Un vâlcean poate schimba viitorul comunei Cobadin
Vâlceanul Constantin Ancuța, un pionier al inovației în conservarea cailor pur sânge arab
Directorul Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuța poate schimba viitorul unei comune din Dobrogea. Ancuța este unul dintre cei mai vechi directori din România ai Direcției de Creștere și Ameliorare a Cabalinelor și a reușit să transforme Herghelia Mangalia nu doar într-o zonă de conservare a uneia dintre cele mai valoroase rase de cai adusă în România – pur sânge arab – ci să aducă această herghelie și în atenția turiștilor de pe litoral. RNP Romsilva a moștenit o comoară atunci când a preluat, în 2002, Herghelia Mangalia (alături de celelalte herghelii de stat din România), cu un fond genetic unic, ușor izolat de restul lumii. Herghelia națională a fost înființată de regele Ferdinand cu scopul de a crește armăsari de montă publică pentru Dobrogea. Descendenții acestora erau folosiți și de armata română.
A menținut Herghelia Mangalia în topul național
După ce a condus mulți ani IAS-ul pe terenul căruia funcționează acum herghelia, inginerul Constantin Ancuţa a devenit şef la Herghelia Mangalia de la 1 august 2015 și a reușit să își mențină în jurul său oameni de valoare, care au un merit deosebit în privința păstrării valorii genetice a cailor din herghelie. „Sunt multe de făcut într-o fermă zootehnică de elită, dar cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva, a specialiștilor din cadrul Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor și cu aportul salariaților din herghelie reușim să menținem la standard ceea ce înseamnă o fermă zootehnică de elită. Herghelia Mangalia are o istorie și o tradiție frumoasă și dorim să aibă continuitate”. Acesta este și motivul pentru ca zilnic sunt destui turiști curioși să vadă caii pur sânge arab care sunt întreținuți la herghelie, iar mulți dintre ei au norocul să vadă caii în timpul antrenamentelor de pe plajă. Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei, a fost înființată încă din 1928 şi este populată numai cu cai de rasă. La început, la Mangalia au fost crescuți cai arabi aduși de la hergheliile din Jegălia, Cislău și Rădăuți. Între 1936 și 1941 herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armăsari pursânge: El-Sbaa și Nedjari. Suprafața Hergheliei Mangalia depăşeşte 500 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigură necesarul de hrană pentru cai. În afara profilului zootehnic, Herghelia constituie şi un excelent centru de agrement şi atracţie turistică.
Complexul dispune de un hipodrom de trap şi galop bine amenajat, iar în incinta unităţii se practică echitaţia, se pot efectua plimbări de agrement – călare sau cu trăsura – de-a lungul Mării Negre. Herghelia Mangalia, situată la 3 kilometri nord de Municipiul Mangalia şi la numai 500 de metri de malul vestic al Mării Negre aparține statului. În anul 2002 herghelia a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor, ca secţie în structura Direcţiei Silvice Constanţa. Herghelia Mangalia oferă și servicii pentru populația din zonă sau pentru stațiunile de montă: armăsari reproducători pentru staţiunile de montă publică; consultanţă de specialitate privind reproducţia la cabaline în scopul ameliorării raselor din sectorul privat; cursuri de echitaţie; dresaj şi antrenament; spectacole şi concursuri sportive ecvestre; agrement şi turism ecvestru.
Ce își dorește să facă vâlceanul Ancuța la Primăria Cobadin?
Constantin Ancuța nu candidează la Primăria Cobadin pentru a ocupa o funcție, dar spune că își dorește să transforme și localitatea unde stă într-un loc frumos și propice pentru producătorii agricoli. Are experiență în administrarea unor zone agricole și spune că va ști cum să organizeze activitatea astfel încât să asigure utilitățile și confortul necesar pentru locuitori. Acum, la 59 de ani este candidatul Partidului Forța Dreptei la funcția de primar al comunei Cobadin, județul Constanța.
Ancuța spune că va avea grijă în primul rând să fie aplicate corect taxele și impozitele locale, aceasta fiind una dintre nemulțumirile locuitorilor din satele Viișora, Negrești, Conacu și Cobadin, dar va lua măsuri și pentru a nu mai exista întârzieri în efectuarea lucrărilor de reparații la unele obiective, infrastructură rutieră și gestionarea deșeurilor provenite din lucrări de igienizare și construcții. „Am 20 de ani experiență de administrator al Hergheliei Mangalia și am experiență în privința administrării banului public”, spune Constantin Ancuța. Acesta garantează de asemenea transparența administrației locale prin faptul că, de acum înainte, toate ședințele Consiliului Local vor fi publice, înregistrate și arhivate până la finalul mandatului, acestea fiind publicate în raportul final de activitate al primarului și al Consiliului Local. „Analiza și comunicarea publică a tuturor informațiilor în ceea ce privește situația terenurilor extravilane agricole, pășuni, fânețe, izlaz, teren neproductiv, bălți, drumuri de exploatare agricolă și a terenurilor intravilane sunt aspecte deosebit de importante pe care le voi implementa. Relația mea cu Consiliul Local va fi una transparentă, bazată pe respect față de cetățenii care au avut încredere în competența noastră, indiferent de formațiunea politică, deoarece interesele comunității sunt mai presus de intrigile politice sau anumite interese de partid. În timpul mandatului meu nu vor exista divergențe sau voturi împotriva proiectelor care vizează dezvoltarea comunității atât social, cultural, sportiv cât și economic”, spune Constantin Ancuța.
Cine este Constantin Ancuța
Constantin Ancuța a urmat cursurile Liceului Agro-industrial Poarta Albă, Școala Postliceală de Silvicultură, obținând Certificat de competențe profesionale de tehnician silvic. Este absolvent al Facultății de Management Agroturistic din cadrul Universității București, după care a urmat un masterat al Facultății de Fizică, Chimie și Tehnologia Petrolului, din cadrul Universității Ovidius din Constanța. A activat din anul 1984 până în anul 2002, în cadrul Trustului IAS, la IAS Ciocârlia și IAS Cobadin în funcția de contabil fermă, șef de fermă și director administrativ. Din 2003 până în prezent este angajat al RNP Romsilva, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, ca șef al Hergheliei Mangalia.