Constantin RĂDULESCU: „Pariez pe turism”

Impact real: Știm că Vâlcea este cel mai frumos județ din România, fiind județul cu cele mai multe mănăstiri și biserici – monument istoric din țară. Ce a făcut CJ Vâlcea pentru dezvoltarea turismului? Să începem, zic eu, cu turismul monahal.
Constantin RĂDULESCU: Drumurile către mănăstiri au fost modernizate!
Ne-am propus modernizarea drumurilor județene către mănăstiri, iar în ultimii patru ani am reușit să ducem la îndeplinire acest obiectiv. Cei care aleg să viziteze Mănăstirea Dintr-un Lemn, Mănăstirea Surpatele, Mănăstirea Horezu, Mănăstirea Frăsinei, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Berislăvești etc. trebuie să știe că o pot face în siguranță, circulând pe drumuri moderne. De exemplu, la Mănăstirea Frăsinei – DJ 658 s-au investit 10 milioane de euro, la Mănăstirea Dintr-un Lemn – DJ 646 B – 5,6 milioane de euro, la Mănăstirea Berislăvești – DJ 703 G – 17 milioane de euro și la Mănăstirea Surpatele – DJ 646 C – 1 milion de euro.
Impact real: În anul 2023, județul Vâlcea se afla pe locul 9 în topul celor mai vizitate județe din România. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în februarie 2024, Vâlcea s-a clasat pe locul 6, cu peste 35.000 de turiști, fiind cea mai bună poziționare din ultimii 30 de ani.
Constantin RĂDULESCU: Pentru dezvoltarea județului eu am pariat şi pariez pe turism, deoarece avem un potenţial turistic fabulos, care poate fi valorificat în toate anotimpurile anului. Locul 6 ne demonstrează că investițiile pe care le facem în mod direct în turism: restaurarea obiectivelor turistice (Conacul Bălceștilor – 3,75 milioane de euro), susținerea programelor culturale, încheierea unor parteneriate cu autoritățile locale, pentru dezvoltarea unor investiții, dar și indirect, prin modernizarea infrastructurii dau roade și reușim să atragem din ce în ce mai mulți turiști. Vom continua să muncim cu bună-credință pentru a duce Vâlcea cât mai sus și a demonstra că avem cel mai frumos județ din România!
Impact real: În județul Vâlcea se află cea mai veche culă din țară – Cula Greceanu (construită în anul 1517), pe care Consiliul Judeţean Vâlcea a cumpărat-o, în anul 2021, de la foștii proprietari şi a introdus-o în patrimoniul judeţului. Aveți în plan să o și restaurați?
Constantin RĂDULESCU: Consiliul Județean Vâlcea are în vedere obținerea unei finanțări europene pentru restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Culelor Duca și Greceanu. În acest sens am alocat banii pentru realizarea documentațiilor necesare accesării de fonduri externe. Prin implementarea acestui proiect, oferim publicului posibilitatea de a explora aceste „bijuterii” arhitecturale și istorice. Tot aici, am organizat Festivalul „FII COOL, LA CULE”, care anul acesta ajunge la cea de-a treia ediție. Aici oamenii se bucură de trei zile de distracție, muzică bună și delicii culinare, într-un decor încărcat de istorie, lângă Culele Duca și Greceanu.
Impact real: Sunteți un susținător al festivalurilor cu tradiție din județ, dar și inițiator al unora dintre ele. Vorbiți-ne puțin despre ele.
Constantin RĂDULESCU: Festivalul Colindului Vâlcean a fost organizat pentru prima dată în anul 2016, cu gândul de a readuce în atenția publicului vâlcean și această tradiție de suflet, reprezentată de obiceiurile și colindele de pe plaiurile vâlcene.
Festivalul Călușului Vâlcean a luat naștere în 2019, din dorința mea de a celebra dansul călușului ca un obicei românesc vechi. În fiecare an acest festival adună formații de călușari din diverse localități, precum și participanți implicați în păstrarea vie a acestei tradiții. De asemenea, am susținut festivaluri cu tradiție din județ: Festivalul de folclor păstoresc Învârtita Dorului – Vaideeni; Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba, comuna Vaideeni; Deep Forest Fest – Râmnicu Vâlcea; Open Air Blues Festival Brezoi; Ride the vibe; Race the vibe; Târgul de Ceramică Populară „Cocoșul de Hurez”; Festivalul de folclor păstoresc „La Izvorul Dorului” – Băbeni; Festivalul „Lăutarul” – Drăgășani; Festivalul Național de Folclor „Cântecele Oltului”.
Impact real: Vorbeați despre parteneriate cu autoritățile locale, pentru dezvoltarea unor proiecte turistice. Despre ce investiții este vorba? Spuneți-ne câteva dintre ele.
Constantin RĂDULESCU: Spre exemplu, la Vlădești vom realiza un Complex de servicii balneare. Prin proiect se propune realizarea unui centru balnear care cuprinde bazine interioare și exterioare, cu apă sărată sau dulce, pentru recuperare și terapii, realizare spații de cazare și pentru tratament, parcări, etc. Proiectul se va realiza în parteneriat cu UAT Vlădești. Consiliul Județean Vâlcea a alocat primii bani (600.000 de lei) pentru studiile necesare elaborării proiectului, care a fost depus în vederea finanțării la CNI. La Olănești, vom avea „𝐓𝐇𝐄𝐑𝐌𝐄 𝐎𝐥𝐚̆𝐧𝐞𝐬̦𝐭𝐢 – 𝐖𝐞𝐥𝐥𝐧𝐞𝐬𝐬 & 𝐒𝐩𝐚”. Prin proiect se va construi un complex turistic și de agrement, cu facilități moderne de relaxare, piscine de tip „infinity”, saune, terenuri de sport, restaurante, dar și alte activități în aer liber. Și pentru acest proiect am alocat deja primii bani (300.000 de lei), în vederea realizării documentațiilor tehnice.
În comuna Vaideeni, vom dezvolta un centru de agrement – parc de aventuri (Adventure Park), cu: Alpine Coster, piste pentru kart-uri si trotinete, tiroliene, covoare rulante cu sistem tubing și pârtie de schi. Proiectul se va implementa în parteneriat cu UAT Vaideeni. Consiliul Județean Vâlcea a alocat banii necesari 250.000 de lei, bani necesari elaborării documentației tehnico – economice.
Un alt proiect este amenajarea unui Parc de agrement în comuna Mihăești. Proiectul presupune amenajarea unei locații unde să se desfășoare evenimente cultural-artistice, dar și a unei zone de recreere pentru localnici și turiști. Proiectul se va realiza în parteneriat cu UAT Mihăești. Consiliul Județean Vâlcea a alocat și suma de 150.000 de lei, în vederea demarării studiilor preliminare acestei investiții.
Impact real: Ce pregătiți în viitor pentru dezvoltarea turismului vâlcean?
Constantin RĂDULESCU: Avem un proiect interesant, care se va realiza chiar la intrarea în municipiul Râmnicu Vâlcea: Complexul Cultural-Sportiv din Troianu. Complexul este proiectat pentru a găzdui o gamă largă de activități culturale și sportive. Acesta include săli de repetiții pentru activități culturale, birouri administrative, o sală de conferințe pentru adunări și prezentări, săli de sport bine echipate pentru antrenamente și competiții, centru SPA, cât și o parcare subterană care va asigura accesul facil la complex. Complexul va oferi un loc de întâlnire pentru tineri și adulți deopotrivă, unde se pot bucura de activități culturale, de relaxare și de sport.
Vom avea și un Complex turistic și de agrement la Nicolae Bălcescu. Prin proiect, Consiliul Județean Vâlcea dorește extinderea ofertei turistice în această zonă, unde se află o „perlă” a culturii vâlcene – Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”. Investiția presupune construirea unui complex hotelier, care să ofere celor care ne vizitează posibilitatea de a rămâne peste noapte în comuna Nicolae Bălcescu.
Un alt proiect viitor pentru care am demarat deja tema de proiectare este Mirajul Muntelui. Este vorba despre dezvoltarea unui proiect turistic pe Valea Oltului, după finalizarea lucrărilor la autostrada Sibiu-Pitești. Ne dorim să fim mai performanți și mai atractivi pentru turiști. Tocmai de aceea, vom continua să muncim, cu bună-credință, pentru a duce Vâlcea acolo unde îi e locul și pentru a demonstra lumii că avem cel mai frumos județ din România!
Comandat de: PSD – Organizația Județeană Vâlcea
Realizat de SC INFOTOUR SRL
CUI 21240002