Frâncești: Între reforme, investiții și lupta pentru modernizarea satelor

Primarul liberal al comunei Frâncești, Daniel Paraschiv, atrage atenția asupra provocărilor legate de reforma administrativ-teritorială și necesitatea investițiilor în mediul rural. Într-un interviu recent, acesta și-a exprimat clar poziția cu privire la subiecte esențiale pentru comunitate și dezvoltarea României rurale.
Despre reforma administrativă- Daniel Paraschiv: „Nu suntem pe timpul comuniștilor”
Referindu-se la ideea unificării localităților, Daniel Paraschiv a declarat: „Nu știu cât de mult vor reuși să facă această reformă, pentru că, în primul rând, trebuie organizat un referendum. Nu poți unifica localități fără consultarea oamenilor – este neconstituțional. Nu mai suntem pe timpul comuniștilor. Trebuie să se poarte discuții serioase, să se analizeze bine această reformă, pentru că nu poți obliga comunitățile să facă acest pas peste noapte.”
Primarul a amintit că Frâncești este rezultatul unei reforme din 1968, când trei foste comune – Surpatele, Frâncești și Folești – au fost unite. „Chiar și acum, după atâția ani, există animozități între locuitorii celor trei foste comune. Aceasta arată cât de delicat este procesul de unificare,” a explicat edilul.
Satele – între părăsire și revitalizare
Primarul a subliniat importanța investițiilor în infrastructură chiar și în satele mai puțin populate: „Este greșit să nu mai investim în satele unde locuitorii au plecat, dar unde casele lor îi așteaptă să se întoarcă. Dacă statul refuză să aloce fonduri în aceste zone, acele sate vor deveni pustii. Trebuie să eliminăm decalajul dintre oraș și mediul rural, altfel satele românești vor dispărea,” a declarat Daniel Paraschiv.
Acesta a criticat strategia de dezvoltare a României, pe care a descris-o ca fiind „pompieristică” și lipsită de viziune pe termen lung: „Există sate care, la 34 de ani de la Revoluție, nu au încă apă potabilă. Este de neconceput ca, în 2025, să mai existe gospodării fără apă și canalizare,” a spus primarul.
Problemele cauzate de Master Planul de Apă și Canalizare
Primarul din Frâncești a vorbit și despre eșecul Master Planului de Apă și Canalizare din județul Vâlcea: „Comuna noastră, alături de alte 36 de localități, a fost captivă timp de 11 ani în proiectul care trebuia finanțat prin POIM, dar care s-a dovedit un fiasco din cauza organizării slabe. Banii s-au pierdut, iar localitățile au rămas și astăzi fără rețele de apă și canalizare,” a explicat edilul.
Totuși, primăria Frâncești a reușit să acceseze finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”: „Am prins ultimul tren. Am depus documentația pentru extinderea rețelei de apă și înființarea sistemului de canalizare. Proiectul nostru inițial prevedea 65 de kilometri de rețea de canalizare, dar suma alocată – 20 de milioane de lei – este insuficientă. Vom ajunge la aproximativ 40% din rețeaua necesară, dar sunt optimist că vom găsi resurse să finalizăm proiectul,” a declarat Daniel Paraschiv.
În prezent, lucrările la rețeaua de canalizare sunt în desfășurare, iar primarul este determinat să ducă proiectul la bun sfârșit. „Sunt o persoană optimistă și cred cu tărie că acest proiect se va finaliza în totalitate, așa cum l-am creionat. Este esențial să investim în infrastructură pentru a reda viață comunităților noastre și pentru a-i încuraja pe oameni să revină acasă,” a concluzionat primarul.