Vâlcea, capitala turismului balnear, prin cele patru staţiuni: Băile Olăneşti, Călimăneşti, Băile Govora şi Ocnele Mari

Printr-o declaraţie politică dată în Parlamentul României, deputatul social-democrat Daniela Oteşanu explică necesitatea sprijinirii dezvoltării staţiunilor balneare din judeţul Vâlcea şi promovarea turismului vâlcean. În expunerea sa, Daniela Oteşanu spune că trei dintre cele patru staţiuni vâlcene sunt, începând cu anul 2011, „staţiuni balneologice de interes naţional”, fapt care situează judeţul Vâlcea pe primul loc din ţară în ceea ce priveşte turismul balnear. Redăm mai jos o parte din declaraţia politică a deputatului social-democrat Daniela Oteşanu:

„Băile Olăneşti este staţiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România, peste 30 captate, de aceea i se mai spune staţiunea ‘Izvoarele de Aur’, apele de aici fiind iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone”. După Primul Război Mondial, Olăneştiul devine una dintre cele mai renumite staţiuni balneare din ţară. În acest interval de timp s-au făcut multe amenajări hoteliere, s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-a făcut analizarea şi captarea izvoarelor după standardele europene ale vremii. Spre anul 1950, a fost amenajat cel mai important şi totodată cel mai renumit izvor din Olăneşti, Izvorul nr. 24. Băile Olăneşti este una dintre puţinele localităţi din ţară care întruneşte doi factori naturali de cură: factorul climatic şi topoclimatic local şi factorul hidromineral constituit din apele minerale.

Călimăneşti-Căciulata este antecamera Defileului Oltului. Apele minerale de la Călimăneşti sunt folosite pentru prima dată de călugării Mânăstirii Cozia şi sunt atestate documentar în 1520. Tratamentele naturale pentru diverse afecţiuni pornesc de la climatul blând, fără mari variaţii de temperatură şi de la izvoare de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu. Unele dintre izvoarele cu ape minerale  sunt folosite pentru cure interne, iar băile minerale, pulverizaţiile, inhalaţiile, irigaţiile sunt utile în tratamente interne ale afecţiunilor gastro-intestinale, de rinichi, metabolice şi nutriţie sau în cure externe (băi calde sau reci) benefice în cazul bolilor terapeutice.

Distinsa doamnă a turismului balnear din Vâlcea, numită şi Sighişoara Sudului, Băile Govora, se străduieşte astăzi să-şi recapete atmosfera şi stilul din perioada belle-epoque. În anii ’30, aici se organizau campionatele naţionale de bridge, şi staţiunea era cotată la Bursa de la Paris. Govora deţine cea mai valoroasă arhitectură balneară din judeţul Vâlcea, conturată în prima jumătate a secolului XX.  Apele minerale sărate, sulfuroase, iodurate şi nămolul sapropelic au fost testate în timp. Ulterior s-a demonstrat că la Băile Govora este zona cu cel mai ozonificat aer din ţară, graţie echilibrului dintre ionii pozitivi şi cei negativi, în consecinţă se recomandă tratamentului pentru bolile respiratorii. Staţiunea Băile Govora este recomandată şi în tratamentul bolilor degenerative şi a bolilor reumatice articulare, ca şi în tratamentul disfuncţiilor neurologice periferice şi centrale şi a unor disfuncţionalităţi post-traumatice şi boli asociate”.

 

Ocnele Mari luptă să-şi recapete statutul de staţiune balneoclimaterică de interes naţional

Deputatul PSD a reamintit în expunerea să şi de Ocnele Mari: „Candidată la titlul de staţiune balneară naţională este şi localitatea Ocnele Mari, un mic orăşel aflat la 4 kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea. Ocnele Mari este cel mai vechi oraş din judeţ. Salina de la Ocne este cea mai mare din România, are o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi iar lungimea galeriilor depăşeşte 13 kilometri. Datorită efectelor curative ale apei sărate şi nămolului sapropelic, Ocnele Mari devine o staţiune din ce în ce mai căutată şi se fac eforturi pentru a-i schimba statutul de staţiune balneoclimaterică de interes local într-una de interes naţional”.

„Evaluarea potenţialului turistic al judeţului Vâlcea evidenţiază faptul că se dispune de resurse turistice deosebite, cu reale posibilităţi de utilizare eficientă. Pe ansamblul turismului naţional, turismul vâlcean deţine una din poziţiile principale, respectiv locul I în ceea ce priveşte potenţialul hidrotermal, locul II după numărul de locuri de cazare turistică, locul VII în ceea ce priveşte numărul de unităţi de cazare turistică şi locul VI după coeficientul de utilizare a capacităţii de cazare, deci un potenţial turistic de excepţie, care merită valorificat în mod eficient. Atunci, dacă judeţul Vâlcea este în prezent capital turismului balnear, de ce să nu ne gândim ca, undeva, într-un viitor nu prea îndepărtat, să vorbim despre Vâlcea, capitala turismului românesc”, argumentează, în declaraţia politică, Daniela Oteşanu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *