La Vaideeni, primarul Daniel Băluță luptă pentru o școală modernă
La Vaideeni, situația școlii generale „Luca Solomon” din centrul localității este una delicată, iar soluțiile promise întârzie să apară. Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluță, trage un semnal de alarmă: „„,Unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre este reabilitarea școlii generale. De cinci ani, ne dorim să înceapă lucrările. Documentația proiectului este depusă la CNI, proiectul este declarat eligibil în vederea finanțării, cu toate acestea, bate pasul pe loc.”
Deși miniștrii de la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Învățământului au promis desființarea grupurilor sanitare din curtea școlilor, realitatea este dezamăgitoare. „Nu au deschis nicio linie de finanțare pentru construirea acestor grupuri sanitare. În schimb, au venit cu o soluție improvizată: containere WC. Prin PNRR sunt programe de finanțare pentru izolarea școlilor sau montarea de panouri fotovoltaice, dar nu există finanțare pentru extinderea clădirilor necesare acestor grupuri sanitare. Este vital!”
Școala „Luca Solomon” are în prezent toaletele în afara clădirii. Primarul a subliniat că proiectul depus la CNI include extinderea clădirii, construirea grupurilor sanitare moderne și amenajarea unei mansarde pentru ședințe și simpozioane.
Proiect blocat de cinci ani
„Proiectul nostru este depus de cinci ani. A stat un an în așteptarea unui aviz. La ultima adresă, ni s-a răspuns, în noiembrie, că finanțarea se va face în funcție de alocațiile bugetare. Dar singura soluție găsită până acum au fost niște panouri sandwich pentru amenajarea toaletelor, pe vremea guvernului Dăncilă. Nu am fost de acord. Școala noastră are nevoie de extindere, nu de improvizații.”
Băluță consideră că banii europeni ar trebui folosiți pentru nevoile urgente ale școlilor: „Nu înțeleg de ce nu putem folosi fondurile europene pentru extinderea clădirilor. Și sunt convins că nu suntem singura localitate cu această problemă.”
Proiecte în derulare și speranțe pentru viitor
Primarul a menționat și alte inițiative aflate în desfășurare: „Avem în lucru, tot prin CNI, o sală de sport cu 102 locuri. De asemenea, toți copiii beneficiază de masă caldă pentru al doilea an consecutiv. Am dotat școala cu echipamente IT și am achiziționat un microbuz școlar electric, în parteneriat cu Consiliul Județean. Suntem parte din zona metropolitană Horezu și vom beneficia de autobuze. Deci avem și lucruri bune, dar baza rămâne această școală, care nu mai este conformă.”
Primarul consideră că o inventariere națională a școlilor din țară cu probleme similare ar fi fost primul pas logic: „Prea s-a lăudat doamna ministru Ligia Deca că rezolvă problema grupurilor sanitare. Din păcate, faptele lipsesc.”
Așadar, la Vaideeni, deși există proiecte pozitive în derulare, nevoile de bază, cum ar fi asigurarea unor condiții decente pentru elevi, rămân în așteptare. Daniel Băluță trage un semnal de alarmă : „Aceasta nu este doar o problemă locală, ci o problemă națională. Avem nevoie de acțiuni concrete, nu de promisiuni goale.”