Pe 1 şi 2 septembrie, oraşul Băbeni a fost capitala portului popular şi a tradiţiilor strămoşeşti: Festivalul “La Izvorul Dorului” a ajuns la cea de-a 47-a ediţie

Oraşul Băbeni a fost, preţ de două zile, o gazdă generoasă în care tradiţia portului popular s-a păstrat vie, iar invitaţii s-au bucurat de cântecul autentic oferit de artişti consacraţi.   La Băbeni, în anul 1971 a fost iniţiată o amplă sărbătoare în cadrul căreia păstrători de folclor din întreaga ţară să poată prezenta obiceiurile şi tradiţiile multiseculare. Cea de-a 47-a ediţie a Festivalului folcloric de inspiraţie pastorală „La Izvorul Dorului” a adus în fata momente inedite, menite să păstreze vii tradiţiile şi obiceiurile ciobanului autentic. Festivalul a început încă de săptămâna trecută, când a fost programată cea de-a 15- ediţie a memorialului preot Gheorghe Opriţescu, un turneu de fotbal dedicat tinerilor iubitori ai acestui sport. Peste 100 de copii din Rm. Vâlcea şi Băbeni au fost prezenţi în cadrul acestui turneu desfăşurat la Băbeni. Pe 30 august, a fost rândul veteranilor să-şi mai demonstreze încă o dată, pe terenul de fotbal, calităţile sportive, într-un meci demonstrativ la care au luat parte fostele glorii ale echipei fanion a Băbeniului şi Craiova Maximă. Evenimentul a continuat sâmbătă, când muzica și portul popular au atins apogeul artistic. Interpreți consacrați, dar și ansambluri populare din cinci județe şi-au dat concursul pe scena amplasată în Pacul Central al orașului Băbeni.

Tradiţiile fiecărei zone din ţară au fost frumos valorificate prin portul popular

Duminică, deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de cele 15 ansambluri folclorice din judeţele Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt, sau Sibiu, înfrăţite cu Băbeniul prin port şi tradiţii, etalându-şi portul popular într-o paradă de zile mari, sub privirile admirative ale tuturor participanţilor. Jocul autentic şi portul popular specific fiecărei zone au fost frumos valorificate printr-un joc în faţa publicului prezent. Printre invitaţii de seamă, alături de primarul Ştefan Bogdan s-au remarcat oficialităţile judeţului: preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului Florian Marin, vicepreşedintele CJ, Adrian Buşu, parlamentarii Vasile Cocos şi Eugen Neaţă, dar şi primari, care au avut posibilitatea să felicite administraţia locală pentru bună desfăşurare a festivalului păstrător de tradiţie şi artă populară. Ca o gazdă bună, primarul Ştefan Bogdan le-a mulţumit tuturor invitaţilor, dar şi ansamblurilor participante şi le-a promis că tradiţia portului şi cântecului popular se va păstra cu sfinţenie la Băbeni, şi în perioada care urmează. Nu în ultimul rând, invitaţii şi oficialităţile judeţului au putut degusta produsele tradiţionale, tocanul şi telemeaua de oaie.

Cuplurile „de aur”, premiate de administraţia locală

 

Momentul cel mai emoţionant al evenimentului a fost premierea cuplurilor care anul acesta au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit diplome şi premii în bani din partea administraţiei locale. Sărbătoarea a continuat în parcul din centrul localităţii, unde şi-au dat concursul ansamblurile populare invitate. Deschiderea spectacolului folcloric a fost făcută de ansamblul „Dor” din Băbeni, urmat de celelalte ansambluri invitate din Vaideeni, Horezu, Pietrari, dar şi ansamblurile din judeţele Sibiu (Jina, Sadu, Răşinari, Şugag), Gorj (Baia de Fier, Polovragi, Novaci), Argeş (Corbi, Topoloveni, Mioveni), şi Olt (Balş). Seara, băbenarii au avut parte de un spectacol inedit, pe scena din parc şi-au făcut prezenta Dinu Iancu Sălăjanu, Adina Roșca, Cătălin Doinaş, Carmen Şerban, Claudia Pavel şi Connect R. Evenimentul s-a finalizat, ca în fiecare an, cu un superb foc de artificii.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *