”Cine va ridica aici un locaș sfânt va avea parte de binecuvântare” – O poveste despre credință și dăruire la „La Icoane”, Muereasca

Pe drumul ce șerpuiește pieptiș printre versanții împăduriți spre satul Șuta din comuna Muereasca, se ascunde o poveste neobișnuită, o istorie țesută din credință, voință și un mesaj sacru lăsat pe o simplă băncuță de lemn. Totul a început cu un călător, un om al disciplinei și al luptei, campion european la judo, venit din Roșiorii de Vede. De ani buni, acesta își petrecea concediile la Băile Olănești, unde venea la tratament. Odată la două zile, traversa pădurile dintre Olănești și Muereasca pentru a ajunge la Mănăstirea Frăsinei, căutând liniște și reculegere.
Într-una dintre aceste drumeții, ajuns la jumătatea drumului din satul Șuta, s-a așezat să se odihnească pe o băncuță veche de lemn. Ochii i-au căzut pe o carte de rugăciuni, lăsată cu fața în jos. Când a ridicat-o și a întors prima pagină, a descoperit un mesaj care i-a schimbat destinul: „Cine va ridica în acest loc un locaș sfânt, acela va avea parte de binecuvântare, de ocrotire și de recunoștința celor care vor călca pragul acestui loc de rugăciune.”
Tulburat și emoționat, sportivul a considerat această descoperire un semn. La scurt timp, s-a prezentat în biroul primarului comunei Muereasca, Ion Ungureanu, și i-a povestit întâmplarea. Împărtășindu-i dorința de a construi un loc de rugăciune pe acel platou cu priveliște divină, l-a rugat să îl ajute în demersul său. Primarul a răspuns chemării și, cu sprijinul comunității, s-a ridicat o troiță, iar împrejurimile au fost împodobite cu picturi religioase înfățișând Maica Domnului și chipul lui Dumnezeu. Astăzi, acest loc sacru este cunoscut sub numele de „La Icoane” și a devenit un punct de pelerinaj pentru cei care vin la Mănăstirea Frăsinei.
Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu: „L-am ajutat și noi, și comunitatea”
„A venit la mine și mi-a spus că își dorește să construiască aici, pe acest loc fantastic de frumos, un loc de rugăciune. Era atât de convins de ceea ce avea de făcut încât și noi, comunitatea, am vrut să-l sprijinim. Așa s-a construit o troiță, s-au ridicat icoanele și astăzi locul este cunoscut ca „La Icoane”, povestește primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu.
Un loc unde se întâmplă ceva magic
Pe drumul către „La Icoane”, trecătorii simt că pășesc într-un loc cu o vibrație aparte. Într-o zi liniștită de început de februarie, o familie venită tocmai din Bacău, cazată la Călimănești, se afla în pelerinaj la Mănăstirea Frăsinei. După rugăciune, au urcat și la „La Icoane”: „Venim în fiecare an aici. E spectaculos, ne încarcă cu o stare de bine și liniște. Se întâmplă ceva magic”, ne-a spus unul dintre pelerini.
Satul Șuta – un colț de lume unde oamenii își iubesc pământul ca pe ceva sfânt
Astăzi, satul Șuta numără 39 de gospodării, casele fiind cocoțate pe versanți, unele abia zărindu-se printre coroanele copacilor. Cu toate că drumul este o adevărată provocare, locuitorii nu ar renunța pentru nimic la vatra lor: „Indiferent cât de greu le este cu urcatul, oamenii acestui loc niciodată nu s-au gândit să plece. Mai mult, copiii lor își construiesc case noi, semn că aici locul este iubit și păstrat cu sfințenie. Înainte de asfaltare, drumul era un calvar, cu noroi până la genunchi, dar nici asta nu i-a făcut să renunțe la satul lor”, ne-a spus primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu.
Așezarea oamenilor în această zonă nu este întâmplătoare. Aici, aerul curat pare să fie elixirul longevității. Mulți dintre localnici ajung la 80 de ani având o energie debordantă, urcând zilnic drumul spre sat și coborând la magazin fără nicio ezitare. Satul Șuta este, de asemenea, un punct de trecere către Olănești, satul Iepurești fiind la doar o oră de mers pe versant.
Povestea satului Șuta, a drumului care urcă pieptiș printre versanți, a râului Muereasca ce șerpuiește și a locului sacru „La Icoane” subliniază că unele locuri sunt hărăzite să fie descoperite de cei care au credință. Iar pentru acei oameni care nu-și părăsesc niciodată pământul, pentru cei care urcă și coboară zilnic drumul vieții, satul Șuta nu este doar acasă, ci un sanctuar de suflete puternice, încărcate de dragoste pentru tradiție și spiritualitate.