Demnitarii ţin cu dinţii de pensiile speciale

Parlamentul României a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputaţi şi merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Vestea este proastă pentru pensionarii care beneficiază de pensiile speciale, însă realitatea scârţâie şi de această dată, pentru că legea impozitării poate fi declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României. În decembrie 2019 a mai fost adoptată o lege similară, doar că magistraţii CCR au considerat că se încalcă legea fundamentală şi au respins-o. Dacă s-ar aproba măsura guvernamentală, pensiile între 2000 şi 7000 de lei se impozitează cu 10%, iar cele care trec de 7000 de lei se impozitează cu 85%. Această măsură vine ca urmare a unui acord politic făcut de toată clasa politică, înainte de campania electorală.

De fapt, spre deosebire de majoritatea situaţiilor de înţelegere între puterea parlamentară şi puterea guvernamentalo-prezidenţială din România, dacă unul câştigă celălalt pierde. De data aceasta, cele două puteri au dat un frumos exemplu de joc pe sumă nulă între aceste două puteri: liberalii cu Iohannis şi PSD cu sateliţii lor încearcă să câştige amândouă electoral din această măsură. Mai pe româneşte, încearcă să prostească oamenii împreună, pentru că au constatat ei că, de fapt, nu au cum să pună în aplicare această măsură. Asistăm, aşadar, la încă o farsă electorală.

Marea dilemă a acestei poveşti este faptul că tocmai judecătorii CCR sunt puşi în situaţia de a evalua dacă taie propriile pensii. Unii dintre ei au primit pensii de magistrat, alţii de parlamentar, iar altora li se aplică reglementări speciale doar pentru funcţia pe care o au. Toate acestea vin într-un moment delicat, când statul nu mai are bani să plătească aceste pensii speciale, inechităţile se adâncesc, iar societatea, vom vedea până când va mai accepta aceste lucruri. Până atunci, în funcţie de deciziile pe care le vor lua judecătorii CCR, rămâne de văzut dacă această nouă lege va fi aplicată.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *