Dumitru Pirneci: „Am avut şi am susţinerea cetăţenilor, iar aprecierea comunităţii mă motivează”

În cele patru mandate de primar, Dumitru Pirneci se poate lăuda cu 46 de proiecte care au schimbat faţa localităţii. Spune cu mândrie că Dăniceiul de astăzi nu se aseamănă cu localitatea pe care a preluat-o în 2004. Drumurile sunt aproape în totalitate asfaltate, există alimentare cu apă şi canalizare, şcolile sunt modernizate iar podurile şi podeţele au fost construite. Singura investiţie care lipseşte localităţii este alimentarea cu gaze. Cum caracterizează aceşti ani la conducerea comunei, dar şi ce îşi doreşte să aducă nou în următorul mandat, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Aveţi un stagiu impresionant la cârma primăriei, ceea ce înseamnă că aţi cucerit încrederea oamenilor de fiecare dată. Cum trebuie să fie în opinia dumneavoastră un primar bun?

Dumitru Pirneci: Sunt primar la al patrulea mandat şi sunt mândru de ceea ce am realizat pentru localitate şi pentru cetăţenii mei. Dacă am început nişte lucruri bune în comuna acesta trebuie să le continui. Cu adevărat am avut şi am susţinerea cetăţenilor, iar aprecierea comunităţii mă motivează. Voi avea motive suplimentare să cred că oamenii şi-au pus aşteptările în mine, şi sper să nu îi dezamăgesc. Voi candida pentru un nou mandat fiindcă o bună parte dintre proiecte sunt depuse pe diferite programe de finanţare şi o altă parte sunt în fază de documentaţie. Voi continua în aceeaşi formulă, şi aici mă refer la echipa pe care am format-o cu viceprimarul Mihai Cernătescu. Sunt primarul tuturor, şi asta s-a dovedit fiindcă oamenii mă apreciază, iar eu îi respect. Când am preluat mandatul nu era în localitate o palmă de asfalt, în timp ce astăzi avem 32 de kilometri de drumuri comunale asfaltate şi 8 kilometri de drumuri judeţene asfaltate. Drumul judeţean 678 E era un drum de pământ, iar astăzi acest drum este asfaltat în totalitate. La kilometrul 6 pe acest drum este o porţiune care seamănă cu un mic Transfăgărăşan. Pe acest drum s-au făcut rigole, consolidări de maluri, drenaje pentru scurgerea apei, este o lucrare trainică. Am reuşit tot ceea ce s-a realizat în această localitatea cu foarte multă muncă. Rolul primarului nu este să stea în primărie. Am în faţă raportul primarului, cu proiectele realizate în cele patru mandate, din care reiese că am atras fonduri pentru 46 de proiecte majore care au schimbat faţa comunei, dintre care 23 de proiecte s-au realizat cu bani din bugetul local.

Impact real: Care a fost diferenţa dintre dumneavoastră şi ceilalţi candidaţi, la fiecare rundă de alegeri şi ce doriţi să aduceţi nou în următorul mandat?

Dumitru Pirneci: Mi-am luat o responsabilitate atunci când am promis că îi pun cetăţeanului asfalt la poartă, că o să aibă apă la robinet, iluminat public şi că va avea condiţii în şcoala unde duce copiii. În procent de 90% am realizat toate aceste cerinţe ale comunităţii. De exemplu, avem astăzi inclusiv sistem de alimentare cu apă. Cetăţenii din satele Dealul Lăunele, Glodu sau Bădeni mergeau câte 10 kilometri şi luau apă în bidoane. Se ajunsese să se cumpere apa care era adusă în sat cu cisterne. În prezent, localitatea Dănicei beneficiază în procent de 90% de apă, mai sunt doar câteva gospodării neracordate, dar mi-am propus să ajungă conducta de apă şi până acolo. Canalizarea este realizată în procent de 75%, dintre cei 16 kilometri, pe care îi avem prinşi în proiectul la care se lucrează în prezent. După finalizarea acestui tronson vom continua extinderea sistemului de canalizare în toată localitatea, eu am promis că se va realiza, iar cetăţenii ştiu că pot să mă ţin de cuvânt. Pentru mine prioritar este proiectul de asfaltare, pe care l-am depus în vederea finanţării. În cadrul proiectului sunt prinse drumuri de o importanţă majoră: unul este în satul Lăunelel de Jos, drumul din satul Ciuta, care face legătura cu localitatea Vitomireşti şi un alt drum foarte important este în satul Valea Schei, care face legătura cu comuna Cuca. În primul rând apa a fost cea mai importantă lucrare pentru comunitate, iar drumurile sunt în mare parte asfaltate, celelalte fiind amenajate prin pietruire. Nu există om să nu ajungă cu maşina acasă.

Impact real: Privind în retrospectiva celor patru mandate, care au fost cele cel mai dificile momente?

Dumitru Pirneci: Tot timpul am fost ajutat, dar şi eu am sprijinit comunitatea, iar acest lucru s-a văzut fiindcă, atunci când localitatea a fost lovită de inundaţii, am beneficiat de fonduri pentru stabilizarea respectivelor zone. În anul 2014, după o ploaie torenţială, apele au făcut una cu pământul drumurile comunale şi podurile. A fost un dezastru atunci, oamenii erau disperaţi, niciodată nu voi uita lucrul acesta. Am făcut deviz şi am primit fonduri pentru refacerea tuturor pagubelor, dar am trecut prin perioade destul de grele. În anul 2004 nu existau poduri, oamenii treceau prin albia răului sau în multe locuri era câte o punte atât de îngustă încât pe ea chiar şi o singură persoană cu greu s-ar fi putut ţine pe picioare. În prezent sunt construite 10 poduri pe care pot să treacă maşini de mare tonaj şi două punţi pietonale. Pentru tot ceea ce am făcut am pus suflet, iar dacă nu munceşti cu drag acolo unde eşti, nu faci treabă.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii?

Dumitru Pirneci. Avem două lucrări cu fonduri alocate pentru situaţii de urgenţă. Se realizează acum un pod pe drumul sătesc din satul Dealul Scheiului, care face legătura cu localitatea Stoileşti. Mai avem pe drumul comunal 81 refacerea unui pod, în punctul „La Preda”, peste pârâul Trepteanca, iar Compania Naţională de Investiţii ne-a anunţat că proiectul construirii căminului cultural este în fază de licitaţie. Tot la CNI avem şi proiectul pentru construirea unei primării, pentru care se face o comisie în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate. Documentaţia este depusă, dar şanse prea mari nu avem, fiindcă CNI finanţează alte proiecte, mult mai necesare comunităţilor. Chiar dacă noi am explicat că locaţia primăriei noastre este într-o clădire unde doar parterul este al nostru, la etajul clădirii sunt apartamente proprietate privată. Am lăsat la sfârşit acest proiect fiindcă am considerat că nu este prioritar pentru comunitate, îndreptându-mi atenţia spre identificarea fondurilor privind înfiinţarea reţelei de apă, canalizare, asfaltarea drumurilor şi modernizarea şcolilor. A venit timpul să mă îndrept şi spre acest proiect, de construire a unei primării, fiindcă spaţiul este mic şi neadecvat, iar volumul de documente nu se mai poate plia dimensiunii locaţiei. În primul rând avem nevoie de o arhivă.

Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră, pe linia integrării europene?

Dumitru Pirneci: Ne-am fi dorit să prindem finanţare pentru asfaltarea drumurilor comunale, dar nu ne-am încadrat cerinţelor impuse. Am atras totuşi fonduri europene, prin AFIR, pentru construirea unui centru social de zi. Pentru această investiţie s-au mai suplimentat fondurile şi din bugetul local, conform Ordonanţei 114/2018, privind majorarea salariilor în construcţii, fiindcă nu ne-am încadrat cu banii. Prin urmare, din cauza acestei ordonanţe s-a suplimentat proiectul cu 10 mii de euro. Valoarea proiectului este de 83 de mii de euro, iar capacitatea locaţiei va fi de 30 de locuri. Se vor crea şi câteva locuri de muncă în asistenţa socială, iar clădirea se va construi din temelii, în centrul localităţii.

Impact real: Cum caracterizaţi relaţiile care leagă comuna dumneavoastră de autorităţile publice judeţene?

Dumitru Pirneci: Consiliul Judeţean a mai turnat asfalt pe o lungime de un kilometru, pe drumul judeţean 678B. Eu sunt primar liberal, deci am o altă culoare politică faţă de cea a preşedintelui Consiliului Judeţean, însă acest aspect nu a contat atunci când a fost vorba despre investiţii şi despre necesităţile comunităţii din Dănicei. Drumul are o lungime de 9 kilometri şi nu a mai fost asfaltat din 1962, s-au executat doar lucrări de întreţinere. Preşedintele Consiliului Judeţean ne-a promis, în limita posibilităţilor şi a legii, că o să mai asfalteze acest drum pe porţiuni, astfel încât în doi ani să fie asfaltat tot tronsonul, pe întreaga lungime de 9 kilometri. În total s-au asfaltat 2 kilometri. Eu sunt un om onest, integru, şi întotdeauna am avut o comunicare foarte bună cu toţi preşedinţii Consiliului Judeţean şi cu toţi oamenii politici la nivel judeţean şi naţional.

Impact real: Care este starea drumurilor comunale?

Dumitru Pirneci: Drumurile comunale sunt cartea de vizită a localităţii şi imaginea primarului. Până să realizăm lucrările de asfaltare trebuie neapărat introdusă apa şi canalizarea, dar pot spune că sunt mândru, deoarece, acolo unde s-a turnat asfalt, drumurile sunt ca-n palmă. În continuare, atenţia mea se îndreaptă spre identificarea fondurilor privind asfaltarea drumurilor comunale, pentru că asta am promis. Am depus un proiect de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 7,8 kilometri. În cadrul proiectului sunt prinse 5 tronsoane de drum. Proiectul fost aprobat la finanţare, dar acest program a fost desfiinţat şi aşteptăm, fiindcă ni s-a promis ca aceste proiecte vor fi direcţionate pe alte programe de finanţare. Prin urmare, în cadrul acestui proiect se vor asfalta drumul comunal 81A, din satul Dobreşti, drumul comunal 181B, din satul Valea Scheiului, drumul comunal din satul Dealul Lăunele şi drumul comunal care face legătura cu comuna Cuca. Un alt proiect care se va realiza cu siguranţă în celălalt mandat este înfiinţarea reţelei de gaze naturale în localitate.  s

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *