„Landor Moșteanu: «Nu putem lăsa oamenii fără bani, dar nici nu putem opri dezvoltarea comunei!»

Bugetul comunei Nicolae Bălcescu pentru acest an este insuficient pentru toate cheltuielile necesare. Pe de o parte, trebuie asigurată funcționarea administrației, iar pe de altă parte, există angajamentele pentru proiectele deja începute. La toate acestea se adaugă și problema ajutoarelor sociale pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora:
„Bugetul de anul acesta este unul de austeritate pe care nu știm cum să-l împărțim corect. Funcționarea aparatului administrativ este prioritară, iar despre investiții din bugetul local nici nu mai vorbesc. Mai mult, capitolul persoane cu dizabilități și însoțitorii acestora nu poate fi acoperit”, explică Landor Moșteanu.
Situația este complicată, deoarece fondurile pentru ajutoarele sociale ar trebui să vină în proporție de 90% de la stat, iar primăria să asigure doar 10%. În realitate, statul nu virează toți banii, iar administrația trebuie să ia sume din bugetul destinat investițiilor.
Ajutoarele sociale, în pericol
„„Statul nu acoperă integral partea sa de 90%. Mă gândesc că se face intenționat, fiindcă noi, când contul se golește, luăm bani de la capitolul investiții pentru a asigura fondul necesar. Problema este că statul nu ne mai returnează sumele pe care le-am luat de la investiții. În prezent, nu mai avem de unde să le plătim. Nici în luna ianuarie nu am reușit să le alocăm banii, nici luna aceasta. Nu știu ce vom face, fiindcă în bugetul de anul acesta acest capitol nu este acoperit până la sfârșitul anului”, spune primarul.
În plus, numărul persoanelor care au nevoie de aceste ajutoare este în creștere, ceea ce pune și mai multă presiune pe bugetul local: „Sunt oameni bolnavi, noi nu contestăm, au nevoie de acești bani lunar pentru medicamente, pentru îngrijire. Oamenii nu înțeleg că statul nu virează sumele integral și consideră că primarul este de vină”, explică Landor Moșteanu.
O soluție pe termen lung ar fi ca aceste plăți să fie făcute direct de către stat, așa cum se întâmplă cu pensiile: „Eu consider că această povară să fie luată de umerii administrațiilor locale, iar instituțiile abilitate ale statului să fie responsabile de persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora. Oamenii aceștia să primească veniturile așa cum vin și pensiile, pe card sau prin poștă”, afirmă primarul.
Investițiile nu se opresc
În ciuda acestor probleme, administrația locală din Nicolae Bălcescu nu renunță la dezvoltare: „Avem cofinanțări pentru proiectele în derulare, iar valoarea acestora este destul de mare. Nici nu mă gândesc să renunț la accesarea în continuare a fondurilor europene. Chiar dacă suma cofinanțărilor a crescut, vom continua să atragem bani europeni și nu vom rata nicio axă de finanțare. Dezvoltarea localității se poate face doar prin investiții. Poate vom găsi, pe parcursul anului, o oportunitate de sprijin din partea Consiliului Județean. Noi sperăm.”, spune Landor Moșteanu.
În perioada următoare, administrația locală va încerca să găsească soluții atât pentru problemele sociale, cât și pentru proiectele care trebuie finalizate. Fără bani de la stat și fără sprijin extern, multe dintre acestea ar putea fi puse pe pauză. Rămâne de văzut cum va reuși administrația locală să gestioneze un an complicat, cu resurse limitate și nevoi tot mai mari.