Din dezinteres sau hoţie,  Voineasa şi Vidra sunt astăzi o ruină

Un colţ de lume binecuvântat de Dumnezeu, unde, cândva toată clasa muncitoare şi oameni politici de vază, activişti ai partidului comunist şi membrii ai temutei securităţi veneau în vacanţă, fascinaţi de vestita staţiune Voineasa, este acum în paragină.

Vidra şi Voineasa sunt de trei decenii la mâna liderilor celor patru mari confederaţii sindicale din ţară: CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR, dar sunt lăsate intenţionat în paragină, din dezinteres sau hoţie. Cu o valoare de inventar de ordinul milioanelor de euro, mult inferioară celei reale, de piaţă, fosta avere a sindicatelor comuniste UGSR atrage şi astăzi potenţiali investitori, de la mari societăţi cu profil turistic până la cei mai interesaţi „ rechini” imobiliari. Cu toate acestea, liderii celor patru mari confederaţii sindicale nu vor să investească în patrimoniul turistic de aici sau să le pună clădirile la dispoziţia  autorităţilor locale, pentru dezvoltarea turismului în această staţiune.

Jaful sindicatelor din Vidra şi Voineasa, cândva paradisul clasei muncitoare

Amplasate într-un cadrul natural de o rară frumuseţe, Vidra şi Voineasa, două staţiuni considerate o perlă rară a turismului montan european, cândva paradisul clasei muncitoare, au fost ridicate în anii 70 de Nicolae Ceauşescu, cu scopul desfăşurării Jocurilor Olimpice de Iarnă din anul 2000, şi sunt astăzi o ruină, fiind lăsate în paragină. Dacă, la Voineasa, hotelul Lotru mai funcţionează în procent de doar 10%, şi asta numai vara, la Vidra totul a fost lăsat de izbelişte, nici dacă era bombardată de avioane zona nu ar fi arătat aşa. Întreaga staţiune este un muzeu al nepăsării, al indiferenţei, unde statutul român, din 1990 şi până acum dă neputincios din umeri, privind cu nonşalanţă la dezastrul pe care marile confederaţii sindicale l-au pricinuit celei mai frumoase staţiuni montane europene. Nimeni nu face nimic, nimeni nu-i trage la răspundere, iar nepăsarea continuă să afecteze dezvoltarea întregii zone. Vidra şi Voineasa , cândva paradisul clasei muncitoare au fost îngropate de vii. Întreaga zonă arată o imagine cutremurătoare, numai bună pentru realizarea unor filme horror, unde doar scheletele hotelurilor şi câţiva câini fără stăpân întregesc imaginea apocaliptică a turismului muribund. „Voineasa a fost ridicată chiar de la zero, în anii 70, de Partidul Comunist. O perioadă bună s-a vorbit despre această staţiune ca despre o perlă rară a turismului montan. Vidra şi Voineasa au fost visul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi, multe dintre hotelurile şi vilele din staţiune, aflate în patrimoniul a patru mari confederaţii sindicatele din România sunt ruine, degradate voit şi lăsate de izbelişte”, afirmă primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Gabriel Năstăsescu: „Sindicatele au fost surde la iniţiativa mea”

Până când Guvernul nu va pune piciorul în prag, prin adoptarea unei legi care să hotărască viitorul imobilelor de la Vidra şi Voineasa, aflat de trei decenii la mâna şi cheremul liderilor celor patru mari confederaţii sindicale, astfel încât să se poată investi atât de comunităţile locale, prin programe europene, sau pentru a fi puse la dispoziţia unor investitori în turism, turismul din zonă va rămâne blocat. Sindicatele îşi fac legile lor, la Voineasa. În tot acest timp, administraţia locală a fost deschisă către dialog. Primarul a avut iniţiativa de a găsi soluţii, exprimându-şi dorinţa de a se aşeza la aceeaşi masă cu liderii celor patru confederaţii sindicale care au în administrare patru hoteluri şi 14 vile la Voineasa şi Vidra, pentru a căuta împreună o soluţie în vederea readucerii clădirilor în circuitul turistic: „Singurii care au reacţionat la apelul meu au fost cei de la BNS. Şi-au arătat intenţia de a concesiona terenul, mai mult cel de la hotelul Lotru, fiindcă aici au început să se amenajeze camerele. Nu ştiu ce au de gând să facă cu toate hotelurile şi vilele din staţiune. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune că li s-a dat sindicatelor, prin decret, în anul 1976, hotelurile şi vilele din staţiune, decret care în prezent este abrogat. Sindicatele nu pot să spună că şi terenurile sunt ale lor fiindcă, după Revoluţie, statul a împroprietărit cu suprafeţele respective Primăria Voineasa. Liderul Cartel Alfa acuză primăriile că vor să facă profit din aceste terenuri, dar nu spune că Primăria Voineasa a fost de acord să le dea în concesiune terenurile de sub clădiri pentru o perioadă îndelungată, cu condiţia ca sindicatele să investească în modernizarea lor. Am avut iniţiativa de a găsi soluţii, de a ne aşeza la aceeaşi masă cu reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale care au în administrare complexul turistic, pentru a găsi împreună o soluţie în vederea readucerii clădirilor în circuitul turistic. Din păcate, sindicatele au fost surde la iniţiativa mea”, afirmă primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Statul trebuie sa tragă pe cineva la răspundere pentru dezastrul produs

Singura soluţie legală la care poate apela Primăria Voineasa este impozitarea clădirilor cu 500%, o sumă destul de mare, pe care, în prezent, confederaţiile sindicale o plătesc la termen. Sindicatele nu dau doi bani pe cea mai frumoasă staţiune din Europa, denumită „perla a turismului montan”. „Dacă ar fi să le impozităm şi terenurile cu 500% le iau pielea, fiindcă sunt pline de buruieni. Voi face o acţiune de curăţare a tuturor terenurilor din staţiune, deoarece sindicatele îmi reproşează că terenurile sunt ale primăriei atunci când îi somez să plătească. Singurii care au avut intenţia, şi păreau interesaţi de a lua în concesiune terenurile din faţa hotelului Lotru şi a terenului de lângă corpul de alimentaţie publică unde este terasa berăriei, însumând în total două hectare de teren au fost cei de la BNS. Din păcate nu au mai continuat discuţiile pentru că nu există interes. Aceste sindicate ne îngroapă, ne-au distrus. Mai bine plătesc impozite pe clădiri în procent de 500%, decât să găsească soluţii de a readuce la viaţă hotelurile lăsate în paragină”, a precizat primarul din Voineasa.

Gabriel Năstăsescu: „Confederaţiile sindicale sunt ciuma staţiunilor Voineasa şi Vidra”

Încercând să se sustragă de la plata impozitului, liderii confederaţiilor sindicale CNSRL Frăţia, proprietarii Staţiunii Vidra au depus la Primăria Voineasa o solicitare prin care notifică faptul că lucrările hotelurilor din staţiune nu sunt încă finalizate, precizând faptul că acel complex hotelier figurează ca fiind încă în construcţie: „Fac aceste demersuri pentru a fi scutiţi de la plata impozitării şi au impresia că ne pot prosti. Hotelurile respective au fost funcţionale şi le voi dovedi, fiindcă avem poze făcute în hotel, inclusiv în restaurant, de la evenimentele organizate. La Vidra s-a premiat „Cel mai bun schior silvicultor” în anul 1998. La Vidra sunt patru hoteluri în ruină şi cinci vile care sunt funcţionale. Trăiesc cu speranţa în noul PUG, prin care au fost prevăzute foarte multe debarcadere în zona lacului din staţiune. Dacă ar fi redată turismului, staţiunea Vidra nu ar avea egal cu nici o altă staţiune montană din lume. Eu personal nu am nici un interes, vreau să redeschid staţiunea, să funcţioneze, fiindcă imaginea de astăzi a zonei este cutremurătoare. Sindicatele sunt ciuma staţiunii Voineasa şi Vidra, iar liderii acestor confederaţii sindicale sunt vinovaţi de acest dezastru”, a punctat primarul.

În staţiunea Voineasa erau, înainte de Revoluţie, peste 8000 de locuri de cazare. Acum doar hotelul Lotru poate oferi cazare, şi asta în procent de numai 10% din capacitate, deoarece numai 24 de camere sunt disponibile, şi doar pe timp de vară. Puţinii turişti sunt consternaţi de jalnicul decor, uluiţi se starea de degradare a staţiunii pe care sindicatele au pricinuit-o şi, cu toate acestea, statul român nu-i trage la răspundere pe vinovaţi. 

Claudia ŞCHIOPU

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *