Mircea Diaconu: „Faptul ca am deschis gura atât de târziu se datorează faptului că am aşteptat să apară Făt Frumos, dar nu a apărut”

Fostul actor Mircea Diaconu, candidat la alegerile prezidenţiale din partea ALDE şi Pro România a fost prezent luni, 23 septembrie la Râmnicu Vâlcea, la o întâlnire cu membrii şi simpatizanţii săi. Cu această ocazie, Mircea Diaconu a acordat un interviu pentru Impact real, în care a explicat care sunt motivele candidaturii sale şi a spus că este nerăbdători să fie luat la întrebări de orice cetăţean din judeţul Vâlcea. Mai jos puteţi vedea şi care este programul din judeţul Vâlcea al candidatului Mircea Diaconu.

Impact real: De ce v-aţi înscris atât de târziu în cursa pentru Cotroceni, şi în ce măsură credeţi că puteţi recupera procentele care vă despart de alţi candidaţi într-un timp atât de scurt?

Mircea Diaconu: Habar nu am ce sunt acelea  procente, şi nici nu mă interesează. Nu mai spun că eu nu cred în sondaje. Singurul sondaj corect este votul, şi acela mă interesează.

Faptul ca am deschis gura atât de târziu se datorează faptului că am aşteptat să apară „Făt Frumos’, care să vorbească ce trebuie şi să arate calea corectă, dar nu a apărut.

Şi mi-am zis, „chiar nimeni nu spune nişte lucruri esenţiale pentru acest subiect?”,  şi atunci de aceea am apărut mai târziu, nu am avut ţinta aceasta, am alte programe demarate, dar le-am oprit pentru că nu am încotro. Am simţit că trebuie să mă exprim, dar nu puteam şi, dacă nu spun lucrurile acum, nu pot să stau liniştit, simt că chiulesc la un moment important.

Impact real: Care este diferenţa dintre dumneavoastră şi ceilalţi candidaţi, şi ce doriţi să aduceţi nou sau să schimbaţi, în cazul în care ajungeţi preşedintele României?

Mircea Diaconu: Calea este greşită, este greşită de 30 de ani. Constituţia este foarte bună, nu este prost făcută, nu este insuficientă, aşa cum zic ba unul, ba altul, dintre preşedinţii de pe traseu. Mă refer cel puţin la ultimii doi preşedinţi, care spun că nu le convine Constituţia şi vor să şi-o facă pe măsura  piciorului lor, ca să spun aşa. Acest lucru este profund greşit, în opinia mea. Nu poţi fi preşedinte şi să garantezi Constituţia, – pentru că asta face preşedintele -, fără să fii de acord cu ea. Dacă crezi că este prost făcută în momentul acela te descalifici automat.

Preşedintele nu trebuie să fie o persoană partizană, nu mă refer neapărat la a face politică. El aparent semnează o demisie din partidul lui şi după aceea se presupune că ar fi neutru, dar este o ipocrizie. Partizanatul politic al preşedintelui a stricat tot ce se poate pe tot traseul ultimilor 30 de ani. Toţi preşedinţii de până acum s-au strâns de gât cu primii lor miniştri. Preşedintele nu are ce să caute în zona partizană, în zona politică., decât ca arbitru, mediator, sau să fie neutru. Din acest motiv candidez, şi aceasta este pledoaria mea: cărarea este cu totul alta, decât s-a practicat până acum.

Impact real: În situaţia în care intraţi în turul al doilea şi sunt şanse foarte mari să ajungeţi preşedintele ţării, care va fi atitudinea dumneavoastră faţă de prestaţia de zece ani a preşedintelui Băsescu şi de cinci ani a domnului Iohannis?

Mircea Diaconu: Preşedintele nu face schimbări pentru că nu are atribuţii în acest sens, nu este executiv, după ce s-au scos verbele care îl privesc pe preşedinte din Constituţie. Acele verbe au devenit pasive, sunt verbe care nu sunt de acţiune imediată. Toţi preşedinţii de până acum s-au comportat ca un fel de şefi de CAP, în sensul de a impune tuturor celor din jur că ei sunt şefii, şi ceilalţi sunt subalternii, dar nu este adevărat acest lucru. Preşedintele trebuie să îşi respecte atribuţiile. Nu trebuie neapărat schimbat ceva în Constituţie, este ca şi cum ar trebui să arăm un ogor, care a rămas plin de buruieni, necultivat, neîngrijit şi este o zonă extrem de delicată şi sensibilă, care înseamnă zona identităţii naţionale, zona valorilor naţionale, educaţiei, a culturii, zona: „Cine suntem noi?”, iar aceasta este zona cea mai importantă. Contează mai ales reflexele publice, mentalităţile publice, care s-au îmburuienit, iar acestea nu se pot trata prin legi şi nici prin amenzi sau pedepse neapărat, ci pur şi simplu prin dezbateri publice şi numai din punctul de autoritate pe care îl are preşedintele se pot trata aceste subiecte.

Impact real: Care este segmentul căruia vă adresaţi şi din ce zonă doriţi să obţineţi cele mai multe voturi?

Mircea Diaconu: Nu îmi pun problema aceasta în nici un fel. Eu v-am spus, ţinta mea este să mă exprim, să spun cât pot de tare acum, aceste lucruri. Sper să fie înţelese şi, dacă sunt înţelese şi asumate, răspunsul este votul.

Votul pentru mine ar trebui să vină din orice parte, fiindcă nu sunt de stânga sau de dreapta, un preşedinte nu este de stânga sau de dreapta, nu are culoare politică, şi el nu trebuie să favorizeze o parte sau alta, să se adreseze ţintă unui segment public, ci tuturor, pentru că el este preşedintele teoretic şi virtual al tuturor cetăţenilor.

Ca ţinta, senzaţia mea este că ar trebui să voteze mai mulţi români din zona neangajată politic, pentru că structurile politice existente au masa lor de alegători, au reţelele, au un fel de voturi asigurate, pe care le iau şi se ştiu. Dar, mai sunt şi alţi cetăţeni în România care nu sunt încazarmaţi politic, şi asta înseamnă entitate, familie, prieteni, cercuri de prieteni. Aceştia cred că sunt foarte mulţi, şi vom vedea cât de mulţi.

Impact real: Ce program aveţi astăzi, la Râmnic?

Mircea Diaconu: Astăzi mă întâlnesc cu membrii şi simpatizanţii ALDE şi Pro România, ca să le explic regula jocului, să înţeleagă exact, din punctul meu de vedere, care este relaţia mea ca independent cu dânşii. Ei sunt oameni de partid şi cetăţeni în acelaşi timp, iar mai apoi o să mă aşez undeva, şi am să stau să răspund la orice întrebare pe care o au cetăţenii sau presa, într-un loc public, un parc cel mai probabil, iar apoi, seara voi fi prezent la două televiziuni şi ţin tare mult ca presa locală să afle că sunt aici, şi să mă descoase de sus până jos.

Impact real: Multumesc pentru amabilitate.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *