Gheorghe Drăghici: „Cei mai mulţi bani guvernamentali i-am atras când erau alte partide la putere”

Personalitate importantă a Roeştiului  pe care îl conduce deja de şapte mandate, Gheorghe Drăghici şi-a câştigat renumele de a transforma localitatea într-una dintre cele mai frumoase comune. Dragostea de semeni i-a dat întotdeauna puterea să meargă mai departe. Nu s-a lăsat niciodată învins, deoarece „acasă” a găsit resursele pentru a o lua de la capăt în fiecare zi. Este o personalitate puternică, iar energia sa este alimentată de locurile natale, de tot ce a clădit pentru roeşteni. Ce îl determină să candideze din postura de independent în următorul mandat, cum reuşeşte să susţină administrarea căminului de bătrâni, dar şi care sunt activităţile importante care au încununat cele şapte mandate în fruntea administraţiei Roeşti, aflăm în rândurile de mai jos.

  

Impact real: Depopularea satelor este o problemă cu care se confruntă tot mai multe zone din ţară. Este caracterizat şi Roeştiul, ca fiind o localitate care nu înregistrează un spor natural pozitiv?

Gheorghe Drăghici: Depopularea satelor este o problemă naţională, dar, cu toate acestea, nimeni nu se gândeşte la nimic. Am fost unul dintre primarii optimişti, fiindcă am crezut că dacă voi asigura condiţii, tinerii plecaţi se vor întoarce acasă. Suntem o ţară a nimănui, şi nimeni nu se mai ocupă de destinul României. Când am preluat funcţia de primar erau în localitate peste 600 de copii, patru şcoli funcţionau la capacitate maximă, iar astăzi abia mai sunt 170 de copii. Asistăm la un proces lent de 28 de ani de prăbuşire a satului românesc. Ţara aceasta nu mai are destin. Avem case pustii, se nasc din ce în ce mai puţini copii, iar, în lipsa unor soluţii, tinerii pleacă în lume după un loc de muncă mai bine plătit. Spun că nu mai au nici un sens, nici un rost să rămână în ţară. Nemaiavând sens nici nu mai avem destin, aceasta este una dintre concluziile mele. Problema este că trecem printr-o criză acută de forţă de muncă, şi nici acest lucru nu este observat de nimeni.

Impact real: Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi în demararea unei investiţii?

Gheorghe Drăghici: Fiecare proiect a durat aproximativ patru ani, o perioadă prea mare, este adevărat. Documentaţiile şi avizele au termene de la care nu te poţi abate, apoi vin procedurile, licitaţiile, proiectul tehnic, o altă etapă care durează. Am accesat fonduri europene şi am experienţă. Aici trebuie să fii extrem de atent cu fiecare pagină a proiectului, fiindcă proiectantul cere bani, întocmeşte câteva dosare şi te trezeşti că lipsesc lucruri banale, riscând să pierzi proiectul. Responsabilitatea este în întregime a primarului, care trebuie să verifice totul. Ultimul proiect a fost pentru asfaltarea drumurilor agricole, pe care l-am depus în vederea accesării fondurilor europene, însă condiţiile sunt de neatins. Am acumulat 93 de puncte la acest proiect de asfaltare a drumurilor agricole şi au fost la AFIR Craiova proiecte care au acumulat 100 de puncte, dar finanţarea a fost doar pentru 35 de proiecte pe întreaga Românie. Prin urmare, pentru finanţarea acestor proiecte, Uniunea Europeană ne-a dat „ praf în ochi”. Am muncit, am alergat, am cheltuit bani pentru întocmirea documentaţiilor, iar la final totul a fost o bătaie de joc la adresa noastră. În toţi aceşti ani am chibzuit banii din visteria primăriei pentru a putea face şi noi în localitate câte ceva cu nimic. Adevărul este că omul gospodar se vede când nu are bani.

 

Impact real: Reprezintă o povară sustenabilitatea căminului de bătrâni!

Gheorghe Drăghici: Este drept că mulţi dintre primari nu sunt de acord să preia în regie proprie astfel de activităţi, însă, din punctul meu de vedere, prin astfel de proiecte un primar îşi arată sprijinul, grija, dar şi sacrificiul pe care îl face pentru comunitatea sa. În acest cămin sunt 13 angajaţi, iar beneficiari sunt 17. Cât voi fi primar nu voi desfiinţa acest cămin. Aşa definesc eu a fi primarul unei localităţi. Am aplicat această formulă şi sunt mândru, fiindcă cetăţenii mă apreciază. Noi administrăm în regie proprie inclusiv reţeaua de apă şi canalizare. Dacă nu am responsabilitate, nu simt că trăiesc. Avem satul Râpa Cărămizii, care era spre strămutare, dar, de când s-au introdus utilităţile, în sat au apărut noi gospodării, este cea mai frumoasă zonă din comună, iar mărturiile arheologice descoperite aici ne vorbesc despre o aşezare „davă”. Râpa Cărămizii a înflorit pe vremea dacilor. În această zonă trebuie să măresc debitul de apă. Şi mai am trei case, spre nordul comunei, unde trebuie să duc reţeaua de apă şi canalizare. Eu sunt contra deciziilor, Uniunii Europene care nu este de acord să facem utilităţi doar pentru câteva case. UE nu vrea să ne dezvoltăm, vor să ne ţină ca pe proşti.

 Impact real: Când veţi înfiinţa în localitate depozitul de legume şi fructe?

Gheorghe Drăghici: După ce se vor finaliza lucrările de asfaltare a drumului care leagă localitatea Roeşti de Pesceana vom promova acest proiect, dar nu avem axă de finanţare pentru astfel de investiţii cu bani europeni. Încercăm să identificăm altă sursă de finanţare. O astfel de investiţie există la Copăceni, deschisă de un cetăţean belgian care ne-a spus că l-a costat aproximativ 400 de mii de euro.

 

Impact real: Care sunt secretele longevităţii în fruntea unei comunităţi?

Gheorghe Drăghici: Administraţia nu este uşoară, iar pentru acest lucru, dacă nu ai chemare nu faci treabă, indiferent din ce domeniu vii. Sunt primarul acestei localităţi din anul 1992, adică de şapte mandate. Când a venit Revoluţia am fost preşedinte de CAP. De când mă ştiu am fost lider, iar apartenenţa mea politică nu a contat niciodată, nu a influenţat factorul politic în vederea finanţării proiectelor. Cei mai mulţi bani guvernamentali i-am atras când erau alte partide la putere, nu ai mei. Reţeaua de apă în localitate am introdus-o când erau ţărăniştii la putere, iar când au fost liberalii la putere toate proiectele noastre au fost finanţate. Cu toate acestea, niciodată nu m-am gândit să trec la o altă formaţiune politică. Nu înţeleg de ce nu ni se alocă şi nouă ceva „bănuţi” pentru administrarea căminului de bătrâni, dar, pentru spectacole în alte localităţi, se alocă fonduri . Din această cauză, în mandatul viitor voi candida din poziţia de independent, să nu mai am treabă cu nimeni. Aşa am fost şi în primul mandat.

 

Impact real: Care sunt activităţile importante care au încununat cele şapte mandate ale dumneavoastră în fruntea administraţiei din Roeşti?

Gheorghe Drăghici: Eu nu particularizez fiecare mandat, dar fa ptul că în toţi aceşti ani am realizat multe obiective, adică, aproximativ tot ce mi-am propus, mă face să fiu mulţumit. În această perioadă vom asfalta drumul care leagă cele două localităţi, Roeşti şi Pesceana, iar prin Grupul de Acţiune Local „ Cerna Olteţ” vom achiziţiona un utilaj, şi anume un tractor multifuncţional, dotat cu cupă, braţ de excavator, freză şi vidanjă. Achiziţia merge foarte greu, procedura este extrem de greoaie. Am fost nevoiţi să facem inclusiv împrumut la Trezorerie.

 

Claudia Şchiopu

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *