Gheorghe Staiu: „Construirea spitalului va schimba total imaginea localităţii Şuşani”

Primarul localităţii Şuşani, Gheorghe Staiu a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru atragerea de noi investiţii. Ce şanse are localitatea în vederea accesării fondurilor europene în noul exerciţiu financiar, dar şi ce proiecte a reuşit să obţină cu fonduri guvernamentale, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Deşi aveţi altă culoare politică, sunteţi pe primul loc în topul localităţilor cu cele mai multe proiecte aprobate prin PNDL-2. Care credeţi că au fost criteriile de selecţie?

Gheorghe Staiu: Comuna Şuşani se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de proiecte aprobate, şase la număr, alături de Galicea. Ca valoare a investiţiilor, cred că suntem pe locul opt, deoarece există alte localităţi cu proiecte mai puţine, dar cu valori mai mari. Eu cred că, de această dată, împărţirile nu s-au făcut în funcţie de culoarea politică, ci s-au făcut tehnic, în sensul că, dacă documentaţiile transmise pentru aprobare au fost conform cerinţelor Ministerului Dezvoltării, ele au fost şi eligibile la finanţare. Cererile de finanţare pe care noi le-am depus la minister au fost însoţite de un deviz estimativ, luat în calcul de reprezentanţii ministerului. Studiind devizele, de exemplu, eu vreau să fac alimentare cu apă şi am 7 kilometri de reţea de apă, pentru care cer 200 de miliarde. Este clar că devizul respectiv nu are cum să fie conform, deoarece suma este una foarte mare pentru doar 7 kilometri. Eu aşa cred, că împărţirea s-a făcut din punct de vedere tehnic, pentru că eu nu am făcut nici un lobby politic, am discutat doar cu firmele de consultanţă cu care am contracte pentru aceste proiecte.

 

Impact real: V-aţi aşteptat să prindeţi la finanţare atât de multe proiecte?

Gheorghe Staiu: Nu mă aşteptam la aşa multe, dar, totuşi, aş fi vrut să prind şi drumurile, două proiecte pe care mi le doream foarte mult, şi care erau foarte importante. Într-adevăr, s-au făcut numeroase declaraţii ale reprezentanţilor ministerului, care spuneau că vor fi tratate cu prioritate alimentările cu apă şi canalizarea. Într-un fel, este şi normal să fie aşa. Noi am avut depuse proiecte şi pentru alimentare cu apă, şi pentru canalizare, dar şi pe infrastructură depuse proiecte. Cu oricare segment ar fi început, trebuia să fim prinşi şi noi, deoarece am atins toate domeniile, în ceea ce priveşte infrastructura.

 

Impact real: Ce proiecte nu au fost prinse la finanţare, şi dacă aţi identificat o altă sursă pentru a le realiza?

Gheorghe Staiu: Pentru celelalte, care nu au fost prinse la finanţare aşteptăm şi noi, ca şi ceilalţi colegi primari, o redistribuire a economiilor, care se va face în urma licitaţiilor, adică acel PNDL-3. Avem patru proiecte care nu au prins finanţare, este vorba despre un proiect pentru drumul comunal 63 Uşurei-Sârbi, un alt drum, DC 54 Râmeşti-Lungeşti, cel pe care l-am declasificat din drum judeţean în drum comunal. Mai avem faza a doua de modernizare a drumurilor de interes local şi uliţelor săteşti, un proiect care cuprinde asfaltarea a 8 kilometri de uliţe, cu o valoare de 56 de miliarde de lei vechi. Este vorba despre 1,6 kilometri în satul Râmeşti, 1,2 kilometri în satul Şuşanii de Jos, 1,6 kilometri în Şuşanii de Sus, 0,9 kilometri în satul Stoiculeşti şi 1,6 în satul Uşurei. Cel de-al patrulea proiect cuprinde modernizarea iluminatului public, un proiect cu o valoare de 5 miliarde de lei vechi.

 

Impact real: Care sunt investiţiile care se vor realiza la Şuşani, cu fonduri de la Guvern?

Gheorghe Staiu: Avem trei proiecte care vizează modernizarea infrastructurii educaţionale. Este vorba despre modernizarea Şcolii primare de la Râmeşti, care necesită o astfel de reabilitare. Ultimele reparaţii la acest obiectiv s-au făcut în 2004, când am ajuns eu primar şi am mai reabilitat o dată grădiniţa, însă în limitele la care să funcţioneze la parametri normali. Din păcate, grupurile sanitare sunt în exterior, şi am depus acest proiect care are o valoare de aproximativ 16 miliarde de lei vechi, prin care vom anexa un corp în care se vor face aceste grupuri sanitare. Mai avem şi Şcoala de la Stoiculeşti, un proiect care prevede demolarea şi construirea unei noi clădiri, valoarea proiectului fiind de aproape 6 miliarde de lei vechi. Această şcoală va avea două clase şi cancelarie. Cel de-al treilea proiect cuprinde modernizarea Şcolii de la Uşurei, care este funcţională în momentul de faţă, un proiect de 27 de miliarde de lei vechi. Această şcoală este foarte mare, cu etaj, şi dorim să o modernizăm în totalitate. Ne dorim şi un teren sintetic la această şcoală. În total avem proiecte de 50 de miliarde de lei vechi numai pentru învăţământ. Celelalte trei proiecte aprobate vizează modernizarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă în comună, în valoare de 81 de miliarde de lei vechi, construirea a 6 poduri, în punctele: La Boţea, La Sârbi, Linia Mică-Răduţ, Cătunul Anuţeşti, La Gagila şi La Hotar, proiect în valoare de 21 de miliarde de lei vechi, iar cel de-al treilea proiect cuprinde modernizarea dispensarului uman din localitate. Totalul investiţiilor este de peste 156 de miliarde de lei vechi.

 

Impact real: Comuna Şuşani suferă la capitolul alimentare cu apă şi canalizare. Aţi depus proiecte şi în acest sens?

Gheorghe Staiu: În masterplanul judeţului, prin ADI Apa, suntem prinşi cu sistemul de canalizare şi punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă deja existent şi cu o extindere pe încă 2 kilometri. Pe mine m-a avantajat că a trebuit să renunţ la PNDL-2, unde eram prinşi la canalizare doar cu zona centrală, în jur de 2 milioane de euro, şi am intrat pe masterplanul judeţului, pentru că este un proiect de 4,5 milioane de euro şi canalizarea este pe o distanţă mai mare, cu staţie de epurare la izlazul de la Râmeşti. Vă daţi seama, de la 2 milioane la 4,5 milioane de euro este totuşi o diferenţă. Eu am ţinut în permanenţă legătura cu cei de la Apavil, şi am aflat că studiul de fezabilitate este în faza finală, şi vor urma licitaţiile. Sperăm că, începând cu primăvara anului viitor, şi acest proiect va prinde contur.

 

Impact real: Ce alte proiecte mai pregătiţi? Aţi renunţat la ideea construirii unei clinici de recuperare medicală la Şuşani?

Gheorghe Staiu: În afară de aceste proiect,e pe O.G. 28, eu am tot trâmbiţat despre spitalul acela, pe care îl vreau construit la Şuşani. Nu am renunţat la ideea construirii unei astfel de investiţii la Şuşani. Pe mine m-a încurcat foarte mult eliberarea noului PUG, firma care se ocupa de acest lucru nu a fost tocmai serioasă, şi ne chinuim de doi ani să eliberăm noul PUG. În acesta dorim să trecem izlazul din extravilan în intravilan, pentru că acolo se va construi această clinică. Ca să evităm drumurile pentru avize la ministere în momentul în care vom începe demersurile pentru acest spital, am zis să facem acum acest lucru. În momentul în care vom avea PUG-ul elaborat şi izlazul din zona de sud a localităţii trecut în intravilan, atunci putem elibera şi noi autorizaţia de construcţie. Sperăm să nu fie doar vorbe, şi vreau ca acest vis al meu, de construire a acestei clinici, să nu se împrăştie. Pentru comuna Şuşani, construirea acelui spital este importantă, deoarece va schimba total imaginea localităţii. În primul rând se vor crea locuri de muncă, sunt foarte multe persoane plecate în străinătate, iar într-un spital este nevoie de personal medical, infirmiere, oameni care în partea cealaltă fac acelaşi lucru şi care, cu siguranţă, vor veni acasă dacă li se va putea oferi un loc de muncă asemănător aici.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *