Centru medical nou, cu dotări de ultimă generaţie

 

 

Lungeşti, important centru rural din sudul judeţului va mai adăuga un edificiu social la zestrea acumulată în ultimii ani.

 

Prin grija primăriei, un vechi spaţiu de dispensar va fi amenajat din temelii, beneficiind de o serie de dotări medicale de ultimă generaţie, cu aparatură performantă. Astfel, primarul comunei, Tiberiu Costea a precizat că, din toamna acestui an, pacienţii care decid să apeleze la serviciile oferite de centrul medical din localitate vor beneficia de servicii de înaltă clasă. Centrul va fi dotat cu echipamente avansate, capabile să susţină servicii medicale unice la nivelul judeţului, cum ar fi un ecograf cu cinci filtre Doppler color, un EKG şi un aparat de rezonanţă pentru urgenţe. Pe lângă toate acestea, dispensarul va fi dotat cu instalaţie de oxigen, cărucioare medicale pentru transportul pacienţilor, paturi multifuncţionale, truse medicale de mică chirurgie echipate conform cerinţelor legislaţiei în vigoare, inclusiv o plasmă medicală:

„Acest proiect este un vis al meu împlinit. Venim astfel în întâmpinarea nevoilor comunităţii. Dotarea cabinetului medical depăşeşte inclusiv aşteptările noastre, pentru că dispensarul uman din localitate va fi utilat cu un ecograf de ultimă generaţie care, în următorii ani, va face posibil ca toată lumea din comună să treacă pe la cabinetul medical. Ecograful va fi în folosul tuturor, în sensul că sunt foarte mulţi cetăţeni care nu îşi permit să meargă la spitalul din Drăgăşani sau la cel din Vâlcea, unde trebuie să plătească cel puţin 200 de lei. Aici noi vom percepe o taxa onorifică, care nu va fi mai mare de 20 de lei. Este un ecograf 4D şi 5D cu 7 filtre multifuncţionale, având în dotare o sondă cu frecvenţă convexă, una lineară, una edocavitară, una micro-convexă, una pentru cardiologie, o sondă 4D şi o imprimantă video color. Acestea sunt componentele ecografului. Pe lângă acesta vom mai avea un EKG, un negatoscop, spirometru, glucometru, aparat de sedare conştientă, unde sunt incluse şi nişte truse de mică chirurgie, osteodensimetru cu ultrasunete, o autoclavă şi un sterilizator”, ne-a declarat Tiberiu Costea.

Acestea sunt doar o parte dintre dotările cabinetului medical, care ajunge la o valoare de peste 4 miliarde de lei. Dispensarul va fi dotat cu mobilier modern, calculatoare, laptopuri, imprimante şi multifuncţionale. Întreg proiectul cuprinde reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea clădirii la valoarea de 12 miliarde de lei vechi. În prezent se lucrează la proiect, iar în maxim două săptămâni va fi finalizată investiţia, cu fonduri alocate de la Ministerul Dezvoltării. Cadrele medicale care îşi vor desfăşura activitatea şi-au luat măsuri în acest sens, urmând nişte cursuri de pregătire în vederea utilizării aparaturii: „Medicilor încă nu le vine să creadă că dispensarul medical din localitate va fi dotat cu aparatură medicală de top. În aceste zile o parte din aparatură a venit, iar inginerii specialişti în tehnică medicală au luat legătura cu noi, anunţându-ne că vor veni în localitate pentru a o pune în funcţiune. Vom avea un centru medical care nu ştiu dacă mai există în judeţul Vâlcea”, afirmă Tiberiu Costea, primarul localităţii Lungeşti.

 

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *