Primarul Cîrstina avertizează asupra secetei și nevoii de soluții urgente: „Apa, o resursă tot mai greu de gestionat”

Autoritățile locale, conduse de primarul Constantin Cîrstina, depun eforturi pentru a finaliza mai multe proiecte de infrastructură menite să îmbunătățească rețeaua de apă și canalizare a comunei.

„Referitor la proiecte, suntem la stadiul de realizare în procent de 20-30%. Proiectul de apă și canalizare merge mai greu, fiind o lucrare mai complexă și de anduranță, care creează și un disconfort în localitate. Trebuie să avem grijă să se lucreze în condiții acceptabile,” a explicat primarul Constantin Cîrstina.

Apa, o resursă vitală, devine tot mai greu de gestionat în contextul secetei prelungite, iar autoritățile sunt nevoite să găsească soluții rapide:  „Prin demararea unui proiect de suplimentare a rețelei de apă într-un climat de secetă tot mai excesivă, cred că ar fi binevenit. Pe viitor, apa va deveni o problemă majoră și va fi tot mai greu de gestionat,” a declarat primarul.

În comuna Orlești, problemele legate de apă au fost deja resimțite. Verile tot mai fierbinți și secetoase au dus la scăderea nivelului apei din cele șase puțuri forate. Pentru a preveni o criză majoră, administrația locală ia în calcul o nouă strategie:

„Noi suntem atenți să vedem cum vom gestiona cel de-al treilea proiect de apă, pentru că și la noi, verile, în timpul secetei, apar probleme. Nivelul apei în cele șase puțuri forate a mai scăzut. Consider că, dacă ar fi existat o centralizare a sistemului de apă Vâlcea-Drăgășani, cu alimentarea de la Brădișor, am fi depășit această problemă, a secetei tot mai greu de gestionat și care își pune amprenta pe sate destul de puternic. Într-un viitor nu prea îndepărtat, vom fi nevoiți să dăm apă cu porția la cetățeni,” a avertizat primarul Cîrstina.

Excluderea din master planul județean pentru apă și canalizare stârnește nemulțumiri: ”Apa nu se împarte pe criterii impuse”, avertizează primarii din Vâlcea

Problema apei nu este doar una locală, ci afectează și alte comune din județul Vâlcea. Multe dintre acestea au fost excluse din master planul județean de apă și canalizare, lucru care i-a nemulțumit pe primarii din respectivele localități:  „Apa nu se împarte pe criterii impuse. Am văzut că unii colegi primari sunt supărați, pentru că, după mai bine de 13 ani, sunt localități care au fost excluse din master planul județului pentru apă și canalizare. Nu știu cu ce au greșit cetățenii din comunele respective, să nu beneficieze de apă și canalizare, având în vedere că fonduri pentru apă și canalizare au fost disponibile aproape tot timpul, prin diverse programe de finanțare,” a adăugat primarul din Orlești.

În timp ce alte comune din județ rămân fără apă, primăria Orlești încearcă să finalizeze cu succes cel de-al treilea proiect de apă, astfel încât locuitorii să aibă acces constant la această resursă vitală, indiferent de intensitatea secetei: „Noi, primăria Orlești, încercăm să vedem cum vom reuși cu cel de-al treilea proiect de apă pe care îl avem în prezent, astfel încât să avem apă în sistem, indiferent cât de grea este seceta. Din cele șase puțuri forate, nivelul apei a scăzut. Sperăm să rezolvăm această problemă cât mai curând,” a concluzionat primarul Constantin Cîrstina.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *