Istoria neamului românesc, celebrată cu mare fast la Perişani

 

Sâmbătă şi duminică, localitatea Perişani a îmbrăcat pentru a nouăsprezecea oară straie de sărbătoare

Manifestările s-au deschis într-o notă de gală care au subliniat esenţa evenimentului, evocând unul dintre cele mai importante evenimente istorice, respectiv victoria obţinută în anul 1330 de oastea conducătorului Basarab I – întemeietorul Ţării Româneşti, împotriva armatei mult mai modernă a regelui ungar, prinţul Carol Robert de Anjou, „Perişani Primul Război Mondial 1916″ şi „Perişani sub Centenarul Marii Uniri”. Au fost cu adevărat două zile de sărbătoare pentru locuitorii din comuna Perişani. Cu mic, cu mare, localnicii s-au reunit sa sărbătoreasca ziua localităţii lor, dar şi sa celebreze o pagină importantă a istoriei neamului românesc. Sărbătoarea de suflet a locuitorilor din Perişani, „Posada 1330″ a debutat sâmbătă cu un moment de excepţie. Zeci de elevi, profesori, părinţi şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale s-au prins într-o horă a sufletelor în faţa primăriei din localitate. marcând o pagină memorabilă a istoriei neamului românesc „Centenarul Marii Uniri – 1 Decembrie 1918”.

Autorităţile locale au organizat o serie de manifestări menite să sublinieze însemnătatea actelor istorice. Evenimentul a fost apreciat fără rezerve de personalităţile care au participat la deschiderea celui de-al nouăsprezecelea simpozion istoric cu tema „Posada 1330” şi celui de-al treilea simpozion cu tema „Perişani, Primul Război Mondial 1916″ şi „Perişani sub Centenar”. În cadrul evenimentului au avut loc dezbateri istorice la care au fost prezenţi profesori universitari, cercetători ştiinţifici, conferenţiari universitari, decani ai facultăţilor de teologie, litere, istorie şi arte, muzeografi, istorici şi oameni de cultură ai judeţului. Seara, pe Insula Posada, sub genericul ,,Posada sub Centenarul Luminii” s-au aprins 3000 de lumânări în memoria eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpul de luptă la Perişani şi pretutindeni, în lume.

 Evenimentul a fost apreciat fără rezerve de personalităţile prezente

 Duminică, 21 octombrie, manifestările au debutat cu discursul de deschidere a festivităţii susţinut de primarul localităţii, Ion Sandu, urmat de şedinţa festivă a Consiliul Local Perişani. Alături de gazdele sărbătorii, Ion Sandu, primarul comunei Perişani, viceprimarul localităţii şi consilierii locali au onorat invitaţia oficialităţi judeţene, prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, liderul PNL, Cristian Buican, senatori şi deputaţi ai judeţului şi multe alte personalităţi ale judeţului. La finalul şedinţei, în faţa primăriei din localitate, toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă a unirii, dedicată Anului Centenarului Unirii. Evenimentul a continuat cu ceremonialul militar şi religios la Statuia lui Basarab I, comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă la Perişani în anii 1330 şi 1916, intonarea imnului eroilor, cântece eroice, dar şi depunerea de coroane. După intonarea imnului naţional primarul a ţinut o scurtă cuvântare despre însemnătatea evenimentului: „Aici este locul unde Basarab I, Întemeietorul Ţării Româneşti a scris actul de naştere al României de astăzi. Dacă mai sunt persoane care contestă că locul de la Perişani este unul improvizat se înşeală, căci istorici români cu renume au considerat că nu există un alt loc sau o altă Posadă decât la Perişani. Certificarea aceasta ne obligă să serbăm acea faimoasă izbândă în fiecare an. Sărbătoarea noastră a devenit unică în ţară, nemaifiind o alta care sărbătoreşte o luptă oarecare din toată istoria noastră românească. Localitatea Perişani este plină de istorie, de fapt întreaga Ţară a Loviştei, de la Câineni până la Perişani a fost zona unde dacii au lăsat urme că au locuit aici. Tot aici, în 1916, în Ţara Loviştei au murit mii de soldaţi români în bătălia din Primul Război Mondial, când armata română a avut pierderi grele, provocate de armata germană. Acestea sunt motivele întâlnirii noastre la Perişani, şi vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi alături de mine şi de comunitatea locală la acest important eveniment istoric”, a subliniat primarul din Perişani, Ion Sandu importanţa sărbătorii locuitorilor din Perişani, „Posada 1330″.

În continuare, pe scena amenajată în aer liber din centrul localităţii sărbătoarea a continuat cu un program folcloric prezentat de Orchestra „Rapsodia Vâlceană”, alături de care interpretul de muzică populară Robert Târnăveanu a susţinut un recital de muzică populară.

 

Claudia Şchiopu

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *