SC Chimcomplex SA a aprobat planul de măsuri de precauție și dezvoltare accelerată, care prevede concedierea a 260 de angajați

Conform unui comunicat de presă, SC Chimcomplex SA, lider în producția și furnizarea de substanțe chimice esențiale în regiune, anunță aprobarea celei de-a doua etape a Planului de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată, inițiat în 2024. Acest plan strategic reflectă angajamentul companiei de a se adapta la dinamica pieței și de a își consolida poziția prin măsuri proactive și investiții cheie. Principalele direcții ale planului pentru 2025 includ: optimizarea operațională și eficientizare în contextul implementării unor tehnologii de ultimă generație și al ajustării producției în funcție de cererea pieței (această măsură va afecta aproximativ 260 de angajați din cei 1.600 de pe platformele din Râmnicu Vâlcea și Onești, iar compania va oferi suport adecvat celor impactați, pentru a asigura o tranziție lină a oamenilor către alte companii din comunitate); investițiile în proiecte strategice continuă, SC Chimcomplex SA direcționează resurse către cinci proiecte majore pentru a genera valoare adăugată și a-și extinde capacitățile în domenii cu potențial ridicat de creștere; alinierea la tendințele globale de sustenabilitate prin investiții în tehnologii verzi și promovarea eficienței energetice, în conformitate cu standardele internaționale de mediu; colaborarea strânsă cu partenerii locali și internaționali, pentru a dezvolta proiecte și soluții benefice de ambele părți. SC Chimcomplex SA este o unitate reprezentativă a industriei chimice românești în domeniul fabricării și comercializării de produse chimice: clorosodice, polioli, cloruri anorganice, alchilamine, gaze comprimate, desfășurându-și activitatea pe platformele de la Onești, Râmnicu Vâlcea și SC Chimcomplex SA – punct lucru Dej. Activitatea care deține ponderea cea mai mare în venitul realizat de societate, conform codificării CAEN, este 2014 – fabricarea altor produse chimice organice de bază.
S-au operat modificări în conducerea executivă a SC Chimcomplex SA
Tot SC Chimcomplex SA are în vedere consolidarea echipei de conducere pentru a susține obiectivele ambițioase ale companiei. Echipa de management se va îmbogăți cu profesioniști de top: Cristina Stoian preia din luna martie funcția de Chief Financial Officer (CFO) al SC Chimcomplex SA (cu o experiență complexă în domeniul financiar, inclusiv in roluri de conducere la Tinmar Energy, Transelectrica și Teraplast, doamna Stoian a fost implicată în proiecte complexe de restructurare, implementare de sisteme ERP, fuziuni și achiziții, având o abordare strategică și orientată spre rezultate. În cadrul SC Chimcomplex SA, misiunea sa va fi să întărească disciplină financiară, eficiența operațională și strategia de investiții, contribuind la creșterea sustenabilă a companiei); Călin Pop, după doi ani în funcția de Chief Commercial Officer (CCO) la SC Chimcomplex SA, preia un rol de dezvoltare al Diviziei World Trade – un hub strategic pentru expansiunea internațională, cu rolul de a gestiona și optimiza operațiunile de comerț global și cu alte produse decât cele existente în portofoliul actual. Domnul Pop a demonstrat abilități în dezvoltarea piețelor având peste 30 de ani de experiență în companii multinaționale precum P&G, Nestle și Borealis); Dan Moldovan, cu o carieră de peste 26 de ani în vânzarea produselor chimice în cadrul SC Oltchim SA și ulterior SC Chimcomplex SA, este promovat în funcția de Chief Commercial Officer (în ultimii șase ani, ca director comercial adjunct la SC Chimcomplex SA, Dan a obținut rezultate notabile în gestionarea echipelor de vânzări și în consolidarea relațiilor cu clienții). „Suntem într-o etapă de echilibru fragil, dar avem o direcție clară. Gestionăm această situație cu toată responsabilitatea și implicarea necesară. Ne-am propus să luăm decizii care să protejeze pe termen lung sănătatea financiară și operațională a Chimcomplex. Deși restructurările nu sunt niciodată ușoare, ele sunt necesare pentru a putea continua să investim în proiecte strategice și pentru a menține un angajament ferm față de angajații noștri, partenerii și comunitățile în care activăm”, a declarat Ștefan Vuza, președintele SC Chimcomplex SA. În trimestrul III 2024, cifra de afaceri a SC Chimcomplex SA a înregistrat o creștere de aproximativ 13% față de T3/2023, rezultând din adaptarea strategică la contextul economic european marcat de menținerea unei cereri scăzute în anumite segmente industriale. În acest context, SC Chimcomplex SA a implementat măsuri flexibile de susținere a activităților esențiale și de optimizare a mixului de produse, pentru a răspunde cerințelor actuale de pe piețele deservite. Rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 14,45 milioane de lei în T3/2024, comparativ cu un profit de 17,1 milioane de lei în T3/2023.
Rezultate financiare sub așteptări a înregistrat compania anul trecut
În primele 9 luni din 2024, rezultatul financiar al SC Chimcomplex SA a fost determinat de majorarea cheltuielilor cu dobânzile, din cauza creșterii marjei EURIBOR, și de impactul diferențelor de curs valutar rezultate din reevaluarea împrumuturilor denominate în valută. În ciuda acestor presiuni, SC Chimcomplex SA menține o monitorizare activă a expunerilor valutare și a condițiilor de piață pentru a minimiza volatilitatea costurilor financiare. Rezultatul brut în T3/2024 a fost o pierdere de 27 milioane de lei, față de un profit înainte de impozitare de 6,62 milioane de lei în T3/2023, reflectând în mod direct impactul acestor factori externi. Ajustările operaționale vor continua să fie implementate pentru a echilibra presiunile pieței și pentru a proteja capacitatea de creștere sustenabilă a companiei pe termen lung. Rezultatele financiare ale companiei în perioada ianuarie-septembrie 2024, comparativ cu ianuarie-septembrie 2023: creșterea cu 5% a cifrei de afaceri comparativ cu acceași perioada a anului 2023 pe fondul unei reduceri a cererii din piața europeană pentru toate produsele puse pe piața de societate; veniturile totale în perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost de 1,14 miliarde dei lei (societatea a obținut în primele 9 luni 2024 un avans de aproximativ 5% al cifrei de afaceri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 1,13 miliarde de lei); cheltuielile totale înregistrate în perioada ianuarie-septembrie 2024 au fost de 1,13 miliarde de lei (cheltuielile cu materiile prime au avut o creștere mai accelerata comparativ cu creșterea veniturilor. La data de 30 septembrie 2024, SC Chimcomplex SA a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 47,8 milioane de lei. Pe total activitate, rezultatul net a fost profit de 9,62 milioane de lei. Rezultatul din exploatare în perioada ianuarie-septembrie 2024 este la un nivel inferior celui din perioada similară a anului 2023. SC Chimcomplex SA a înregistrat un rezultat financiar net negativ în perioada ianuarie-septembrie 2024, respectiv (30,1 milioane de lei), comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2023, în principal ca urmare a cheltuielilor mai mari cu dobânzile generate de creditele contractate în ultimele 12 luni, dar și sub influența majorării marjei variabile a dobânzii, respectiv EURIBOR. Prin urmare, profitul înainte de impozitare la data de 30 septembrie 2024 a fost în sumă de 17,7 milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când s-a obținut un profit brut în valoare de 68,12 milioane de lei. Pentru transparență, este de remarcat profitul operațional de 4%, cu toate că au fost creșteri semificative în costul materiilor prime, asigurându-se astfel sustenabilitatea financiară în contextul economic actual.