La Horezu, lutul prinde viață din nou: „Cocoșul de Hurez” adună meșterii, tradiția și poveștile vechi de 53 de ediții

În perioada 30 mai – 1 iunie 2025, Horezu găzduiește ediția cu numărul 53 a cunoscutului târg național de ceramică populară românească „Cocoșul de Hurez”. Evenimentul se ține în satul de vacanță „Stejari” și adună, ca în fiecare an, sute de iubitori ai meșteșugului, artei tradiționale și produselor făcute de mână.

Trei zile de culoare, tradiție și povești cu lut

Pe aleile târgului, vizitatorii vor putea admira și cumpăra o gamă variată de obiecte din ceramică. De la oale pentru sarmale și vaze pentru flori, până la farfurii pictate cu migală, căni, clopoței, sfeșnice  și figurine. Totul este lucrat manual, cu drag, de meșteri olari veniți din cele mai cunoscute zone ale țării. Fiecare stand spune o poveste, iar fiecare obiect e un pic de istorie:

Ceramica de Horezu este un simbol viu. Fiecare meșter aduce lutului viață și culoare. Târgul înseamnă pentru noi bucurie, dar și continuitate. E o formă de respect față de cei dinaintea noastră și un mod de a duce mai departe tradiția”, ne spune primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Un nou început pentru olărit

În satul Olari, acolo unde locuiesc cei mai cunoscuți meșteri din zonă, se află acum un centru cultural dedicat în întregime ceramicii de Horezu. Clădirea este unică în țară, o adevărată bijuterie decorată în stil tradițional, care va deveni foarte curând prima școală de ceramică din România.

„Este un proiect în care credem mult. Vrem să le oferim celor tineri șansa de a învăța această meserie, să descopere tainele lutului, să ducă mai departe tot ce înseamnă tradiție”, spun cei implicați în proiect.

Școala va fi completată de o zonă de cazare pentru turiști, ateliere de lucru, spații de relaxare și o expoziție pe 600 de metri pătrați. În zonă există și un traseu turistic de peste 25 de kilometri, care face legătura între natură, artă și meșteșug.

„Vorbim de o clădire aparte, cu detalii inspirate din ceramica horezeană, care atrage privirea de la primul pas. Ne dorim să devină un loc unde tradiția și viitorul se întâlnesc. Aici oamenii vor putea lucra lutul, vor putea învăța, vor putea duce acasă un pic din sufletul Horezului”, spun organizatorii.

Ceramica de Horezu – patrimoniu UNESCO, simbol al Vâlcii și al României

Ceramica de Horezu este recunoscută internațional ca valoare unică. Este pe lista UNESCO ca element esențial al patrimoniului cultural. Modelele, culorile și tehnicile folosite de meșteri sunt vechi de sute de ani și sunt păstrate cu sfințenie.

Prin urmare, „Cocoșul de Hurez” nu este doar un târg. Este o reîntâlnire cu rădăcinile, cu oamenii care știu să transforme lutul în artă, cu bucuria simplă de a ține în mâini un vas făcut cu suflet. Este dovada că tradiția poate merge mai departe, că se poate învăța, transmite, iubi.

Vii la Horezu pentru târg, dar rămâi cu dorința de a te întoarce. Fiindcă aici lutul trăiește. Iar tradiția merge mai departe.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *