suntem conștienți de dificultățile financiare cu care se confruntă țara noastră, însă avem norocul să fim parte a Uniunii Europene, iar aceste fonduri europene au avut un impact semnificativ în dezvoltarea României. La fel s-a întâmplat și în Păușești Măglași, unde s-au accesat numeroase proiecte europene, rezultând într-o schimbare evidentă în nivelul de trai al comunității. ”, a precizat primarul liberal al localității Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.
Primarul localității Păușești Măglași și-a conturat planurile pentru un nou mandat
În cei 15 ani de mandat, au fost implementate și aduse în diverse stadii peste 60 de proiecte. Aceste investiții au generat și continuă să aducă în comuna Păușești Măglași sume considerabile de bani, în mare parte provenind din fonduri europene. Unele proiecte au fost finalizate, în timp ce altele se află în curs de implementare:
”Personal, intenționez să continui proiectele în desfășurare și să acord o atenție deosebită proiectului canalizării și modernizării bazei sportive din satul Valea Cheii. De asemenea, este esențial să rămânem în pas cu evoluția în domeniul educației și să acordăm o importanță deosebită culturii, deoarece acestea sunt aspecte fundamentale ale vieții noastre pe care nu ar trebui să le neglijăm. Este vital să avem grijă de fiecare aspect al dezvoltării comunității noastre” a precizat primarul liberal al localității Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.
Proiecte și realizări remarcabile
În centrul comunei Păușești Măglași, s-au realizat mai multe proiecte importante cu finanțare externă și internă. Mai întâi, o grădiniță a fost construită cu fonduri atrase prin Banca Mondială. Tot în centrul localității, căminul cultural a fost transformat într-o Casă de Cultură, cu fonduri atrase prin CNI. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, s-a construit un Centru de zi pentru persoanele vârstnice, în care funcționează o clinică de fizioterapie cu programări ocupate pe trei luni, venind în sprijinul cetățenilor.
În categoria realizărilor se înscrie și dispensarul medical, care a fost reabilitat complet conform standardelor. În ceea ce privește infrastructura, în cele patru mandate s-au construit patru poduri, trei în satul Valea Cheii, unul în satul Pietrari peste pârâul Olănești, iar acum este în lucru podul peste Valea de Brădet, pentru a asigura condiții optime de circulație și cetățenilor din satul Ulmețel. Cei 14 kilometri de drumuri comunale care urmează să fie asfaltați în cadrul acestui proiect, împreună cu cei peste 30 de kilometri de drumuri deja modernizați, vor completa o extinsă rețea de drumuri asfaltate care deservesc o mare parte dintre locuințele din comună.
Școala din centrul localității a fost de asemenea reabilitată în interior, iar în prezent primarul Alexandru Dediu are un proiect cu contract semnat pentru modernizarea interioară a locației, proiect în valoare de 6.039.411,47 lei, prin ADR Sud Veste Oltenia. În apropierea școlii, anul trecut s-a finalizat construirea unei săli de sport, asigurând condiții optime pentru orele de educație fizică și sport pentru elevii din clasele I-VIII. În curtea acestei școli se află și un teren de sport cu gazon sintetic.
De asemenea, școala din satul Vale Cheii a fost modernizată cu fonduri europene. În ceea ce privește infrastructura rutieră, s-a asfaltat și, nu în ultimul rând, clădirea primăriei a fost reabilitată și modernizată, păstrându-și frumoasa arhitectură.
Echipa și realizările: Contribuția esențială a primarului Alexandru Dediu din Păușești Măglași
”În continuare, avem destul de multe proiecte și lucrări în desfășurare, iar toate acestea s-au realizat datorită echipei de băieți cu care menținem localitatea curată, întreținem șanțurile, cosim ierburile și curățăm toate vegetațiile care îngreunează circulația pe drumuri. Un alt merit trebuie adus echipei din primărie și colegilor cu care am muncit cot la cot, pentru că fără o echipă în spate, nu poți să realizezi ceea ce s-a făcut în comună. De asemenea, meritul aparține și consilierilor care au fost întotdeauna de acord cu proiectele propuse. Având în vedere că toate aceste investiții și lucrări au fost realizate în folosul cetățenilor și al comunei, fără interese personale, cred că nici consilierii nu ar fi avut motive să voteze împotriva proiectelor. Am făcut un total al fondurilor atrase pe cele patru mandate și am ajuns la suma de 100.824.038 lei „, a precizat primarul localității Păușești Măglași, Alexandru.