Presiuni, avarii, avertismente și apă cu rugină – cum au ajuns sute de familii să plătească pentru un serviciu care îi umilește zilnic

Tot mai multe localități din județ se plâng de servicii proaste și facturi din ce în ce mai mari. Operatorul de apă impune termene stricte și taie alimentarea în blocuri întregi, chiar dacă din conducte nu curge altceva decât o apă îndoielnică.
De la începutul acestui an, compania care se ocupă de rețeaua publică de apă și canalizare în Vâlcea a început o ofensivă agresivă în mai multe localități. În ciuda nemulțumirilor venite din partea locuitorilor, inclusiv a celor din municipiul Drăgășani, operatorul a trecut la măsuri drastice pentru a crește veniturile: întreruperi repetate, notificări cu termene-limită și presiuni asupra asociațiilor de proprietari care nu au semnat contracte noi.
Problema nu este doar contractuală. De ani de zile, oamenii din Drăgășani reclamă că apa furnizată nu este nici curată, nici constantă. În unele cazuri, din robinete curge apă colorată, cu gust metalic, care pătează hainele și miroase a rugină. Deși astfel de situații sunt frecvente, autoritățile cu atribuții în verificarea calității – cum ar fi Direcția de Sănătate Publică – par să nu vadă nimic în neregulă. De fapt, nicio instituție abilitată a statului nu s-a autosesizat vreodată, în legătură cu potențialele probleme de sănătate publică.
„Nu e prima oară când primim apă care nu poate fi folosită nici la spălat, darămite la băut. Ni s-au promis reparații și modernizări, dar de fiecare dată primim doar facturi mai mari și explicații din ce în ce mai absurde”, spune o locatară din zona centrală a Drăgășaniului.
Drăgășaniul, blocat și rebranșat după două săptămâni
Pe 17 martie 2025, Apavil a sistat complet furnizarea apei în mai multe blocuri din Drăgășani. Motivul oficial: refuzul unor asociații de a semna contracte de prestări servicii cu operatorul regional. Timp de zece zile, sute de familii au rămas fără apă curentă în apartamente.
„A fost un abuz. Suntem pensionari, oameni bolnavi, copii mici… Cum să stăm fără apă atâtea zile? Pentru că nu a semnat asociația un contract? De ce să fim pedepsiți toți?”, întreabă retoric un locuitor al zonei Tei.
Pe 27 martie, operatorul a anunțat că a reluat alimentarea cu apă în majoritatea blocurilor afectate. Potrivit comunicatului public, toate asociațiile din Drăgășani au încheiat, în cele din urmă, contractele impuse. Mai rămân cinci blocuri care trebuie să finalizeze procedura până pe 14 aprilie 2025, altfel vor avea aceeași soartă.
Avertismente pentru alte orașe și comune din județ
Operatorul de apă și canalizare nu se oprește aici. În același comunicat, sunt vizate și alte localități: Băbeni, Horezu, Bălcești, Băile Govora, Ocnele Mari și Tomșani. Proprietarii și asociațiile de blocuri din aceste orașe sunt avertizați să încheie contractele impuse până la termenele comunicate, altfel se vor confrunta cu sistări.
Criticii din comunitățile locale spun că măsurile luate de Apavil sunt mai degrabă forțări decât soluții. „Nimeni nu zice să nu plătim pentru serviciile de utilitate publică. Dar când serviciile sunt proaste, când apa nu e bună nici pentru spălat pe jos, atunci despre ce contract vorbim?”, se întreabă un consilier local dintr-una dintre comunele avertizate.
Ce este și mai grav este că aceste acțiuni se desfășoară sub privirile tăcute ale instituțiilor statului. Totul pare să funcționeze într-o logică birocratică, în care cetățeanul nu are altă opțiune decât să accepte și să plătească. Până când? Este întrebarea la care mulți locuitori încep să caute răspunsuri….
Până când autoritățile vor binevoi să răspundă, robinetele vorbesc în locul lor: scot cu greu un lichid maroniu, fără gust, f ără presiune, imposibil de folosit, o batjocură pe care oamenii sunt nevoiți s-o suporte zilnic în tăcere.
Redăm mai jos comunicatul integral postat pe website-ul Operatorului Regional APAVIL S.A.:
„Având în vedere faptul că, la data de 27.03.2025, toate asociațiile de proprietari din municipiul Drăgășani au încheiat contracte de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare cu Apavil S.A., operatorul regional a procedat la reluarea furnizării apei potabile la toate scările de bloc unde s-au efectuat debranșări. În prezent, toți utilizatorii din cadrul asociațiilor de proprietari beneficiază de serviciul de furnizare/prestare – alimentare cu apă și de canalizare.Măsura sistării furnizării apei potabile a fost aplicată începând cu data de 17.03.2025 și a avut la bază neconformarea cu prevederile art. 31, alin. (1) din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 R și art. 96 din Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari, respectiv refuzul acestora de a încheia contract de furnizare/prestare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare cu operatorul regional Apavil S.A.La această dată, în Drăgășani, mai sunt 5 blocuri care, până la data de 14.04.2025, au termen de constituire în asociații de proprietari și semnarea contractelor cu Apavil.Pentru a evita astfel de situații, facem, din nou, apel la asociațiile de proprietari și proprietarii din condominii din localitățile Băbeni, Horezu, Bălcești, Băile Govora, Ocnele Mari și Tomșani să facă demersurile necesare în vederea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă, până la data limită prevăzută în notificările emise de Apavil S.A.”, se arată în comunicatul postat pe website-ul operatorului.