CIECH Soda România continuă pregătirile pentru oprirea producției: peste 70 de angajați au semnat deja oferta de plecare voluntară

Industria chimică vâlceană trece prin momente critice. Singura fabrică de sodă continuă demersurile pentru oprirea producției, potrivit unui comunicat transmis de proprietara acesteia, societatea CIECH Soda România.Polonezii de la CIECH Soda au anunțat că sunt forțați să oprească producția la uzina din Râmnicu Vâlcea din data de 18 septembrie, ceea ce înseamnă că rundele de negociere purtate până acum cu furnizorii de abur de la CET Govora nu au avut rezultatele așteptate de investitorii polonezi.

CIECH Soda România a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea, după ce nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preț rămâne mai mult decât dublu față de cel impus în anul 2018. Propunerile primite nu sunt unele sustenabile și nu au răspuns așteptărilor CIECH, motiv pentru care compania este forțată să continue pregătirile pentru oprirea producției la singura fabrică de sodă din România.

Potrivit comunicatului CIECH, discutiile desfășurate săptămâna trecută nu au avut ca rezultat o opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plătește deja, în România, unul dintre cele mai ridicate prețuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea,toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghițite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de prețuri, anterioare, operate de CET. Chiar și după o ușoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua, decât în situația unei opriri temporare. Ultima ofertă, de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei ar cauza în continuare pierderi uriașe pentru CIECH, de peste 155 de milioane de lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET).

În aceste condiții, compania este obligată să-şi menţină decizia anunțată la data de 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România marturiseste: ”CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situație în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulți alții. Am fost mereu pe deplin dedicați găsirii unor soluții care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică și, nu în ultimul rând, speranța. Am acționat cu responsabilitate și am așteptat același lucru de la partenerii noștri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluții sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ținând cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare și din partea autorităților naționale. Din păcate, în situația actuală, suntem nevoiți să continuăm pregătirile pentru oprirea producției”.

În contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda România și-a achitat toate datoriile către furnizorul său de abur, iar în 2013 a intrat într-un dificil proces de restructurare. Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda România a fost nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru și să reducă dramatic toate costurile. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 de milioane de euro într-o nouă instalaţie de calcinare, în alte instalaţii diverse noi, în renovarea altor echipamente şi în condiţii de muncă îmbunătățite. În ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptând toate creșterile succesive de prețuri. Aceste contracte i-au oferit CET Govora posibilitatea nu doar de a acoperi costurile, dar și de a derula investiții, astfel încât să poată continua să asigure aprovizionarea cu energie. CIECH Soda România produce sodă calcinată, sticlă de apă, silicat de sodiu și alte produse derivate din sodă.

Elena Budi

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *