Primarul Adrian Mitrache anunță că fondurile pentru proiecte și persoanele cu dizabilități sunt la limită

La Golești, administrația locală se confruntă cu lipsa fondurilor, însă speranțele pentru dezvoltare rămân vii.

Comuna Golești traversează o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, în ciuda numeroaselor proiecte de modernizare în derulare. Primarul Adrian Mitrache a oferit o declarație amplă cu privire la starea financiară a comunei, evidențiind atât reușitele, cât și provocările cu care se confruntă administrația locală.

Proiecte în derulare și provocări financiare

„Avem de plată 6,6 milioane de lei, care reprezintă partea noastră de cofinanțare la proiectele în desfășurare”, a spus primarul. Cel mai mare dintre aceste proiecte este modernizarea școlii din comună, unde cofinanțarea se ridică la 3,8 milioane de lei. „Am ales să lăsăm partea de dotări pe cheltuieli neeligibile, deoarece ADR Sud Vest Oltenia finanțează doar 7.700 de euro pe elev”, a explicat acesta.

Din păcate, proiectul pentru modernizarea școlii a întâmpinat întârzieri din cauza avizului ISU, care a amânat începerea lucrărilor cu două luni. În plus, mai există și proiectul de canalizare, unde cofinanțarea a fost modificată din cauza renunțării la o parte din lucrări. „Pentru acest proiect, Guvernul ne-a dat 15 milioane de lei, dar valoarea cofinanțării a crescut de la 1,9 milioane de lei la 2,9 milioane. Am renunțat la o parte din lucrări, așa că vom mai avea de plată aproximativ 1,5 milioane de lei”, a precizat primarul.

Asfaltarea drumurilor și dezvoltarea infrastructurii

Un alt proiect major pentru comună este cel de asfaltare a 4 kilometri de drumuri, care se concentrează în mare parte pe drumurile din satul Aldești, finanțat prin AFIR cu 1 milion de euro: „Am muncit un an și jumătate la documentație și sperăm să vedem acest proiect implementat curând”, a spus Adrian Mitrache.”

De când a preluat mandatul, primarul a reușit să asfalteze 7 kilometri de drumuri comunale din bugetul local:  „Este o provocare, mai ales că primăria aceasta nu a avut niciodată proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere finanțate din fonduri externe înainte ca eu să devin primar”, a adăugat acesta. Pentru viitor, primăria are în derulare două proiecte multianuale din bugetul local, pentru care însă sunt necesare fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor de asfaltare.

Criza bugetară: Lipsa fondurilor pentru persoanele cu dizabilități

Cu toate acestea, situația financiară actuală a comunei este delicată:  „Am ajuns la fundul sacului. Nu avem bani pentru a plăti persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor, am  făcut adrese către Consiliul Județean și Prefectură pentru ajutor”, a spus primarul cu regret. Deși primăria a reușit să ofere lunar bani persoanelor cu dizabilități, suma completă nu a fost asigurată începând din luna iunie:

„Anul trecut, am alocat din bugetul local 25% pentru acest capitol, deși statul spune că trebuie să fie până la 90% de la stat și doar 10% de la primărie. Din păcate, statul nu ne-a acoperit această sumă, așa că am fost nevoiți să luăm bani de la investiții”, a explicat primarul.

Speranțe pentru 2024: Proiecte de 2 milioane de euro din fonduri europene

Chiar și în contextul acestei crize, primarul Mitrache își păstrează optimismul pentru viitor: „Anul acesta am semnat proiecte în valoare de aproape 2 milioane de euro, bani europeni, pe diverse axe de finanțare”, a declarat el. Totuși, primăria așteaptă o rectificare bugetară, care să aducă un respiro necesar pentru a putea continua atât proiectele de investiții, cât și funcționarea.

Rămâne de văzut dacă fondurile necesare vor veni la timp pentru a susține dezvoltarea și sprijinul acordat cetățenilor vulnerabili.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *