Persoanele cu dizabilități, o povară pe umerii primăriilor. Primarul din Șușani cere soluții de la stat
Primarul din Șușani, Daniel Tudor, atrage atenția asupra unei probleme majore care afectează administrațiile locale: sprijinul pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora. Într-un interviu, edilul descrie situația dificilă în care se găsesc primăriile, nevoite să acopere cheltuieli pentru care statul nu alocă suficienți bani.
O problemă care revine în fiecare an
„Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora reprezintă o responsabilitate grea pe umerii primăriilor. În fiecare an, la jumătatea anului, rămânem fără fonduri pentru acest capitol. Luăm bani de la capitolul investiții și îi mutăm aici, dar statul nu mai acoperă golurile create. Este o situație extrem de nedreaptă,” a explicat Daniel Tudor.
Primarul subliniază că legea prevede ca administrațiile locale să contribuie cu doar 10% din fondurile necesare. În realitate, situația este alta. „Este un fals. Statul nu ne alocă suma promisă și ajungem să folosim bani din bugetele pentru dezvoltare. Odată luați banii de la investiții, nu îi mai recuperăm,” a spus edilul.
Primăriile, ținta nemulțumirilor oamenilor
Lipsa fondurilor creează tensiuni majore în comunități, iar primăriile sunt adesea acuzate pe nedrept: „Au fost perioade când oamenii veneau zile întregi la ușile primăriei, crezând că noi nu vrem să le plătim banii. Ei nu știu că fondurile trebuie să vină de la stat. Oamenii cred că primarul nu vrea să plătească, dar este neadevărat,” a explicat primarul.
Edilul a povestit o situație extremă în care a vrut să renunțe la propriul salariu pentru a acoperi golul financiar. „Am vrut să nu ridic salariul pe o perioadă, ca să mai acoperim acest capitol. Domnul secretar mi-a spus că nu este legal,” a declarat Daniel Tudor.
O povară nedreaptă pe umerii administrațiilor locale
Primarii au subliniat în repetate rânduri acest aspect: „Am ridicat această problemă de fiecare dată. Consider că această povară trebuie luată de pe umerii administrațiilor locale. Statul trebuie să găsească o soluție viabilă, astfel încât primăriile să nu mai fie nevoite să aleagă între sprijinul pentru persoanele vulnerabile și investițiile în comunități,” a adăugat edilul din Șușani.
Impactul asupra dezvoltării locale
Mutarea fondurilor de la capitolul investiții are efecte nu tocmai plăcute asupra comunităților rurale: „Luăm bani de la drumuri, apă, canalizare sau alte proiecte esențiale. Așa, nu putem să dezvoltăm satul. Este un cerc vicios care blochează progresul,” a explicat primarul.
Primarul Daniel Tudor subliniază: „Statul trebuie să asigure integral aceste sume și să ne permită să ne concentrăm pe dezvoltarea comunității. Nu putem continua așa, cu povara cheltuielilor sociale pe umerii primăriilor. Este nevoie de o soluție urgentă.”