La Vaideeni se asfaltează, se construiește, se ajută – cu răbdare, cu omenie, cu oameni care nu dau înapoi

Vaideeni e o așezare aparte, am putea spune, care nu seamănă cu niciun alt loc, iar farmecul său nu stă doar în clădiri sau drumuri.   E vorba de oameni. De istorie. De viață dusă cu răbdare, printre oi, printre stâne, prin munți. E un loc unde oamenii n-au uitat de unde vin și știu clar unde vor să ajungă. Aici trăiesc oameni dintr-o bucată, așa cum rar mai găsești. Gospodari, muncitori, hotărâți. Și mai ales uniți.

Comuna e formată din mai multe sate: Vaideeni, Izvoru Rece, Marița, Cornet și Cerna. Fiecare cu povestea lui, dar toate legate de o rădăcină comună: păstoritul. Oamenii din zonă au venit de demult, din Ardeal. Au trecut munții și s-au așezat aici, cu familii, cu obiceiuri, cu porturi, cu povești cu tot ce aveau mai scump. Așa a apărut această așezare. Și nu s-a pierdut nimic pe drum. Nici hărnicia, nici credința, nici mândria de a fi păstor.

Acum, comuna se schimbă. Dar schimbarea nu vine peste noapte. Vine prin muncă. Prin proiecte serioase. Prin grija față de copii, față de bătrâni, față de viitor. Iar la Vaideeni, primarul Daniel Băluță a arătat că se poate. Cu calm, cu răbdare, dar și cu hotărâre.

Nu mi-am dorit funcții, mi-am dorit să fiu de folos. Îmi plac lucrurile clare. Vreau să știu că omul care vine la mine pleacă cu o soluție, nu cu o promisiune goală”, a spus primarul Daniel Băluță.

Comuna e plină de șantiere. Se lucrează la drumuri, la școli, la grădinițe. Se  ridică pensiuni, cabane și o viitoare stațiune turistică. „Suntem aproape de final cu asfaltările. Avem două proiecte mari. Unul de aproape 11 milioane de lei, celălalt de aproape 10 milioane. Primul e gata în proporție de peste 40%, al doilea a trecut de 20%. Nu ne oprim până nu avem toate drumurile bune”, explică primarul.

Pe lângă drumuri, un proiect foarte important este legat de siguranța localnicilor. Este vorba despre regularizarea torenților, adică lucrări care să oprească viitoarele inundații. „E o lucrare complicată, dar foarte importantă. Vorbim de 45 de torenți. Finanțarea e de la Ministerul Agriculturii. Valoarea e mare – 8,5 milioane de euro. Dar mai mare e liniștea oamenilor. Nu vreau să mai avem gospodării luate de apă”, a explicat primarul.

Administrație digitală și deschisă

Primăria se modernizează. Se lucrează la digitalizare. Oamenii trebuie să rezolve lucrurile mai ușor. Fără drumuri, fără timp pierdut:   „Cetățeanul trebuie să își poată depune online cererile, să primească răspunsuri repede. Timpul e prețios. Administrația nu trebuie să țină oamenii pe drumuri”, spune primarul.

Școli, grădinițe, masă caldă

Pentru copii, proiectele sunt și mai clare. O clădire nouă, cu parter și etaj, va fi construită. La parter va funcționa o creșă, iar la etaj o grădiniță cu program prelungit. Pe lângă asta, se va face și un centru de zi pentru copiii aflați în pericol de a fi separați de părinți. „Vreau ca toți copiii să aibă șanse egale. Toți copiii din Vaideeni primesc o masă caldă la școală. Și fetițele mele merg la școala din sat. Sunt încântate. Mănâncă bine, învață să fie mai ordonate, să își strângă după masă, să respecte reguli simple. Aceste lucruri contează. Îi învață să fie oameni”, a mai spus primarul., spune Daniel Băluță.

Școala din centrul comunei intră și ea în modernizare. Se va extinde, se va aduce la zi cu ce trebuie pentru copiii de azi. Finanțarea e europeană. Va fi un loc mai bun pentru învățat, cu condiții care să-i facă pe copii să vină cu drag.

Turismul care prinde viață

Comuna are și un plan amplu: microstațiunea Ursu-Ursulețul. Va fi o zonă turistică nouă. Cu cazare, cu activități, cu tot ce atrage turiști. „Vrem să arătăm că și o comună poate construi ceva frumos. Turismul la noi nu înseamnă doar relaxare. Înseamnă tradiții, povești, peisaje, mâncare locală. Avem ce arăta. Avem ce oferi”, adaugă primarul.

Vaideeni e așezată într-un loc cu potențial uriaș. De aici pornesc două drumuri montane deosebite, pe Valea Luncavățului și Valea Cernei. Sunt zone cu cascade, chei, peșteri și locuri unde oamenii pot merge cu cortul. Sunt trasee care ajung până la peste 2000 de metri altitudine. „Avem comori aici. Natura este superbă. Le scoatem la lumină încet, dar sigur. Oamenii trebuie să afle de ele”, spune primarul.

Un alt proiect important este parcul agro-pastoral. Aflat în faza de proiectare, va avea hală de procesare, spații de depozitare și un centru de vânzare a produselor tradiționale. „Avem ce arăta, avem ce spune. Vrem ca produsele făcute aici să fie vândute aici, cu numele nostru pe ele. Cu prețul corect. Să nu mai plece marfa pe nimic, fără să știe nimeni de unde vine. Vaideeniul e un brand. L-am construit în ani și vrem să-l ducem mai departe„”, explică primarul.

Primăria vrea să reamenajeze centrul localității. Se va construi o piață modernă. Va fi un loc de întâlnire. Un loc pentru evenimente, pentru comerț, pentru viață socială. „Avem nevoie de un spațiu, unde oamenii să se adune, să vorbească, să se simtă bine”, spune Daniel Băluță.

Relații bune, proiecte mari

Un lucru important este colaborarea bună cu Consiliul Județean. Multe dintre proiecte au fost sprijinite și finanțate împreună. Mai ales cele legate de turism. „Ne-am unit forțele. Se lucrează bine. Așa am reușit să punem pe picioare proiectul Satului de Vacanță Ursu-Ursulețu. Este doar începutul. Vom continua cu alte proiecte și mai curajoase”, spune primarul.

Ce rămâne de spus? Poate cel mai important e că la Vaideeni oamenii simt că sunt ascultați. Primarul e prezent. Răspunde. Îi primește pe oameni în audiență și vorbește deschis. Nu se ascunde. Nu fuge de probleme. „Eu cred că un primar nu e șef. E primul care trebuie să muncească pentru ceilalți. Dacă tu nu pui mâna, cum să ceri altora? Asta încerc să fiu: un om care înțelege, care face, care lasă ceva în urmă”, conchide Daniel-Achim Băluță.

Așadar, Vaideeni e o comună unde lucrurile merg înainte. Cu proiecte. Cu idei. Cu oameni harnici. Ciobani din tată în fiu. Oameni care nu se dau înapoi. Un exemplu simplu, dar puternic, că schimbarea poate începe de jos în sus. Din fiecare sat. Din fiecare gospodărie.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *