Ionel Vlădulescu: 2019 va fi un an cu investiţii clare, care vizează modernizarea infrastructurii

Primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea infrastructurii. Cu ce gânduri pleacă în noul an din punct de vedere investiţional, ce şanse are localitatea Budeşti în vederea accesării fondurilor europene în acest exerciţiu financiar, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Ce priorităţi în materie de investiţii are administraţia locală pentru anul 2019?

Ionel Vlădulescu: Priorităţile în materie de investiţii vor fi: modernizarea drumurilor în special, grădiniţa din satul Budeşti care este deja contractată şi la care sperăm să înceapă lucrările în această primăvară, la fel şi pentru podul peste pârâul Sâmnic din punctul Androneşti. Vor începe şi lucrările de modernizare a drumului din satul Barza şi sigur că sunt şi alte străzi şi drumuri de interes local care sunt în diferite stadii: unele sunt în proiectare, pentru altele deja sunt semnate contractele de lucrări, aşteptăm să se îndrepte vremea să ne putem apuca de lucrări. 2019 va fi un an cu investiţii clare, care vizează modernizarea infrastructurii în localitate.

Impact real: Ce informaţii ne aduceţi despre reţeaua de gaze, poate cea mai aşteptată investiţie pentru Budeşti?

Ionel Vlădulescu: Chiar zilele trecute am fost la Ministerul Energiei, încă nu au fost semnate normele de aplicare a legii de către Ministerul Finanţelor şi MDRAP-ul. După ce vor semna şi aceste două ultime instituţii, urmează să le vedem forma finală şi apoi să încercăm să demarăm procedura în sine privind desemnarea unui operator. Eu sper că anul acesta cel puţin să stabilim prin licitaţie publică operatorul şi să şi demarăm ceva din lucrarea propriu-zisă. Eu sper, dar nu depinde de mine sau de Consiliul Local, ci de normele de aplicare care sperăm să apară cât mai repede. Noi am încercat pe toate căile, nici acum nu ne opream, însă din cauza faptului că nu au apărut normele de aplicare nu am mai putut să demarăm proceduri de licitaţie pentru reţelele de gaze. Când vor apărea, ne vom adapta şi nu cred că localitatea Budeşti ar putea să rămână fără reţea de gaze, vom face tot ce ne stă în putinţă să rezolvăm această problemă, pentru că este o necesitate, nu este un moft pentru noi. Nu putem să ne dezvoltăm dacă nu avem o infrastructură bine pusă la punct.

Impact real: Este pregătită administraţia locală să suporte cheltuielile cu partea socială din bugetul local, aşa cum propun guvernanţii, în fila de buget?

Ionel Vlădulescu: În cazul în care vom suporta aceste cheltuieli din buget, ar trebui să nu mai facem investiţii. Şi nu ştiu dacă este bine să folosim toţi banii din buget pentru a plăti salarii şi indemnizaţii pentru latura socială. Noi nu avem nicio persoană încadrată pe Legea 416, însă avem şi noi persoane cu handicap şi cu însoţitori. Este vorba de 99 de persoane, dintre care vreo 16 sunt şi cu însoţitori. Este o presiune mare asupra bugetului, în jur de 20 de miliarde lei vechi anual. Ar fi bine şi sunt convins ca guvernanţii vor găsi soluţii, însă până nu vedem cifrele bugetului cu exactitate nu putem vorbi. Însă, dacă va trebui să suportăm noi aceste cheltuieli cu asistența socială cred că va fi o mare problemă, pentru că blocăm investiţii şi nu mai putem să ne dezvoltăm aşa cum ne dorim. Anul trecut a fost un an greu, am fost văduvit de fonduri la buget, pentru că ni s-au luat sume care nu ni s-au mai dat. În continuare, toate localităţile vor să se dezvolte, cred că toţi primarii îşi doresc să-şi facă localităţile atractive şi pentru acest lucru este nevoie de bani, chiar dacă investiţiile majore nu se fac din bugetul local, ci din fonduri externe.

Impact real: Comuna Budeşti s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani, în special datorită parcului industrial. Ce urmează, la capitolul investitori?

Ionel Vlădulescu: Budeştiul este o localitate care încearcă să se dezvolte şi cu siguranţă se va dezvolta în continuare, indiferent de faptul că se modifică legislaţia. Până la urma legislaţia nu se modifică doar pentru comuna Budeşti, ci pentru toată ţara şi aşa că trebuie să ne adaptăm noilor reguli şi să mergem înainte. În ceea ce priveşte locurile de muncă, avem peste 3.000 de locuri de muncă în localitate, dar în acest moment constatăm o stagnare a investitorilor de a-şi crea noi capacităţi de producţie pentru că ne lovim de o mare problemă, aceea a forţei de muncă. La momentul acesta, aproape că nu mai există forţa de muncă şi cu siguranţă investitorii se gândesc şi la acest lucru. Nu poţi să deschizi o unitate de producţie fără să ai oameni. Sper să se rezolve şi acest aspect şi să mergem înainte. Oricum zona industrială în câţiva ani de zile va fi plină, este loc de noi investitori.

Impact real: Administraţia locală deţine teren pe care să-l pună la dispoziţie investitorilor? Cum vine primăria în sprijinul acestora?

Ionel Vlădulescu: Administraţia locală nu deţine teren şi nu a avut niciodată. Investitorii care doresc să vină în localitate îşi cumpără teren de la cetăţeni. În zona industrială, terenurile nu au fost ale primăriei, toată zona a fost una privată, iar investitorii şi-au cumpărat terenurile. Administraţia locală vine în sprijinul investitorilor cu infrastructură, autorizare şi deschidere permanentă. Întotdeauna am fost deschişi către orice investiţie şi către orice investitor care a dorit să-şi deschidă o capacitate de producţie sau de altă natură la nivelul localităţii şi încerăm legal, să-i ajutăm cât mai mai repede posibil să-şi obţină avizele şi autorizaţiile necesare. Facilităţi fiscale nu le oferim, noi le oferim o infrastructură bună şi încercăm în continuare modernizarea infrastructurii atât pentru investitori, cât şi pentru cetăţenii localităţii.

Impact real: Când va prinde contur Proiectul privind construirea unui aerodrom la Budeşti?

Ionel Vlădulescu: Suntem la primii paşi în ceea ce priveşte acest proiect. Însă, proiectul este unul real, în acest moment suntem în faza de întocmire a documentaţiei şi a primirii avizelor necesare. Mai durează până când vor începe lucrările, dar eu zic că în acest moment exista interes pentru o astfel de investiţie şi mai mult ca sigur cred că se va fi şi finaliza. Dacă lucrurile merg aşa cum am început, cred că se va finaliza în curând. Proiectul este în colaborare cu Consiliul Judeţean şi prevede amenajarea a 7 hectare din suprafaţa izlazului, cu pistă pe iarba de 900 metri lungime pe care vor decola avioane uşoare. Va fi o pistă heliport pentru elicoptere şi elicoptere smurd. Încercam să dezvoltăm localitatea şi din acest punct de vedere, fiind aproape de municipiu cu siguranţă va fi folosit de oameni de afaceri şi persoane care deţin astfel de aparate de zbor. Noi o vom pune la dispoziţie, probabil ulterior vom pune şi ceva tarife şi vom încasa şi ceva bani. Acest proiect nu are de ce să fie în dezavantajul cetăţenilor, ci doar în sprijinul lor. Finanţarea în cea mai mare parte va fi de la Consiliul Judeţean, noi, administraţia locală ne vom ocupa de partea de documentaţii şi avize.

Impact real: De fondurile europene ce ne puteţi spune? Se pliază comuna Budeşti condiţiilor de accesare?

Ionel Vlădulescu: Pe fonduri europene avem depuse, evaluate şi punctate trei proiecte. Este vorba despre modernizarea şcolii generale Budeşti, un drum din satul Barza şi încă un proiect care cuprinde modernizarea a 6.2 km de drumuri de tarla. Încă nu am semnat contractele de finanţare, vom vedea ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Fondurile europene au fost tot timpul în atenţia noastră şi tot ce am putut obţine pe fonduri europene la nivel de localitate noi am întocmit documentaţii şi am obţinut. Vor fi în continuare o prioritate, pentru că este modalitatea cea mai rapidă de dezvoltare pentru o comună.

Ramona BĂLTEANU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *