Seceta golește fântânile la Cernișoara, oamenii vând animalele, iar promisiunile au fost risipite

Criza apei în Cernișoara a devenit o problemă majoră, iar situația se agravează de la an la an. Seceta a pus stăpânire pe comună, iar locuitorii se confruntă cu lipsuri care nu ar trebui să existe în 2025. Oamenii cară apă cu cisternele, iar animalele sunt vândute pentru că nu mai există resurse pentru a le întreține. După mai bine de un deceniu în care localitatea a fost blocată într-un proiect județean care promitea rețea de apă și canalizare, realitatea este una dură: nu s-a făcut nimic, iar speranțele s-au risipit.

Este al treilea an consecutiv în care suferim acut din cauza lipsei apei. Am avut o iarnă secetoasă și nici primăvara nu arată mai bine. Au fost doar câteva picături de ploaie, iar pârâul Cernișoara, care altădată îți era frică să-l treci, este astăzi doar un firicel de apă curgătoare. Mai mult de 70% dintre gospodării sunt afectate. Oamenii au ajuns să-și vândă animalele pentru că nu au apă. Când vezi un om care își vinde vaca și vițelul, știind că acele animale erau sursa lui de lapte și hrană, îți dai seama cât de gravă este situația. Mi se rupe sufletul!”, spune primarul comunei Cernișoara, Dumitru Ciorâcă.

Un proiect blocat ani de zile, o comunitate lăsată fără soluții

Situația în care se află Cernișoara nu este una nouă. Problema apei persistă de ani de zile, dar administrația locală nu a putut face nimic deoarece comuna a fost inclusă într-un proiect județean de apă și canalizare. Această includere a blocat orice altă posibilitate de finanțare:

Cernișoara a fost prinsă într-un master plan județean timp de 11 ani. Ne-au spus clar că nu putem atrage fonduri din altă parte, că trebuie să așteptăm acest proiect mare, că va fi făcut pentru noi. Iar în vara anului trecut am primit vestea că s-a pierdut. 230 de milioane de euro, bani europeni, s-au dus pe apa sâmbetei. Ni s-a transmis că, dacă putem, să ne descurcăm singuri. După 11 ani de așteptări și promisiuni, ne-am trezit cu mâinile goale. Oamenii nu mai au răbdare. De trei veri cărăm apă cu cisternele pentru că nu avem altă soluție. Nu mai știm ce să le spunem cetățenilor. Cât timp vom mai căra apă cu cisternele? Cât timp oamenii vor trebui să stea la rând pentru câțiva litri de apă? Nu avem un răspuns clar.”

În prezent, administrația locală caută soluții pentru a asigura măcar o parte din necesarul de apă al comunei. În vara anului trecut, s-a forat un puț la școala din Mădulari, iar acum se pregătește un nou foraj în satul Cernișoara.

Avem documentația pregătită pentru un puț de mare adâncime, care sper să fie gata înainte de Paște, dacă firma care va executa lucrările se va putea mobiliza rapid. Acest puț ar trebui să rezolve problema pentru o parte din comunitate, dar nu este suficient. Când vezi oameni care trebuie să își aducă apă cu butoaiele, exact ca în Evul Mediu, îți dai seama că s-a ajuns mult prea departe. Se investește în tot felul de lucruri, dar nu și în apă, deși este o necesitate vitală. Și acolo unde se alocă fonduri, sumele sunt prea mici pentru a rezolva problema cu adevărat.”

Speranța rămâne în deschiderea unor noi axe de finanțare pentru apă și canalizare, însă primarul comunei Cernișoara este sceptic în privința acestora.

Am aflat că se va deschide o axă de finanțare prin AFM pentru apă și canalizare. Problema este că sistemul funcționează pe principiul „primul venit, primul servit”. Nu știu cum reușesc unii să încarce documentațiile într-un sistem în câteva secunde, în timp ce în realitate acest proces durează minute bune. Asta face ca multe proiecte să nu prindă finanțare. În plus, sumele disponibile sunt mici și insuficiente pentru astfel de investiții. Vom încerca, avem documentația pregătită, dar este foarte greu.”

Seceta, un obstacol din ce în ce mai greu de trecut

Lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate prevestesc o vară grea pentru Cernișoara. Fântânile seacă, vegetația se usucă, iar apa a devenit un lux pentru locuitori:

Se anunță o secetă teribilă. Oamenii sunt disperați. Pe lângă lipsa apei pentru consum, nici grădinile nu mai pot fi udate, iar agricultura suferă enorm. Plouă atât de puțin, încât nici măcar praful nu-l înmoaie. Aici, comunitatea este îmbătrânită. Cine își permite să foreze un puț de mare adâncime? Costurile sunt uriașe, iar cei mai mulți nu au această posibilitate”, ne-a precizat primarul.

Problema apei din Cernișoara nu mai poate fi ignorată. După ani de promisiuni și așteptări, oamenii vor fapte concrete, ne spune primarul: „Nu mai putem aștepta. Nu mai putem să spunem oamenilor să aibă răbdare. Proiectul a fost pierdut. Când vor fi fonduri? Nu știm. Ce știm este că și vara aceasta va fi foarte grea, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru ca oamenii să aibă măcar o sursă minimă de apă.”

În timp ce alte investiții primesc finanțare, problema apei în localitățile afectate de secetă rămâne nerezolvată. Cetățenii din Cernișoara nu cer un lux, ci un lucru de bază: apă pentru gospodăriile lor. Este o nevoie urgentă, iar fiecare zi fără soluții înseamnă încă o zi de luptă pentru supraviețuire.

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *