La Nicolae Bălcescu se clădește cu idei simple, se încurajează inițiativa

Landor Moșteanu: «Dacă omul vrea să facă ceva, îl sprijinim!»
La Nicolae Bălcescu, se întâmplă lucruri bune. Nu se face zgomot, dar se lucrează cu rost. Se vorbește simplu și se acționează cu cap. Primarul comunei, Landor Moșteanu, a povestit despre idei care pot schimba fața locului și despre oameni care vin cu inițiativă.
Un antreprenor local, om harnic și curajos, a schimbat fața unei clădiri vechi. A luat o brutărie părăsită și a transformat-o într-o pensiune cochetă. Acum, vin aici oameni din București care vor liniște, mâncare bună și aer curat.
„E un exemplu de urmat. A arătat că și la țară se poate face turism. Că o clădire lăsată în paragină poate deveni un loc frumos, plin de viață. Îl respectăm pentru ce a făcut. Și vrem să-l sprijinim să meargă mai departe,” a spus Landor Moșteanu.
Și chiar vrea să meargă mai departe. Antreprenorul a venit la primărie cu o idee nouă. Vrea să înființeze un parc de distracție pentru copii. Cu carturi, biciclete cu pedale, trasee de joacă. Ca o tabără, dar în mijlocul comunei.
„Ne-a cerut un teren pe care nu-l folosim. Are peste un hectar. Noi am vrut să facem ceva acolo, dar nu s-a putut. Terenul e sub o linie de înaltă tensiune. Nu ai voie să construiești nimic cu ziduri. Dar ce propune el e simplu, fără construcții mari. Și, sincer, ne-ar bucura să se facă acest parc pentru copii,” a declarat primarul.
Primăria analizează cererea și vrea să ofere sprijin. Dacă proiectul se face, comuna va avea un loc modern de joacă, iar copiii vor avea unde merge în weekend sau în vacanțe.
„„Noi analizăm cererea, însă vrem să încurajăm genul acesta de oameni. Nu doar să stea și să ceară, ci să vină cu inițiativă, cu idei bune, să investească, să miște ceva pentru el, pentru comună. Și, când se întâmplă asta, nu avem voie să le punem piedici”, a mai spus Landor Moșteanu.
Tot în această perioadă, primarul a participat la o întâlnire cu reprezentanții GAL – Grupul de Acțiune Locală. Nicolae Bălcescu face parte din această structură care susține proiectele mici, dar importante pentru localități.
La întâlnire au venit și oameni din comună. Nu ca să stea. Ca să întrebe. Ca să propună.Unii vor să deschidă puncte gastronomice locale. Să vândă produse făcute chiar de ei acasă.
„E un lucru extraordinar de bun. Oamenii din comună fac brânză, zacuscă, cozonaci, dulcețuri, preparate sănătoase, curate. Acum vor putea să le vândă legal, organizat. Vom avea mâncare bună, făcută la noi în sat. Nu de la supermarket,” a explicat primarul.
Aceste puncte gastronomice vor ajuta direct gospodăriile. Oamenii nu vor mai depinde de rude sau târguri ocazionale. Vor avea propriul loc, legal, cu acte, unde pot vinde ce produc.
„Așa ne dezvoltăm. Cu oameni care muncesc. Cu idei care prind contur. Cu puțin ajutor din partea noastră. Nu e nevoie de palate și panouri. Avem nevoie de sprijin real și de bun simț,” a mai spus Landor Moșteanu.
La Nicolae Bălcescu, se simte că lucrurile se mișcă. Cu pași clari. Cu oameni implicați. Cu idei care nu sunt lăsate să moară. Pe lângă investițiile demarate de primărie, se investește în turism, în agricultură, în spații pentru copii și în produse locale.
Terenul acela mare, fără rost pentru nicio investiție propusă de primărie, poate deveni locul preferat al multor copii din multe localități ale județului și chiar din țară. Iar cămara gospodarilor poate ajunge pe mesele turiștilor sau ale orășenilor. Cu gust bun și muncă cinstită.
„Dacă omul vrea să facă ceva aici, are toată susținerea noastră. Nu suntem genul care să se uite și să spună «nu se poate». Dacă se poate, și nu încurcă pe nimeni, atunci trebuie să-l sprijinim,” a spus primarul în final.
Asta este realitatea la Nicolae Bălcescu. Se lucrează simplu. Se sprijină ideile bune. Se ține cont de oameni. Se clădește imaginea așezării cu muncă, nu cu vorbe. Iar asta se vede, zi de zi, în fiecare colț de comună.