Dumitru Pirneci și-a luat un angajament de 20 de ani față de comunitate

Dumitru Pirneci, primarul comunei Dănicei, se apropie de finalul celui de-al cincilea mandat, acumulând două decenii de activitate în administrația publică. Reflectând asupra experiențelor sale, atât pozitive cât și negative, subliniază satisfacția cetățenilor care l-au susținut masiv la fiecare rundă de alegeri, un indicator clar că a plasat nevoile lor în centrul atenției sale. Primarul evidențiază importanța de a fi în contact direct cu oamenii, de a-i asculta și de a le aborda problemele într-un mod legal. Printre prioritățile sale se numără dezvoltarea investițiilor, accesarea și utilizarea eficientă a fondurilor necesare:

”De-a lungul celor 20 de ani în funcția de primar, am întâlnit atât succese, cât și provocări. Cu toate acestea, este important de menționat că 90% dintre cetățeni sunt mulțumiți. Este esențial să continui să răspund la nevoile lor. Secretul stă în a petrece timp cu oamenii, a-i asculta și a soluționa problemele cu care se confruntă atunci când vin la primărie, respectând întotdeauna cadrul legal. Trebuie să inițiez proiecte, să identific surse de finanțare, să le accesez și să asigur o realizare corectă, conform regulilor. Acest lucru presupune muncă asiduă, nopți nedormite și nenumărate drumuri la București sau Craiova”, ne-a declarat Dumitru Pirneci, primarul comunei Dănicei.

Primarul Dănicei, Dumitru Pirneci, a trecut la PSD: Parteneriatul cu Constantin Rădulescu și promisiunea unei conduceri concrete

Dumitru Pirneci: „  Am ales PSD pentru că am găsit înțelegere și sprijin din partea președintelui Consiliului Județean, Constantin Rădulescu”

Primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci, a trecut printr-o serie de schimbări de partide de-a lungul carierei sale politice, începând cu PDSR, trecând prin PNL și ajungând în prezent la PSD. Această decizie a fost influențată de sprijinul și înțelegerea găsite în cadrul PSD, mai precis din partea președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu. Primarul Pirneci apreciază faptul că președintele a fost mereu prezent și disponibil să ajute comunitatea locală, motiv pentru care locuitorii din Dănicei, majoritar social-democrați, au văzut această schimbare ca pe o decizie pozitivă. În plus, primarul critică lipsa de suport din partea conducerii PNL Vâlcea, subliniind că nu au fost prezenți să înțeleagă nevoile comunității Dănicei.  Spune că această nouă campanie electorală este bazată pe promisiunea „Fapte, nu vorbe”, exprimând angajamentul ferm al lui Pirneci și al PSD pentru a câștiga încrederea votanților prin acțiuni concrete, nu doar prin promisiuni:

”În 2004, primul meu mandat a fost din partea PDSR, următoarele două din partea PNL, iar al patrulea ca independent. După aceea, am revenit la PNL și acum voi candida din partea PSD. Am ales PSD pentru că am găsit înțelegere și sprijin din partea președintelui Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, care ne-a ajutat de fiecare dată când am avut probleme. Am optat pentru PSD deoarece, în ultimii patru ani, conducerea PNL din Vâlcea nu m-a contactat nici măcar o dată să se intereseze despre dificultățile cu care ne confruntăm la Dănicei. Avem nevoie de ajutor, îndrumare și sprijin, lucruri pe care le-am găsit mereu la Constantin Rădulescu. Președintele Consiliului Județean Vâlcea a fost alături de toți primarii acestui județ de-a lungul anilor și îi suntem recunoscători pentru sprijinul constant. Ușa sa este mereu deschisă când avem nevoie de sfaturi.  El ne-a ajutat în limitele posibilităților și, datorită lui, ‘kilometru cu kilometru’, s-au realizat complet drumurile județene în localitatea noastră. În această campanie electorală, PSD, eu și Constantin Rădulescu, anticipăm un scor foarte bun, pentru că oamenii apreciază implicarea. Sloganul nostru va fi: ‘Fapte, nu vorbe!'”, ne-a declarat primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci.

Consiliului Județean a avut grijă ca toate drumurile  din jurul Dănicei să aibă asfalt nou spre mulțumirea șoferilor:

”Datorită președintelui Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, pe raza localității avem 17 kilometri de drumuri asfaltate. Drumul județean DJ678E era un drum de pământ, în prezent, pe întreaga lungime de aproximativ 9 kilometri, este un drum nou asfaltat. Drumul traversează comuna Dănicei și face legătura între comuna Cuca, din județul Argeș, și comuna Sâmburești, din județul Olt. În prezent, se lucrează la ultimii 1,5 kilometri din DJ 678B, care are o lungime totală de 9,3 kilometri, un alt drum județean care în viitor va avea inclusiv șanțuri betonate și podețe la fiecare gospodărie”, ne-a declarat primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci.

Dumitru Pirneci vorbește despre fiecare proiect în parte cu multă încredere în rolul pe care l-a juca în modernizarea comunei

În 2004, când a venit pentru prima dată în funcția de primar Dumitru Pirneci, localitatea, la vremea respectivă, reprezenta normalitatea satului românesc: drumurile erau din pământ, apa potabilă provenea din fântânile publice, iluminatul public consta în câte o lampă la trei-patru stâlpi sau chiar la intersecțiile principale. În timpul ploilor mai puternice, se trecea prin albia râului sau de multe ori oamenii erau izolați până când apele se retrăgeau.  Administrația locală nu avea sediu propriu, alunecările de teren puneau probleme la fiecare ropot de ploaie, comunitatea, iar școlile corespundeau anilor ’70, având toaleta în curte. Primarul Dumitru Pirneci spune că, în urma unor ședințe de consultare a populației, a stabilit în Consiliul Local o strategie de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, începând cu lucrurile esențiale: apă, canalizare și asfaltarea drumurilor:

”Când am venit eu în 2004, primar, nu exista un metru de asfalt, nu era sistem de alimentare cu apă în localitate, școlile nu făcuse nicio modernizare, nu existau poduri sau podețe care să prezinte siguranță, nu era nimic; am luat-o de la zero”, ne-a declarat primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci.

În comuna Dănicei, au fost construite cele mai trainice poduri din Vâlcea, ale căror termen de garanție a fost estimat de constructor la peste 100 de ani

În primul mandat, în 2004, Dumitru Pirneci a reușit să atragă fonduri pentru înființarea sistemului de apă pe o lungime de 30 de kilometri și a reușit să asfalteze drumurile comunale pe o lungime de 7,5 kilometri. Apoi a construit 14 poduri auto trainice

„În prezent, avem peste 14 poduri auto construite, iar în locurile unde s-a permis, există punți pietonale. Prin urmare, peste fiecare pârâu care traversează localitatea nu există o distanță mai mare de 500 de metri între un pod și altul. Înainte de construcția acestor poduri, când ploua, apa venea și oamenii trebuiau să aștepte pe cineva cu mașina pentru a putea trece sau, în cazul cel mai rău, până când apele se retrăgeau, oamenii erau izolați și mulți nu puteau să ajungă acasă. Acesta a fost un adevărat chin deoarece nu existau poduri peste aceste pârâuri, care în zilele de secetă dispar, iar când plouă, făc ravagii.” „, ne-a declarat primarul comunei Dănicei, Dumitru Pirneci.

În prezent, se lucrează la un astfel de pod auto trainic peste pârâul Lungoțul din satul Cermegești, la limita cu județul Argeș. Termenul de garanție estimat de constructor este de peste 100 de ani. Fondurile pentru acest proiect au fost atrase de primarul Dumitru Pirneci prin GAL și bugetul local. Constructorul a garantat că podul va fi finalizat în maxim o lună.

Investitii in timpul mandatului lui Dumitru Pirneci

Investitii in timpul mandatului lui Dumitru Pirneci

Investitii in timpul mandatului lui Dumitru Pirneci

Dumitru Pirneci: ”Am onorat fiecare promisiune în cei 20 de ani ca primar'”

A fi primar nu este ușor. Înainte de a-ți dori această funcție, trebuie să te gândești că angajamentul față de cetățenii care au venit și au pus ștampila primează și trebuie să le demonstrezi că faci ceva. Acel „ceva” înainte de campanie reprezintă o broșură în care sunt prezentate proiectele pe care ai în plan să le realizezi în următorii patru ani, un lucru de care m-am ținut întotdeauna de cuvânt și pe care l-am dus la bun sfârșit. De fiecare dată, lucrurile au mers exact cum mi le-am propus. În cei 20 de ani ca primar al acestei localități, sunt foarte multe lucruri frumoase de spus pe care le-aș putea pune în paginile unei cărți.” – ne-a declarat primarul localității, Dănicei Dumitru Pirneci.

Se fac pași pentru conectarea localității la rețeaua de gaze

Trecerea de la o localitate cu drumuri de pământ și unde apa era la stadiul de vis, la o localitate unde acum se vorbește despre conectarea la rețeaua de gaze, reprezintă un progres mare. Proiectul este realizat în colaborare cu localitățile Nicolae Bălcescu și Milcoiu. La sfârșitul anului 2023, Ministerul Dezvoltării a acordat o primă finanțare de 7,500,000 lei. Rețeaua de gaze pentru zona Dănicei va include satele Dealu Schei, Udrești, Dealu Lăunele, Bădeni, Glodu, Ceretu, Lăunele de Jos și Cireșu. Acum se lucrează la planurile de bază și la crearea unei asociații de dezvoltare intercomunală, cu localitatea Nicolae Bălcescu ca lider al proiectului.

Infrastructură rutieră

La capitolul asfaltare, localitatea are peste 32 de kilometri de drumuri comunale și 17 kilometri de drumuri județene. În prezent, se lucrează la asfaltarea drumurilor comunale printr-un proiect finanțat prin programul Anghel Saligny, acoperind o lungime de 8,7 kilometri, unde prima fază a lucrărilor este aproape completă, urmând să se toarne asfaltul. Primarul Dumitru Pirneci a pregătit documentația pentru un alt proiect destinat asfaltării a încă 6,5 kilometri de drumuri comunale. De asemenea, la Dănicei s-au stabilizat alunecările de teren din zonele care creau probleme destul de grave localității.

Apă la robinet în fiecare gospodărie

În plus, în Dănicei, aproape toată localitatea (90%) este acoperită de rețeaua de alimentare cu apă, iar rețeaua de canalizare, care măsoară 16 kilometri, servește principalele zone ale localității: satele Dealul Lăunele, Bădeni, Glodu, Lăunele de Jos și Cireșu. Deși la început unii locuitori nu erau de acord, acum există cereri tot mai multe pentru extinderea canalizării. De aceea, primarul a promis în campania electorală că va extinde rețeaua de canalizare în satele Ceretu, Drăgulești și Dealu Scheiului.

Căminul Cultural Dănicei va oferi cetățenilor, și nu numai, posibilitatea organizării unei game largi de evenimente

În localitate s-a construit de la zero un așezământ cultural, o adevărată Casă de Cultură, o clădire care păstrează arhitectura specifică județului, situată în zona centrală a localității. Aceasta are 731 de metri pătrați construiți și o capacitate a sălii de spectacole de 600 de persoane. Imobilul dispune de două nivele: parter și etaj. La parter, există o sală de spectacole și un spațiu de depozitare. La etaj, sunt spații pentru amenajarea unei biblioteci, o sală de ședințe și o cameră tehnică.  La final, căminul cultural va fi echipat și dotat modern, iar viața culturală a comunei va putea fi reluată cu spectacole și evenimente artistice. Pentru comunitatea din Dănicei, construirea acestui cămin cultural a fost o prioritate, deoarece nu exista în localitate un spațiu unde copiii să își țină serbările sau unde cetățenii să se poată aduna la un loc. Proiectul este aproape finalizat, se efectuează ultimele lucrări de finisaje. Primarul Dumitru Pirneci afirmă că în maxim o lună, Casa de Cultură din Dănicei va fi predată de CNI administrației locale după recepția finală, iar așezământul cultural va fi introdus în circuitul cultural al județului, unde se vor desfășura diverse evenimente culturale, spectacole și piese de teatru pentru copii și cetățeni.

Investitii in timpul mandatului lui Dumitru Pirneci

Primarul comunei Dănicei are planuri mari și în acest mandat: o  școală,  grădiniță  și   centru medical construite de la zero în centrul lcalității

În ultimii ani, comuna Danicei a atras atenția și și-a câștigat notorietatea datorită proiectelor implementate cu succes de către administrația locală. Primarul Dumitru Pirneci se mândrește cu toate aceste realizări, însă nu se oprește aici. Are în plan pentru noul mandat mai multe obiective, unele dintre ele fiind deja demarate, în timp ce altele se află în faza de finalizare. Printre acestea se numără construirea unei școli noi în centrul localității, proiect finanțat cu aproximativ 1.000.000 € din fonduri europene. Edilul subliniază imperativul acestei investiții, evidențiind faptul că clădirile școlare existente, ridicate acum peste 70 de ani, nu mai pot fi reabilitate:

„Nu mai puteam să reabilităm nicio clădire din localitate. Școlile noastre sunt vechi de peste 70 de ani, construite în anii ’50 de către comunitate”, a declarat primarul Pirneci, adăugând că expertiza clădirilor a arătat că acestea nu mai pot rezista unor noi lucrări de modernizare. În ciuda criticilor apărute pe rețelele de socializare, el subliniază importanța proiectului, evidențiind eforturile depuse pentru obținerea fondurilor europene prin ADR Sud Vest Oltenia.

Proiectul include nu doar construcția școlii, ci și amenajarea unui teren de sport, iar primarul speră ca lucrările să înceapă în toamna acestui an. Școala va fi dotată complet, de la mobilier la pachet IT, prin intermediul  fondurilor europene.

Dumitru Pirneci dezvăluie că intenționează să depună documentația inclusiv pentru construirea unei grădinițe în centrul localității, alături de planurile pentru o sală de sport, ambele proiecte complementând noua infrastructură școală. În plus, se vor construi o nouă primărie și un centru medical de permanență în centrul localității, oferind comunității un hub multifuncțional.

 

„Cu proiectele pe care le avem, pregătim un centru unde să fie școală, grădiniță, centru medical de permanență, teren de sport, sală de sport, bază sportivă și un centru cultural modern”, afirmă primarul.

Și nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că, la începutul mandatului său 2020-2024, primarul din Dănicei, Dumitru Pirneci, a fost recunoscut de Ministerul Dezvoltării ca lider în atragerea de fonduri pentru zonă, primind felicitări pentru performanța sa.

Promisiuni pentru viitor: Infrastructura și serviciile în centrul atenției administrației locale

În vederea viitorului mandat, primarul își propune să ducă la îndeplinire mai multe proiecte importante: conectarea localității la rețeaua de gaze naturale, finalizarea asfaltării drumurilor comunale și a ulițelor sătești, construcția unei școli și a unei grădinițe, dezvoltarea unui centru medical, extinderea rețelei de canalizare și construirea unui cămin pentru persoanele în vârstă în vechiul sediu al școlii din satul Cireșu. Primarul social democrat al localității Dănicei, Dumitru Pirneci, preferatul comunității pentru un nou mandat, al șaselea, la alegerile din 9 iunie 2024, a subliniat că tot ceea ce s-a realizat în această localitate s-a făcut cu multă muncă. Rolul primarului nu este doar să stea la primărie, ci să implementeze proiecte care să aducă beneficii comunității. Raportul primarului Din Dănicei  arată că au fost atrase fonduri pentru proiecte majore care au schimbat fața comunei, atât cu finanțare europeană, cât și de la Ministerul Dezvoltării, iar multe alte proiecte s-au realizat cu bani din bugetul local:

„Tot ceea ce s-a realizat în această localitate s-a făcut cu foarte multă muncă. Rolul primarului nu este să stea la primărie. Am în față raportul primarului, cu proiectele realizate în cele cinci mandate, din care reiese că am atras fonduri pentru proiecte majore care au schimbat fața comunei cu fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării și tot atât de multe proiecte s-au realizat cu bani din bugetul local”, a punctat primarul social-democrat al localității Dănicei, Dumitru Pirneci, preferatul comunității din Dănicei pentru un nou mandat, cel de-al șaselea, la alegerile din 9 iunie 2024.

Dumitru Pirneci

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *