Testul de la Băile Olănești dă undă verde transportului modern în zona turistică a Vâlcii

Transportul interurban prinde contur: autobuze electrice între Râmnicu Vâlcea și stațiunile din jur

Astăzi, la Băile Olănești, s-a făcut primul test al unuia dintre autobuzele electrice cumpărate prin proiectul ADI Transport Râmnicu Vâlcea. Traseul a fost : Râmnicu Vâlcea – Vlădești – Păușești-Măglași – Băile Olănești. Cei care au urcat în autocar au vrut să vadă cum se simt în noul vehicul, cât de confortabil este și cât de sigur. Răspunsul a fost clar: modern, silențios și util.

Acest test nu este doar o plimbare. Este începutul unui sistem de transport nou, gândit pentru turiști, localnici și cei care fac naveta zilnic. În 2022, zece localități din Vâlcea – printre care și Râmnicu Vâlcea , Bujoreni, Dăești, Călimănești, Vlădești, Păușești Măglași, Băile Olănești, Mihăești, Ocnele Mari  și Băile Govora– au înființat ADI Transport. Prin această asociere s-au obținut peste 100 de milioane de lei din fonduri europene (PNRR, componenta 10), bani care sunt folosiți pentru cumpărarea a 26 de autobuze electrice și 13 microbuze.

Marcel Radi, primarul din Păușești Măglași, a spus:

„Pentru noi, acest proiect este foarte important. Mulți locuitori fac naveta spre oraș și aveau nevoie de un mijloc de transport sigur și curat. Autobuzele electrice sunt o soluție modernă, ecologică și, mai ales, accesibilă. M-am urcat și eu azi în autocar și am fost plăcut surprins de dotări. Este un pas real spre o viață mai bună pentru oameni.”

Pe traseele acestor autobuze și microbuze electrice au fost montate 39 de stații de încărcare lentă și 9 rapide. Toate sunt funcționale. Acest sistem leagă Râmnicul de cele mai vizitate stațiuni din județ: Călimănești, Băile Olănești, Băile Govora și Ocnele Mari.

Sorin Vasilache, primarul orașului-stațiune Băile Olănești, a declarat:

„Orașul nostru trăiește și din turism. Turiștii vin cu trenul până la Râmnic și aveau dificultăți să ajungă mai departe. Acum vor avea autobuze curate, electrice, care îi aduc direct în stațiune. Dar nu doar turiștii au de câștigat, ci și localnicii. Este un proiect bun, pe care l-am susținut din primul moment. Azi a fost testul, mâine va fi realitatea.”

Prin acest proiect, se urmărește și reducerea poluării. Noile vehicule nu emit noxe, nu fac zgomot și sunt prietenoase cu mediul. În plus, au aer condiționat, sistem de supraveghere video, rampă pentru persoane cu dizabilități și afișaje moderne.

Declarație Adi Cosac, primarul din Vlădești:

„Este o zi importantă. Oamenii din comuna noastră vor avea în sfârșit acces la un mijloc de transport modern, civilizat, ecologic. Traseul spre Râmnic și Vlădești este foarte folosit. Autobuzele acestea electrice sunt exact ce aveam nevoie. Nu doar că se reduce poluarea, dar e și un mare sprijin pentru bătrâni, pentru elevi, pentru cei care nu au mașină. Am susținut acest proiect de la început și mă bucur că prinde contur.”

Proiectul este unul dintre cele mai mari din țară la nivel regional. Cele zece localități care l-au pus în mișcare au arătat că prin cooperare se pot face lucruri mari. Păușești Măglași, Vlădești și Băile Olănești, de exemplu, sunt acum direct conectate la municipiul Râmnicu Vâlcea, fără grija mașinii personale sau a combustibilului scump.

Testul de luni a fost doar începutul. Urmează probe pe toate traseele și pregătirea rețelei pentru lansarea oficială.

Liniile de transport cu autobuze şi microbuze electrice vor lega municipiul Râmnicu Vâlcea de staţiunile Călimăneşti (prin Bujoreni şi Dăeşti), Băile Olăneşti (prin Vlădeşti și Păușești Măglași), Băile Govora (prin Mihăeşti) şi Ocnele Mari.

 

Băile OlăneștiBăile Olănești

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *