Primarul comunei Lungești are soluții durabile în fața secetei și a provocărilor legate de apă și canalizare
Seceta este o provocare la Lungești, dar primarul are soluții. Primarul Tiberiu Costea și locuitorii s-au confruntat, în vara aceasta, cu provocări legate de secetă și de infrastructura de apă și canalizare, demonstrând o responsabilitate exemplară în gestionarea acestor situații dificile
„Cetățenii noștri au înțeles situația dificilă prin care am trecut din cauza secetei. Au fost receptivi la apelurile făcute de noi, primăria, împreună cu instituțiile, de a folosi apa doar pentru strictul necesar. Nu cred că a existat cineva care să ude grădina, gazonul sau să își spele mașina folosind apa din rețeaua localității. Locuitorii noștri sunt foarte responsabili”, a declarat primarul Tiberiu Costea.
Unul dintre factorii care ajută Lungeștiul să facă față secetei, indiferent de anotimp, este existența a cinci puțuri forate, fiecare la o adâncime de peste 200 de metri, care deservesc întreaga comună: „Pot să spun că suntem și super norocoși. Sursa de apă este sigură și stabilă deocamdată, având pungi de apă suficient de mari cantitativ. Din acest punct de vedere, suntem puțin mai liniștiți. La anul, nu știm cum vor evolua straturile subsolului puțurilor de apă, dar este posibil ca apa, asemenea aurului sau cărbunelui, să se epuizeze,” a adăugat primarul, subliniind preocuparea pentru viitor.
În ceea ce privește infrastructura de apă și canalizare, comuna Lungești se poate mândri, aici, aproximativ toate gospodăriile beneficiază de apă curentă la robinet, iar primăria face diligențele necesare pentru ca sistemul să fie administrat în mod eficient de operatorul regional Apavil.
Totuși, provocările nu lipsesc. O parte din ulițele comunei, unde au apărut în ultimii ani gospodării noi, au nevoie de extinderi de rețea pentru apă și canalizare. Satul Gânțulei, cu un relief dificil și 40 de familii, necesită un sistem de canalizare. Primăria a depus două proiecte, unul la AFM și altul la CNI, pentru a obține finanțare în vederea dezvoltării acestui sistem:
„Satul Gânțulei are nevoie urgentă de canalizare, dar din cauza reliefului dificil, este necesară instalarea unor stații de pompare a apei (SPA-uri) pentru a asigura funcționarea sistemului. O altă soluție ar fi amenajarea unor fose grupate pe mai multe gospodării, care să fie vidanjate. Problema este că un astfel de sistem este costisitor, și de aceea așteptăm finanțarea proiectelor pe care le-am depus,” a explicat primarul.
Deși aceste proiecte sunt depuse de ceva vreme, ele sunt încă în așteptare. „Se pare că alte proiecte, care „sună mai frumos”, au prioritate. Canalizarea la Lungești pentru satul Gânțulei pare să fie mai puțin atractivă, deși decidenții noștri au subliniat mereu că apa și canalizarea sunt prioritățile pentru sate,” a mai adăugat primarul Tiberiu Costea.