La Bujoreni se construiește cu răbdare: „Nu cerem imposibilul, cerem doar să ne facem treaba”

La Bujoreni se lucrează, dar cu grijă, cu plan, cu rost. Gazele sunt pe final. Drumurile sunt în așteptare. Banii sunt tot mai puțini. Primarul Gheorghe Gîngu vorbește direct, cu cuvinte simple și adevărate. Nu promite, ci explică. Nu se ascunde, ci spune ce e. Așa cum e.
Rețeaua de gaze a fost construită în proporție de 90%. Mai sunt de făcut racordurile, testele de presiune și montarea contoarelor. Conducta are 28,6 kilometri și străbate toată comuna. „Este o lucrare mare, dar importantă. Oamenii o așteaptă de ani de zile”, spune primarul.
Pe lângă gaze, urmează și asfaltarea drumurilor. Dar, acest proiect nu pornește până nu e gata rețeaua de gaze. Totul se face în ordine: „Nu începem asfaltarea până nu terminăm tot ce ține de gaz. Trebuie să fim serioși. Nu putem asfalta și după o lună să spargem. Așa ceva nu facem la Bujoreni. Trebuie să fie bine făcut de la început. Așa e normal”, a spus Gheorghe Gîngu.
În decembrie 2024, Primăria Bujoreni a semnat contractul de finanțare prin programul „Anghel Saligny”, în valoare de 20 de milioane de lei. Proiectul prevede modernizarea a 20 de kilometri de drumuri locale și construirea a două poduri peste pârâurile Muereasca și Valea Bujorencii.
Primăria are și alte proiecte pregătite. Opt la număr. Toate sunt depuse la CNI. Dar toate sunt de ani de zile în așteptare. „Le-am depus din 2019. Suntem în 2025. Încă suntem în lista de sinteză. Am cerut explicații, dar nu ne spune nimeni clar de ce nu merg mai departe. Sunt bani cheltuiți pe hârtii, pe actualizări, pe studii”, explică Gheorghe Gîngu.
Cel mai important proiect este construirea unui complex administrativ lângă școala din Olteni. Aici ar urma să funcționeze noua primărie, o sală de sport și o sală de evenimente. Totul gândit pentru oameni, pentru comunitate. Dar, acest proiect zace, din păcate, la CNI.
Probleme sunt și cu apa și canalizarea. Deși comuna este prinsă într-un master plan județean, lucrurile merg greu. „Am rămas prinși în marele proiect, cu o lucrare de 4 milioane de euro, dar nu avem nicio certitudine. Nu știm ce va face Apavil. Eu, sincer, sunt sceptic”, spune primarul.
La Bujoreni, rețeaua de apă și canalizare este gestionată de Apavil. În comună, este nevoie ca sistemul de apă să fie refăcut și îmbunătățit: „Căutăm alte soluții. Vrem să identificăm fonduri externe, poate prin alte programe. Trebuie să facem ceva”, a adăugat primarul.
Alt proiect blocat este cel al centrului comunitar integrat – CCI. Un spațiu unde ar trebui să funcționeze asistenți medicali, asistenți sociali și servicii pentru persoane în nevoie. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin PNRR, dar nici aici nu s-a întâmplat nimic: „Nu am primit niciun leu de la Ministerul Sănătății. Proiectele sunt neplătite, nu știm dacă vor continua. Totul se mișcă foarte greu”, spune primarul.
La problemele din proiecte se adaugă și o situație gravă: lipsa banilor pentru funcționare. Primăria Bujoreni riscă să își închidă porțile în august. „Anul acesta nu avem bani nici de funcționare. Zero lei din TVA, zero lei din venituri echilibrate. Așa ceva nu s-a mai întâmplat. În august nu mai avem bani. Închidem primăria”, a declarat Gheorghe Gîngu.
Una dintre cele mai mari cheltuieli este salubrizarea. Primăria plătește totul, apoi recuperează banii de la oameni: 20 de lei pe lună, pentru fiecare persoană, este costul contractului de salubrizare. Dar nu e ușor. „Ajungem să ne uităm în tomberoane, să vedem dacă pun iarbă sau cenușă. Cetățenii nu înțeleg. Ei cred că plătesc și gata. Dar dacă nu recuperez banii, primăria rămâne fără fonduri”, a spus primarul.
Cu toate greutățile, primarul Gheorghe Gîngu merge mai departe. Vorbește deschis despre probleme. Spune adevărul. Și nu renunță. Lucrează cu echipa sa și caută soluții, nu scuze. „Mulțumesc fiecărui coleg din primărie. Am reușit împreună să depunem proiecte, să ducem lucrurile înainte, chiar și în condiții grele.”
La Bujoreni, se face totul cu ordine. Întâi gazele, apoi asfaltul. Întâi lucrările, apoi recepția. Nu se face nimic pe jumătate. Nu se aruncă banii. Se calculează, se planifică, se lucrează.
Și chiar dacă fondurile întârzie, chiar dacă documentele sunt blocate prin ministere, la Bujoreni nu se stă. Se apasă pedala, dar cu grijă. Pentru că oamenii nu mai vor vorbe. Vor lucruri clare. Și asta primește comuna: rețea de gaze aproape gata, asfalt pe drumurile bune, poduri noi, și planuri mari – toate făcute cu răbdare.
Primarul Gheorghe Gîngu punctează simplu și sincer : „Nu cerem imposibilul. Cerem doar să fim sprijiniți să ne facem treaba. Atât.”