Constantin Banacu, 20 de ani de devotament pentru Bărbătești

În inima comunei Bărbătești, există o poveste de dedicație, personificată de primarul Constantin Banacu, care a servit comunitatea cu neclintire timp de două decenii. De la începutul carierei sale în administrația locală, Banacu a fost ghidat de un singur obiectiv: să facă diferența în viețile celor care îi trec pragul zilnic, în căutarea soluțiilor la problemele lor. Cu cinci mandate consecutive, el stă mărturie a unei cariere dedicate îmbunătățirii continue a condițiilor din Bărbătești, o localitate care acum se mândrește cu transformări semnificative.

La vârsta de 45 de ani, când a preluat pentru prima oară funcția, Banacu a recunoscut imediat amploarea provocărilor care  stăteau în față: infrastructura era deficitară, lipsa utilităților esențiale – de la drumuri asfaltate, la accesul la apă și canalizare, era palpabilă. „Nu era nimic construit”, rememorează el, „iar soluționarea acestor probleme nu numai că era esențială, dar necesita și investiții substanțiale.” Cu toate acestea, determinarea și viziunea sa au pavat calea spre progres.

De-a lungul celor 20 de ani de mandat, Constantin Banacu și echipa sa au realizat transformări remarcabile: rețelele de apă și canalizare nu mai sunt un vis, drumurile comunale se bucură de asfalt, iar facilitățile educaționale, de la școli la grădinițe și dispensare, sunt acum o realitate: „În primul meu mandat, nici nu visam la o zi când localitatea va fi conectată la rețeaua de gaze”, mărturisește el. Astfel, cu fiecare mandat, comuna Bărbătești s-a transformat, reflectând angajamentul ferm al lui Constantin Banacu față de comunitatea sa.

În preajma finalului celui de-al cincilea mandat, primarul  din Bărbătești privește înapoi la acești ani cu un sentiment de realizare și recunoștință, conștient că timpul „a zburat”, dar mândru de moștenirea pe care o lasă în urma sa.

Frumoasa localitate de pe Valea Otăsăului, așezată în drumul spre Mănăstirea Pătrunsa, în lumea monahală, stă astăzi ca exemplu viu al a ceea ce înseamnă administrație dedicată, cu Banacu la timona acestei călătorii remarcabile.

Pentru copiii de la Bărbăteşti, viitorul chiar sună bine

La școala de aici, copiii au tot ce le trebuie ca să învețe bine și să crească în siguranță. Datorită oamenilor care conduc  localitate, școala e super dotată: are internet, tablete și tot felul de gadgeturi ca să învețe mai ușor. Dacă un copil nu poate să vină la școală pentru că e bolnav, poate să urmărească orele de acasă, online. La Bărbătești, copiii primesc și masă caldă la școală și pot să facă o grămadă de activități, atât la clasă, cât și după ore. Profesorii sunt bine pregătiți și fac școala să fie una dintre cele mai apreciate din zonă.

La școala din Bărbătești, este și o sală de sport și câteva terenuri bune de joc, cu iarbă artificială, pentru fotbal, tenis, handbal și volei.

„După ce am făcut în așa fel încât copiii să primească masa caldă la școală, am semnat și alte două contracte mari pentru oraș: unul pentru a pune 409 lămpi moderne peste tot pe străzi și altul pentru două stații unde îți poți încărca mașina electrică, una la Bîrzești și alta la Negrulești”, a anunțat zilele acestea primarul Constantin Banacu.

Și veștile bune continuă: la sfârșitul anului 2023, primarul a aflat că o parte din finanțarea necesară pentru aducerea gazului în Bărbătești a fost aprobată: ” „Cu banii ăștia, acum putem să începem lucrările. În 2004, când am devenit primar aici, nici măcar nu discutam despre gaze; aveam alte probleme. Dar acum, am reușit să îmbunătățim și drumurile, și am instalat contoare de apă pentru toată lumea, astfel încât să plătească exact cât consumă. De asemenea, facem pași pentru începerea lucrărilor de conectare a localităților la rețeaua de gaze”, a declarat primarul Constantin Banacu.

Și apa din Bărbătești este specială, conform studiilor. Este atât de bună încât ar putea fi îmbuteliată. Primarul a menținut prețurile pentru apă și canalizare la un nivel accesibil, astfel încât toată lumea să poată beneficia. În plus, în această perioadă s-au realizat lucrări noi la sistemul de canalizare și acum toată lumea are acces la apă curentă.

Se pregătește asfaltarea ultimelor bucăți de drum care mai rămân de finalizat:

„Cu bani de la noi, de la bugetul local, vrem să punem beton pe niște străzi mai înguste care nu pot fi asfaltate. Lucrăm și la drumuri de câmp și ne gândim să cumpărăm și niște utilaje, să ne facem treaba singuri”, a mai spus primarul.

Localitatea Bărbătești situată la poalele masivului Buila, aspiră la statutul de stațiune turistică de interes local, iar argumentele în acest sens nu lipsesc

Localitatea Bărbătești, situată la poalele masivului Buila, a devenit în ultimii ani o destinație cunoscută și extrem de apreciată de către vizitatori, aspirând la statutul de stațiune turistică de interes local. Primarul a întreprins demersuri pentru amenajarea unei zone dedicate turismului pe Valea Otăsăului și pregătește proiecte menite să ofere activități recreative și să atragă vizitatori, dar și să îi motiveze pe localnici să opteze pentru viața din Bărbătești, unde ritmul este mai liniștit, iar regulile sunt asemănătoare celor de la țară, cu aer curat de munte și mâncare bună.

Numeroși orășeni au început deja să prefere această viață mai puțin agitată din oraș, iar frumusețea locului începe încă de la urcare, de pe poteca spre Mănăstirea Pătrunsa. De sus, se poate admira priveliștea impresionantă a Oltului și a Muntelui Cozia, iar în zilele însorite, se poate vedea chiar și Dunărea în depărtare, în toată splendoarea sa.

Localitatea Bărbătești servește și ca punct de plecare spre munții Căpățânii și Parcul Național Buila – Vânturarița, oferind călătorilor peisaje de neuitat și oportunități de drumeție pe văi și munți. De asemenea, turiștii pot explora lumea monahală a Mănăstirii Pătrunsa și pot vizita bisericile din apropiere, descoperind povestea satelor și a locurilor din zonă, savurând în același timp diferite bunătăți locale.

Satul de vacanță de pe Valea Otăsăului este, de asemenea, extrem de apreciat de turiști în ultimii ani, fiind ales de către iubitorii de natură pentru petrecerea vacanțelor. Administrația locală are în plan un amplu proiect de dezvoltare a acestei zone, pentru a consolida atractivitatea turistică a localității Bărbătești.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *