Statul decide, primăriile plătesc din buzunarul local. Primarul din Pietrari, despre problemele sistemului de asistență socială

În fiecare an, primăriile din toată țara se confruntă cu aceeași problemă: statul nu alocă suficienți bani pentru plata persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora. Banii sunt insuficienți, iar administrațiile locale trebuie să găsească soluții pentru a acoperi aceste cheltuieli, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la alte proiecte:
„Una dintre problemele principale este legată de persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor. Noi facem anchete sociale, dar acestea sunt doar administrative, nu medicale. Se verifică dacă persoana locuiește singură, cum se gospodărește, dacă are sau nu locuință. Diagnosticul este stabilit de medici și de comisia de la nivel central. Noi nu decidem nimic, dar trebuie să plătim,” explică primarul Nicolae Moraru.
Banii de investiții mutați pentru plata salariilor însoțitorilor
Deși statul ar trebui să asigure integral fondurile pentru aceste categorii sociale, realitatea este alta. Sumele sunt insuficiente și primăriile sunt nevoite să acopere lipsurile din bugetul propriu: „Statul nu alocă fondurile necesare pentru întregul an, iar oamenii nu știu acest lucru. În fiecare an, pe la jumătatea anului, suntem nevoiți să luăm bani de la investiții și să-i mutăm la capitolul pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii lor. De multe ori, noi nu ne luăm salariile ca să putem acoperi aceste plăți,” explică primarul din Pietrari.
Asistenții personali au drepturi, dar banii vin cu întârziere
Însoțitorii persoanelor cu dizabilități sunt angajați ai primăriei și au toate drepturile unui angajat contractual: bonuri de masă, vouchere de vacanță, concedii și vechime în muncă:
„Salariile lor au crescut, ceea ce este normal, pentru că au nevoie de medicamente și tratamente. Însă problema este că noi nu decidem aceste lucruri, doar plătim. Iar când banii nu ajung, trebuie să găsim soluții. Ar trebui să existe instituții ale statului care să gestioneze aceste plăți, dar la final, primăriile sunt cele care rămân fără fonduri,” spune Nicolae Moraru.
Oamenii cred că primăria este de vină
Pentru cei afectați de întârzierile plăților, explicațiile birocratice nu contează. Când salariile nu sunt virate la timp, oamenii dau vina pe administrația locală, deși problema vine de la nivel central.
„Oamenii spun că primarul este vinovat. Nu știu că noi nu avem control asupra acestor decizii. Noi nu stabilim diagnostice, nu aprobăm dosare, dar când statul nu alocă suficienți bani, noi trebuie să găsim soluții. Iar asta înseamnă să renunțăm la alte proiecte esențiale pentru comună,” explică primarul din Pietrari.
Problema nu este una locală. Se întâmplă peste tot. Primăriile sunt puse să plătească pentru decizii luate la nivel central, fără a avea fondurile necesare. Și, în fiecare an, la finalul lunii decembrie, balanța nu iese.