Bărbătești: prețul la apă trebuie ajustat pentru a evita criza. Primarul: «Nu putem funcționa în pierdere la nesfârșit»

În comuna Bărbătești, societatea care se ocupă de rețeaua de apă și canalizare nu mai are bani să funcționeze. Prețul actual nu mai poate acoperi cheltuielile. Salariații nu și-au mai luat lefurile de două luni. Pierderile lunare ajung până la 15.000 de lei. Primarul comunei, Bogdan Păunei, a explicat clar cum s-a ajuns aici: „În martie 2023, Curtea de Conturi a impus o primă măsură de majorare a prețului la apă. Aceasta a fost valabilă un an, până în martie 2024, dar măsura nu s-a aplicat. Între timp, cheltuielile au crescut, iar situația financiară a societății s-a înrăutățit. Nu mai poate ține ritmul cheltuielilor. Trebuie să majorăm tariful, altfel se blochează tot.”
Prețul nu mai acoperă costurile
Prețul actual este de 4,5 lei pe metru cub pentru apă și canalizare. Se dorește o creștere la 6,5 lei. Proiectul a fost propus în Consiliul Local, dar nu a trecut. Era nevoie de șapte voturi și nu s-au strâns: „Urmează să reintroducem proiectul la următoarea ședință. Eu cred că toți consilierii au înțeles cât de gravă e situația și va fi votat. Altfel, sistemul nu mai poate fi ținut în funcțiune, iar criza se adâncește..”
Salariații nu și-au primit banii de două luni
Societatea care se ocupă de rețea e în subordinea Consiliului Local și are doar patru angajați. Oamenii de acolo trag cât pot, dar lipsa banilor face imposibilă continuarea activității: „Gaura financiară este de 120.000 de lei. În fiecare lună, avem cheltuieli de peste 40.000 de lei, iar încasările nu trec de 30.000. Apă nu vine pur și simplu prin cădere în conductă. Trebuie curent, trebuie motorină, trebuie echipamente. Totul costă. Mai mult, cei patru angajați ai societății nu și-au primit salariile de două luni”.
Energie verde, soluție pentru reducerea costurilor
Pentru a reduce costurile, primăria pregătește două proiecte cu energie verde. Primul este pentru montarea de panouri fotovoltaice direct la sistemul de apă și canalizare. Investiția va fi de 200.000 de lei, din bugetul local: „Vrem să montăm panouri fotovoltaice care să acopere consumul de curent. Asta ne va ajuta pe termen lung. Fără astfel de măsuri, nu avem cum să mai ținem sistemul funcțional.”
Parc fotovoltaic la Bârzești, pentru toate instituțiile
Al doilea proiect este mai amplu și are legătură cu toate instituțiile publice din comună. În satul Bârzești, în spatele școlii, există un teren de 4000 de metri pătrați. Acolo se vrea un parc fotovoltaic: „Am început demersurile pentru acest parc. Avem mare nevoie să reducem toate cheltuielile posibile. Nu mai putem merge așa. Totul e prea scump și bugetul comunei nu face față.”
Majorarea prețului la apă este impusă de ANRSC și este singura soluție viabilă pentru ca rețeaua să continue. Dacă în următoarea ședință de Consiliu Local nu se votează acest proiect, comuna riscă să rămână fără serviciul de apă și canalizare.
Primarul spune că nu vrea să ajungă acolo: „ Majorarea prețului este impusă de ANRSC. Știu că nu e plăcut pentru nimeni să plătească mai mult. Dar nici nu putem funcționa în pierdere la nesfârșit. Dacă nu facem nimic, intrăm serios în colaps. Societatea care administrează sistemul nu va mai putea asigura apă pentru oameni.”
Prin urmare, Consiliul Local din Bărbătești trebuie să ia o hotărâre. Fie se ajustează prețul și sistemul continuă, fie se adâncește criza. Problema, însă, nu mai poate fi amânată.