Care a fost primul telefon mobil din istorie?
Primul telefon mobil din istorie
Au trecut mai bine de patru decenii de la vânzarea primului telefon mobil. Dacă în zilele noastre a devenit ceva obișnuit să verificăm telefonul mobil odată la câteva minute, în urmă cu câteva decenii părea ceva ireal să poți efectua un apel fără să fii legat de o linie telefonică pe care să o vezi.
Un studiu realizat în țara noastră a arătat cât de mare este influența pe care telefoanele mobile o au în viețile noastre. 81% dintre cei care au participat la studiu au afirmat că iau telefonul cu ei și când merg la toaletă. Iar într-o proporție covârșitoare, cei mai mulți români își verifică telefonul imediat ce se trezesc dimineața.
Există și motive întemeiate, având în vedere că telefoanele mobile sunt în prezent dispozitive inteligente prin care putem comunica, putem face cumpărături online, transferuri bancare, dar un rol foarte important este și cel de entertainment.
Ne putem uita la filme pe cele mai cunoscute platforme, vedem tot felul de videoclipuri mai mult sau mai puțin interesante, iar pentru cei pasionați de jocuri de noroc online există aplicații prin care se pot distra în deplină legalitate, într-un mediu ce pune accent pe jocul responsabil. Cu patru decenii în urmă, lucrurile nu stăteau însă atât de avansat. Chiar și așa, apariția primului telefon mobil din istorie a fost ceva revoluționar.
Care a fost primul telefon mobil din istorie?
În 1983 a fost vândut primul telefon mobil pe nume Motorola DynaTAC 8000X și a fost rezultatul unor cercetări estimate la 100 de milioane de dolari. Pentru decenii multe, oamenii din domeniu au fost dornici să dezvolte rețele de telefonie mobile, iar țări ca Japonia, SUA, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia au pus un mare accent pe acest lucru, având la bază și sisteme din Al Doilea Război Mondial.
Primul sistem analogic a fost creat în 1984, cu numele Advanced Mobile Phone Service (AMPS), iar tot atunci a apărut și primul dispozitiv mobil ce putea să treacă de la o arie celulară la alta. Succesul a fost major în special în SUA, unde până în 1987 erau peste 1 milion de abonați la companii de telefonie mobilă. Totuși, fiind vremurile de început, au fost și destule provocări. Existau interferențe legate de electricitatea statică ori de zgomot. Sistemele de bază din acele vremuri, cum ar fi NMT, AMPS, TACS, RTMI, C-Net și Radiocom 2000 au fost denumite ulterior ca generația 1 (1G).
2G a apărut în anii ’90
În anii ’90 a fost creată a doua generație (2G) și era bazată pe sistemul Global System for Mobile Communication (GSM). Se putea face trecerea de la o transmisie la alta în mod digital, conectarea la rețea era mult mai rapidă și interferențele erau practic inexistente.
În plus, telefoanele au devenit mai mici și mai ușoare. Pe măsură ce tehnologia a avansat, prețul a scăzut, iar telefoanele erau accesibile tuturor. În 1993 au apărut mesajele SMS, iar din 1999 se puteau face plăți comerciale, s-a introdus Internetul și se puteau descărca tonurile de apel.
Revoluția a continuat după anul 2000
În 2001 s-a introdus sistemul 3G, care a venit cu o mulțime de îmbunătățiri. Telefoanele din acea perioadă se puteau conecta la calculator prin intermediul USB, aveau acces la Internet și aveau Wi-Fi. Adevărata revoluție a fost adusă de rețeaua 4G, care era de 10 ori mai rapidă. Astfel, a devenit ceva obișnuit ca oamenii să descarce aplicații, să se uite la clipuri și filme online și așa mai departe. Iar trecerea la tehnologia 5G, începută în 2019, a adus numeroase beneficii, în timp ce specialiștii așteaptă acum revoluția generată de 6G.