În jurul instituţiilor de învăţământ clujene s-a dezvoltat o viaţă culturală activă

Clujul se numără printre judeţele cele mai active în sfera culturală, având un patrimoniu valoros, o veche reputaţie în domeniul învăţământului şi culturii, precum şi instituţii de prestigiu. Una dintre cele mai cunoscute universităţi este Universitatea „Babeş-Bolyai”, în jurul căreia s-a dezvoltat de-a lungul ultimilor ani o viaţă culturală intensă. În aulele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” sunt formaţi viitori medici şi farmacişti, iar specialiştii în domeniul tehnologiei, informaţiei şi a ingineriei provin de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Arta este îmbogăţită de absolvenţii Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca. Pe lângă Universitatea „Babeş-Bolyai” funcţionează astăzi inclusiv Muzeul Universităţii, înfiinţat în anul 2001, care deţine peste 750 de piese originale şi facsimile (carnete de student, anuare, manuale universitare, documente, diplome, cărţi poştale, fotografii, diferite aparate ştiinţifice, medalii etc.). Cu ajutorul acestora sunt reconstituite istoria şi activitatea colegiilor, facultăţilor şi universităţilor care au existat în Cluj-Napoca, din secolul al XVI-lea şi până în prezent.

Muzeul găzduieşte şi o mini colecţie tehnică, care conţine aparate vechi de la Facultăţile de Fizică, Chimie şi Biologie, utilizate de-a lungul timpului la cercetarea aplicată clujeană. Dintre acestea fac parte şi spectrograful tip Hilger, microscoape mono şi binoculare, osciloscoape, precum şi generatoare de semnal radio. De asemenea sunt prezentate date legate de crearea Universităţii „Babeş-Bolyai” în 1959, prin unificarea celor două universităţi, română şi maghiară, precum şi o istorie a evoluţiei acestei instituţii multiculturale, de nivel european. În apropiere se află, Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”, cunoscut şi sub numele de Parcul „Babeş”, Şi acesta aparţine tot Universităţii „Babeş-Bolyai”, şi a fost realizat între anii 1930 şi 1932, la iniţiativa ilustrului profesor Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, care dorea să ofere tinerilor clujeni, în special studenţilor, posibilitatea de a avea acces la un parc dotat pentru activităţi recreative. Proiectul iniţial al parcului a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin din anul 1936, cu medalia de bronz.

Situat de-a lungul râului Someş, parcul are o suprafaţă de 25 de hectare, dintre care mai mult de jumătate reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon cu rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti, având astfel şi un rol de promenadă, pe lângă cel sportiv.

Recent modernizat, parcul oferă un complex de nataţie acoperit, o sală de atletism, sală de jocuri sportive, sală de aerobic, sală de forţă, pistă de atletism, terenuri de fotbal cu gazon şi cu zgură, teren de rugby, teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, terenuri de tenis cu zgură şi cu bitum.

 

 

CITIŢI MAI MULTE INFORMAŢII DESPRE OBIECTIVELE ŞI EVENIMENTELE TURISTICE DIN JUDEŢUL CLUJ VIZITÂND SITEUL WWW.CLUJTOURISM.RO SAU PAGINA FACEBOOK CLUJ TOURISM .

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *