La Dănicei școală nouă, teren de sport, grădiniță și centru medical de permanență, finanțate din fonduri europene

Dănicei: Investiții fără precedent în educație și sănătate

Proiectul de construire a unei noi școli la Dănicei se află în faza de licitație, iar lucrările sunt așteptate să înceapă cel târziu în primăvara anului viitor. Această inițiativă, finanțată din fonduri europene în valoare de aproximativ 1 milion de euro, reprezintă o necesitate stringentă pentru comunitatea locală, care se confruntă cu infrastructura școlară învechită și imposibil de modernizat.

Primarul comunei, Dumitru Pirneci, a evidențiat importanța proiectului, subliniind că clădirile școlare existente, construite în anii ’50, nu mai pot face față niciunei încercări de reabilitare.

Construirea unei noi școli este absolut necesară. Am spus-o de fiecare dată. Am fost criticat în campanie, dar realitatea este că vechile clădiri nu mai fac față cârpelilor. Nu mai puteam să reabilităm nicio clădire din localitate. Școlile noastre sunt vechi de peste 70 de ani, construite de comunitate,” a declarat primarul, adăugând că expertizele tehnice au arătat că structurile existente nu mai pot susține noi modernizări.

Proiectul include un teren de sport modern și dotări IT

Proiectul școlar nu se limitează doar la construirea unei noi clădiri. Lângă școală se va amenaja și un teren de sport cu gazon sintetic, iar noua unitate de învățământ va fi complet echipată, de la mobilier modern la echipamente IT, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Primarul Pirneci a declarat că își dorește ca lucrările să fie finalizate cât mai repede: „Lucrările vor începe în primăvară. Vrem ca elevii să aibă acces la o școală modernă cât mai curând posibil.”

Grădiniță nouă lângă școală, fără cofinanțare

În paralel cu proiectul școlii, secretarul general al Primăriei Dănicei, Ionuț Narcis Voiman, a dezvăluit că se lucrează la un proiect pentru construirea unei grădinițe noi, finanțată 100% din fonduri europene. „În acest sens, identificăm sursele de finanțare. Calculăm că pentru cei 30 de copii din localitate vom putea obține aproximativ 266.000 de euro, sumă care ar trebui să acopere construirea grădiniței,” a explicat secretarul.

Voiman a subliniat că obiectivul este de a elimina cofinanțarea locală pentru acest proiect, întrucât fondurile din bugetul comunei sunt limitate: „Nu vrem să punem presiune pe bugetul local. De la anul, va fi o perioadă complicată din punct de vedere financiar, iar banii din buget trebuie drămuiți cu mare grijă.”

Noi proiecte: Centru medical și bază sportivă

Pe lângă școală și grădiniță, administrația locală are în plan și alte investiții importante. Primarul a anunțat că se vor construi o sală de sport și un centru medical de permanență în centrul localității, formând astfel un hub multifuncțional pentru întreaga comunitate. „Pregătim un centru care să includă școală, grădiniță, centru medical, teren de sport și sală de sport, dar și un centru cultural modern,” a precizat Dumitru Pirneci.

Cu o serie de proiecte în diferite stadii de implementare, de la educație la sănătate și sport, infrastructura localității va fi modernizată semnificativ, utilizând fonduri europene, fără a afecta bugetul local.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *