La Șirineasa, taxe respectate, decizii grele și fără promisiuni de fațadă – primarul Ion Streinu: „Aici, toată lumea are și obligații, nu doar drepturi!”

În comuna Șirineasa, realitatea administrativă nu este ascunsă în promisiuni frumoase sau cuvinte mari. Aici, se lucrează cu cifre, reguli și asumare, pentru că lucrurile nu se fac de formă. Nu se închide ochiul la nereguli și nu se amână măsurile care trebuie luate. Deși bugetul din acest an este mai mic cu aproape o treime, conducerea comunei nu se plânge. Se organizează, se lucrează, se caută soluții. Se face economie unde se poate și se impune disciplină acolo unde e nevoie.

Buget mai mic cu 28% – dar cu obiective clare

„Bugetul de anul acesta este mai mic cu 28% față de anul trecut. Nu știu cum ne vom descurca”, spune direct primarul Ion Streinu. Situația financiară a comunei este îngrijorătoare, dar nu blocantă. Șirineasa se numără printre puținele UAT-uri din Vâlcea care au un grad de colectare a taxelor și impozitelor ce depășește 75%.

Îmi place să mă implic, să avem un grad de colectare cât mai mare. De mult zic că statul trebuie să intervină și să aloce sume raportate și la coeficientul de colectare. Se pare că vor să umble aici. Ar fi o inițiativă bună printr-o ordonanță care va apărea.  Nu e corect ca primăriile care nu își strâng banii să primească mai mult decât cele care muncesc”, explică Ion Streinu.

Colectarea taxelor – între muncă și riscuri politice

Primarul din Șirineasa nu a fugit de deciziile grele. Încă de la începutul primului mandat, a impus măsuri ferme pentru creșterea colectării, chiar dacă a fost criticat – inclusiv de colegii din primărie și de propria familie:   „Primarii sunt aleși direct de cetățeni.  Unii nu  iau măsuri, că le  e teamă că pierd  mandatul. Eu am tăiat în carne vie.   Pentru mine, toată lumea trebuie să știe că are și obligații, nu doar drepturi. Eu nu am venit în primărie să mușamalizez.  Sunt aici pentru rezolvarea problemelor.  N-am venit cu ideea că rămân pe viață. Dacă oamenii au vrut să candidez din nou, am făcut-o. Și de la un mandat la altul, procentul voturilor pentru mine a crescut masiv”, afirmă primarul.

 Sprijin social, dar fără abuzuri

În bugetul din acest an, administrația locală a alocat fonduri pentru partea socială. Însă nu există loc pentru cheltuieli fără acoperire legală:    ”  În bugetul de anul acesta sunt prevăzuți bani pentru asistența socială până la sfârșitul anului. Nu vor fi probleme în acest sens. Fondurile acoperă strict  plata salariului minim pentru  însoțitorii persoanelor cu dizabilități, fără alte drepturi suplimentare. Nu am acordat sporuri de vechime sau alte beneficii. Am fost acționat în instanță pentru această decizie și am câștigat. Legea este clară și trebuie respectată, chiar dacă nu toată lumea este de acord

 Taxa de salubrizare – între legalitate și judecăți

Un alt subiect care a stârnit  discuții este taxa de salubrizare.  La Șirineasa, aceasta este aplicată prin hotărâre de Consiliu Local, conform legii.   Însă, au fost cetățeni care au decis să conteste, în instanță:   „Am dat hotărârea de CL cu taxa de salubrizare. În regulamentul de aplicare am scris clar: acolo unde există construcții cu destinația locuință, dar nu sunt locuite, se plătește taxa pentru o persoană. Firma care ridică gunoiul primește bani și pentru gunoiul de pe domeniul public. Am fost dați în judecată de un cetățean care plătea 20 de lei pe persoană, dar care nu locuia permanent. Venea ocazional. Dar la poarta dânsului era mereu curat, pentru că noi băgăm oameni care fac curățenie. Și pentru gunoiul respectiv trebuie să plătim.”

Realitate administrativă: 30.000 lei lunar pentru gunoi

Administrația locală din Șirineasa plătește lunar 30.000 lei pentru serviciul de salubrizare, ceea ce înseamnă aproximativ 400.000 lei anual. Taxa este sub 12 lei de persoană, dar costurile totale sunt uriașe pentru o comună cu buget mic. La această sumă se adaugă facturile la energie electrică și alte cheltuieli importante.

Model de conducere bazat pe asumare

Ion Streinu conduce comuna cu o logică simplă: fiecare cetățean are drepturi, dar și obligații. Iar primăria trebuie să fie corectă, dar și fermă.

Măsurile pe care le-am luat nu au fost populare. Nici colegii din primărie nu m-au susținut la început. Nici familia. Mi-au spus că pierd voturi. Dar nu m-a interesat. Cetățeanul are și obligații. Lumea care are capacitate a apreciat într-un final. Astăzi, la Șirineasa se știe: fiecare trebuie să își onoreze obligațiile.”

În timp ce alte localități așteaptă ajutoare sau se plâng de lipsa fondurilor, la Șirineasa se muncește, se colectează, se economisește, se respectă legea. Se iau decizii grele, dar necesare.  Aici,  primarul nu caută aplauze.  Nu face promisiuni fără acoperire.  Spune lucrurilor pe  nume, pune accent pe ordine, pe muncă și pe responsabilitate. Este un model de administrație locală directă, sinceră și asumată.    Primarul spune că are în plan și investițiile, chiar și într-un an în  care banii sunt mai puțini.  Și o face pentru că, acolo, încă se înțelege că respectul și disciplina construiesc mai mult decât vorbe goale.

 

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *